Bostadspolitik

Att som ung människa kunna skaffa eget boende bygger på att samhället är mer jämlikt så att man kan få ett jobb med rimlig lön som gör att man har råd att hyra en lägenhet. Vi behöver även en stor andel allmännyttiga bostäder som håller nere bostadspriserna på en rimlig nivå.

Vi vill att våra bostäder ska omges av laglydigt beteende. Vetenskapliga rapporter visar att mer jämlikhet mellan olika klasser leder till en lägre mordfrekvens, vilket förmodligen korrelerar med lägre kriminalitet och en högre nivå av  lycka även i boendet.

Bild på vita etage-lägenheter under blå himmel
Foto: Simone Hutsch https://unsplash.com/@heysupersimi

Ett första steg för alla medborgare att få egen bostad, samt att sänka kriminaliteten i samhället, är att göra samhället mer jämlikt. Då är ett utträde ur frihandelsunioner det första steget som vi alla tillsammans måste ta. Unioner är inte bra för jämlikheten någonstans, men är ett välkänt ”race to the bottom”.

man-på-gatan
Foto: Jonathan Kho https://unsplash.com/@halfbakedphotos

När vi lämnat EU kan vi även påbörja en human och sekulariserad politik för nedväxten av antalet medborgare till en ekologiskt hållbar nivå.

Åtgärder som får ner befolkningsmängden ökar tillgången på bostäder, utan att våldföra sig på den ekologiska hållbarheten. Saker som sänker populationen är ex. vetenskaplig utbildning till flickor och kvinnor, att vi gynnar kulturer som ger både kvinnan och mannen makt och resurser att kontrollera graviditet, att bedriva en långsiktig ekologiskt hållbar biståndspolitik, inte bedriva ohållbar hjälp till barnavlande kulturer, eller bedriva signalpolitik mot fattigare länders ungdomar som är andra länders framtid.

Att öka jämlikheten i samhället är det samma som fattigdomsbekämpning och människor som har en rimlig inkomst i förhållande till andra människor i samhället kommer också ha råd att hyra eller köpa en bostad. Ettbarnspolitik eller tvåbarnspolitik behövs nog inte i Sverige, såsom det behövdes i Kina.

Bild på asiatiska skolflickor med röd skarf
Foto: Pixabay https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-red-handkerchief-on-neck-holding-black-microphone-159671/

Två- eller trebarnspolitik är sannolikt mer rimligt i Sverige. Med en population och standardnivå som vi lägger på en ekologiskt hållbar nivå så kommer vi ha bostäder till alla, samtidigt som vi vaktar miljön åt framtidens generationer i Sverige.

igelkott-bland vitsippor
Foto: Pixabay  https://www.pexels.com/photo/animal-spring-hedgehog-33086/

Vi är samtidigt för skillnader i boendestandarden mellan olika människor, även om skillnaderna inte skall överdrivas, såsom det gjorts de senaste decennierna.

Människor måste ha friheten att välja hur de vill spendera sina pengar inom ekologiskt hållbara ramar. De som utbildat sig och tagit lån, som de betalar tillbaka på, måste ges större inkomster och ha möjlighet att  kunna höja sin standard över genomsnittet, samtidigt måste vi all tänka om vad gäller hög standard om vi ska vara ekologiskt hållbara.

Människor som inte bidragit eller inte lyckas med sina utbildningar eller inte lyckas i arbetslivet ska inte ha lika hög boendestandard som de som lyckats, men ändå ha det helt ok, för annars kommer människor inte uppfatta det som rättvist eller rimligt. Vi måste försöka eftersträva balans.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s