Dogmastism, Astrologi, personlighet, politik, tro, religion och vetenskap

En av våra nya medlemmar, Patrique Ståhl Dordevic, skriver en artikel som heter Största delen okänd.

Om jag förstått saken rätt har Dordevic en teori om att det finns en ”hemlig vetenskap” som idag kallas för astrologi, dvs att stjärnor och himlakroppars positioner påverkar våra personligheter, och menar vidare att astrologi inte är en allmänt beprövad vetenskap eftersom de som ev. har lyckats bevisa kunskapen inte vill delge den och kanske har ett gott skäl till detta.

Dordevic tror att det kan finnas andra ”riktiga (och hemliga) forskare” som systematiserat den ”hemliga (okända)” astrologin dessutom, kanske t.o.m. har prövat dessa vetenskapliga fakta i experiment, men att de inte vill delge sina upptäckter till dagens s.k. ”vetenskapsmän”.

Det tror inte jag, men jag tycker ändå att det låter intressant och spännande. Visserligen kan det finnas en hemlig tekanna i omloppsbana runt solen som styr hela universum också, men det tror jag inte heller.

Men enligt min egen nuvarande erfarenhet är astrologi ytterst träffande på många individer och de njuter av att hänge sig åt denna tro, men jag tror tyvärr inte den skulle klara en klassisk vetenskaplig undersökning av forskare som använder vetenskapliga metoder på ett korrekt vis, vare sig de vill lyckas eller ej.

Som ung ogillade jag astrologi och mammas tjat om att mitt horoskop var si och var så. Det kändes som ett religiöst pådyvlande. Min nuvarande teori är kanske just därför att astrologi är självuppfyllande och inte beror på stjärnorna alls, men på att människor tror och tillskriver beteenden till sina barn som efter hand accepteras och förstärks genom tron på astrologin. Jag tror alltså att ju fler som tror något om barnet runt barnet, desto starkare blir självuppfyllelsen av denna tro.

Eftersom astrologin dessutom är väldigt utbredd och en allmän tro hos många individer kan det nog vara extremt svårt att med vetenskapliga metoder bevisa något som helst om den. Det kan alltså vara svårt att bekräfta den eller avfärda den som mumbojumbo. Ett experiment där adopterade barns födelsedata ändras skulle givetvis kunna bevisa att egenskaperna som sedan uppkommer har indoktrinerats av omgivningen och inte alls beror på stjärnorna, men då skulle givetvis också motsatsen kunna bevisas, dvs. att våra personligheter verkligen beror på stjärnorna.

Samtidigt kan de flesta värdeomdömen som kan tillskrivas människor tillskrivas de flesta människor i olika situationer.

Man behöver för den sakens skull inte rata denna tro fullkomligt, men de som vill pyssla med den vid myndig ålder kan göra det anser jag. JAG VILL DOCK POÄNGTERA ATT JAG, PRECIS SOM FREUD INTE rekommenderar att denna tro pådyvlas någon, speciellt inte barn.

Jag tror inte vi är de förutfattade meningar som folk har om oss. Jag tror vi är mycket mer om vi bara lyfter blicken fäller ut vingarna och stiger upp i skyn medelst meditation och ökat medvetande.

Jag anser att vi bör ha religionsfrihet men också frihet från religion för de som vill ha bevis innan de tror. Vi bör också ha vetenskapens frihet men också frihet från vetenskap för de som vill tro utan bevis. Det är av samma anledning jag anser att droger ska finnas relativt lättillgängliga för alla som vill gömma sig från verkligheten och samtidigt vill jag göra verkligheten för människorna så behaglig att ingen känner behov att gömma sig från den.

Men det viktiga när vi tittar på detta rent generellt, anser jag, är att skilja religion från politik och vetenskap. Politiken ska styras av vetenskapen, helst givetvis av Vetenskapliga partiet. De blint religiösa som väljer att tro saker helt utan vetenskaplig grund och inte vill lyssna på vad vetenskapen kommer fram till, inte vill läsa resultaten, inte kan tänka logiskt eller känna med andra emotionellt, bör givetvis hålla sig långt borta från politiken och detta för att på ett maximalt vis kunna tillgodose människornas långsiktiga behov och skapa en naturlig balans på denna planet.

Men jag håller givetvis med Dordevic att de som gör vetenskapen till religion och inte ens är öppna för nya teorier, tankegångar och nya bevis inte heller är lämpliga för vare sig vetenskap, politik eller Vetenskapliga partiet.

Så till saken. Tror du verkligen att stjärnorna styr våra personligheter? Meditera på saken Dordevic och var öppen för svaret, för i din artikel om Dogmatikens faror anser jag att du har helt rätt.

Jag tror du gör rätt i att informera folk på gatorna om en annan verklighet, samt att du gör rätt i att visa solidaritet med Syriens folk. I din artikel Syriensolidaritet skriver du informerande:

”Även Carl Bildt har skänkt sk ”bistånd” till terroristerna samtidigt som han påstår sig ha stött Kofi Annans fredsplan (den Ryska fredsplanen för Syrien) vilken nu ligger under FN. Man kan inte både stödja FN:s fredsplan samtidigt som man inför sanktioner mot Syrien och beväpnar terrorister.”

Min frågan i sammanhanget är om du har studerat Carl Bildts horoskop och hur kan man i hans horoskop se en sådan personlighet? Det måste ju vara ett horoskop i hästväg, rent ut sagt. :-)

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

PS. Annonserna nedan finansierar partiets vackra publicering som levereras av WordPress.com

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s