Anonymitet på Internet, frihet och övervakning

I ett mer jämlikt samhälle utan repression och där ömsesidig respekt finns behövs egentligen inte anonymitet och Vetenskapliga partiet hoppas att vi snart kan vara där, men Vetenskapliga partiet anser ändå att anonymiteten måste skyddas men också balanseras mot andra friheter. Anonymitet i de fall allt går lagligt till är givetvis fullt rimligt, annars inte. Frihet från allvarlig kriminalitet är nämligen också en frihet.

Vetenskapliga partiet anser att alla lagar som samhället stiftar, även om anonymitet och övervakning, först ska stödjas av folket och föregås av vetenskapliga deliberativa diskurser innan direktdemokratiska omröstningar.

Vetenskapliga partiet anser att det är rimligt att få var anonym i syfte att skydda sin person från repressalier från myndigheter eller företag eller annat som kan anses vara rimligt privat, dock inte för att begå brott.

Vetenskapliga partiet anser att yttrandefrihet måste balanseras med ett respektfullt deliberativt demokratiskt samtal. Anonymitet i syfte att attackera folk med ohövligheter som saknar reell grund är inte ett rimligt skäl för anonymitet. Rätten till respekt väger här tyngre än anonymiteten.

Vetenskapliga partiet anser att barn, ungdomar och deras föräldrar måste känna trygghet i att kommunicera på Internet och det måste finnas en polisiär kontroll och aktivitet som säkerställer trygghet för dem och lagföring av de som är ett reellt hot mot barnen. Barnens trygghet går här före anonymiteten.

Barn och föräldrar ska också få lära sig av experter hur man skyddar sig och håller sig trygg.

Vetenskapliga partiet anser att kameraövervakning som krypteras och endast kan öppnas efter domstolsbeslut ska tillåtas i brottsförebyggande syfte på offentliga platser och att dessa videoupptagningar ska kunna användas för att utreda brott.

Människors egna videoupptagningar används redan idag för att lösa brott och det anser vi är en rimlig användning av denna moderna teknologi, men det är viktigt att påpeka att hederlighet främjas bäst genom ökad jämlikhet i samhället.

Vetenskapliga partiet anser att människor i känsliga positioner i samhället eller människor som befinner sig under hot från överordnade måste kunna uttrycka sig fritt och anonymt på Internet och känna sig trygga att göra detta.

Rätten att vara anonym går här före myndigheters och företags rättigheter att undvika kritik, men vi vet tyvärr sedan länge, och det blir ofta tydligt, att allt på Internet bevakas av säkerhetstjänster som arbetar åt regeringar med olika nivå av moral, för att uttrycka sig milt, därför uppmanar vi till två saker:

1. Var offentlig i allt med ditt eget namn! Undersök med mod och uttala dina åsikter med mod! Om alla gör detta tryggar vi yttrandefriheten och demokratin för varann.

2. Om du ändå inte har modet att gå ut offentligt med vad du vet och vill tipsa anonymt om känsliga saker från den myndighet eller det företag du arbetar för, gör då det utan att ta med dig mobiltelefon, gör det gärna maskerad eftersom övervakningskameror finns och gör det då på en anonym terminal! Sannolikheten för anonymitet är annars inte särskilt stor såsom teknologin utvecklats i samhället idag.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s