Skydd för bra journalistik och yttrandefrihet

Genom internet och sociala medier har förutsättningen för journalistik och yttrandefrihet i grunden förändrats. Inte enbart professionella journalister i traditionell media behöver skydd, även fast de oftast är styrda ganska brutalt av ett fåtal ägare med politiska mål, även andra skribenter har ibland svårt att presentera sina alster i de fall de vill säga kontroversiella saker.

Bloggare och frilandsjournalister har dessutom allt svårare att urskilja vad som är sant i det flöde av information som idag existerar. Men det finns ett bra skydd för alla och för god journalistik. Om det du vill skriva inte är sant så skriv det inte. Saknar du bevis eller kompetens att avgöra sanningshalten i något, försök då inte göra det! Och om det du vill göra, eller beordrats att göra, inte är rätt, så gör det inte!

Och framför allt, upplys de som talar osanning eller gör fel om deras belägenhet! Vi kan ju inte alla ha rätt hela tiden.

Rätten för journalister att undersöka och publicera fakta, trots att de strider mot ägares uppställda kortsiktiga ekonomiska eller ovetenskapliga ideologiska mål måste skyddas. Vi vill därför upprätta en friare media som inte styrs genom kortsiktigt ägsarintresse, blind ideologi eller blind religiositet, men av sanningsökande.

Medborgarjournalister, bloggare och sajter som publicerar läckta dokument eller presenterar fakta som missgynnar regeringar, förtryckande religiösa sekter eller storföretags kortsiktigt giriga intressen måste skyddas.

Vi vill därför förstärka och modernisera tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen för att utöka skyddet för undersökande journalistik i våra nya sociala medier. Detta är inte enbart en yttrandehetfrihetsfråga men det är också viktigt för demokratin och direktdemokratin.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s