Vetenskap och Folkbildning – En aggressiv ovetenskaplig sekt

Det är inte enbart politiker som råkar illa ut såsom dagstidningar ofta rapporterar om. Samtidigt som jag tror att grundtanken av grundarna av VoF har varit väldigt god så anser jag nu att VoF spårat ur totalt och helt omedvetet blivit en aggressiv ovetenskaplig sekt i ordets negativa betydelse dvs. en bisarrt avvikande gruppering.

Att det är min egna personliga uppfattning ovan är ändå milt uttryckt för jag tror att de flesta som tar en titt, samt har normalintelligens, snabbt inser att det faktiskt är just en aggressiv ovetenskaplig sekt.

Egna  påståenden och egna slutsatser genom deltagande på VoFs Facebook-forum:

1. I vetenskapliga spörsmål bör man övertygas genom logisk argumentation och fakta. Uppfyller VoF kravet?

Svar: Nej. I denna sekt övertygas människor medelst grupptryck och mobbning.

2. I bildningssyfte bör kommunikation givetvis alltid vara hövlig. Uppfyller VoF kravet?

Svar: Nej. Logiska argument, egna erfarenheter, egna spekulationer och hypoteser som kan leda vetenskapen framåt bemöts med ohövlighet, personangrepp och osaklighet. Raljerande mot oliktänkande är snarare regel än undantag.

Jag vill därför i dagsläget varna för föreningen Vetenskap och Folkbildning precis som man bör varna för varje religiös sekt, kanske något för SÄPO att hålla ögonen på dessutom för att skydda demokratin. Namnet på föreningen är idag av denna sekteristiska anledning dessutom direkt vilseledande enligt mina egna påståenden och slutsatser.

Det är dessutom min uppfattning att sekten VoF sannolikt består av en mycket stor del av mentalt svaga och mentalt sjuka individer som nu helt tydligt behandlar VoF likt en religiös sekt, kanske i flykten från andra sekter eller scharlataner som vilselett dem tidigare och ser VoF som en räddning att klänga sig fast vid eller kanske för att försvara sina egna forskningsfälts egna ekonomiska domäner?

Det som är anmärkningsvärt är att jag inte talar om enstaka medlemmars felaktiga beteende här, för sådant måste man ändå förvänta sig i en förening ibland, innan det modereras bort, ev. uteslutits eller man blockerats bort. Det jag talar om är förvånande nog en massiv grupp likstämmigt agressiva, mobbande och mentalt underlägsna individer som tycks ha tagit över VoF.

Kanske har föreningen VoF drabbats av samma fenomen som drabbat de flesta politiska partierna, nämligen infiltration av de mindre mentalt bemedlade? Eller har de mer mentalt bemedlade helt enkelt valt att gå ur? Eller har de som försökt upplysa om belägenheten, helt enkelt uteslutits? Eller så har de mer känsliga som med mer försiktighet försökt påpeka sakens tillstånd mobbats ut av de mer aggressiva individerna? Eller är VoF helt enkelt infiltrerat för att skydda stora företags ekonomiska intressen av att ha en trovärdighet de inte förtjänar?

Lösningen på grundproblemet, som jag ser det, i både politiska partier och organistationer, som ex. VoF, är att ifrågasätta organisationsformen som normalt sett är en förening, vilket öppnar upp för massanslutning och infiltration och massiv förstörelse av mindre mentalt bemedlade eller av personer som lobbar för storindustin eller liknande.

Jag anser därför att lösningen är en ny eller flera nya föreningar som är betydligt mer toppstyrda, gärna med konsensus i beslut som rör publiceringar och gärna en bättre moderering av forum och en vetenskaplig förening som styrs av ledare som kan hålla god riktning på sina organisationer.

Vetenskapliga partiet representerar redan idag ett sådant alternativ som dessutom valt att försöka dra generella politiska slutsatser av den kunskap som faktiskt finns. Vi har människors lycka och framtidens generationers väl som värdegrund, något jag anser att varje vetenskapligt lagd människa med självrespekt bör ha. Vi har dessutom krav på att människor som deltager mediterar regelbundet.

Men om du som läser detta ändå tror att du ska kunna föra en normalt mental hälsosam diskussion med de medverkande i organisationen VoF så uppmanar jag dig att först läsa Den skeptiska rörelsen som vetenskapens publika väktare av Per-Anders Forstorp, Skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH.

”Analysen av deras hållning visar snarare att de är aggressiva elitister som uttrycker förakt för en okunnig publik alternativt medkänsla för sårbara och lättlurade individer. De driver långvariga kampanjer mot oliktänkande i olika medier. Föreningens självpåtagna roll i den samhälleliga vetenskapskommunikationen är knappast en relevant position för de krav på vetenskapskommunikation och kontakt mellan medborgare och experter som ställs i vår tid (Irwin & Michael 2003).”

Visserligen finns det sannolikt gott om scharlataner inom den mer obevisade och upplevelsebaserade världen. Där har VoF rätt, men vetenskaplighet kräver också att man erkänner att det kan finnas scharlataner inom vetenskapens domäner också och inte betraktar allt som kommer ur vetenskapliga rapporter som sanning för det finns ofta en finansiär med ekonomiska intressen bakom där också.

En annan sak är en kritisk men balanserad och hälsosam öppenhet för det obevisade eller obekräftade teorierna. Detta saknas fullständigt hos VoF. I VoF existerar enbart ”rätt” eller ”fel” och de gör själva anspråk på överhöghet på området. VoF verkar inte ens vilja se möjligheter till att det finns korruption inom vetenskapen och man vill heller inte titta på vad som ännu inte har forskats på eller vad som ännu inte har kunnat bevisas.

Om nu VoF, mot förmodan, tänker om, anser jag att det första man bör göra är ändra sin policy vad gäller moderering till hövlighet på sina forum. Det vore en mentalt frisk och positiv början. De som vill starta på nytt och följa en helt annan ordning är givetvis varmt välkomna här där jag är permanent spärrvakt.

Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

PS. Annonserna nedan finansierar partiets vackra publicering som levereras av WordPress.com

Fler som de mobbat helt utan grund:
http://annikadahlqvist.com/2013/08/14/livstidsdomd-av-vof/

Här kan man dessutom rösta på VoF som årets förvillare:
http://aretsforvillare.nu/

13 reaktioner till “Vetenskap och Folkbildning – En aggressiv ovetenskaplig sekt

 1. Det är inte svårt att kritisera VoF på ett sakligt sätt. VoF är en del av skeptikerrörelsen. De organisationer som ingår där ser James Randis
  stiftelse ”CSI”, som den ledande organisationen.
  Men CSI är ingen demokratisk organisation, utan en stiftelse som styrs av Randi och hans närmaste, och Randi hjälper lobby-organisationen ACSH, att sprida ACSHs propaganda.
  De okunniga medlemmarna luras att tro denna reklam är ”Vetenskapens ståndpunkt”.
  En demokratisk organisation som kämpar för vetenskap och folkbildning
  måste vara oberoende och demokratisk, och ej tillåta industrilobbyister i ledningen, som Larhammar i VoFs styrelse t ex.

  1. Tacksamhet. Det låter som en mycket rimlig förklaring som jag definitivt ska vidarebefodra till de riktiga läkare som faktiskt finns.

   …men tror du verkligen på att ett demokratiskt VoF skulle kunna skydda sig mot infiltration och förstörelse? Det tror inte jag för jag har erfarit infiltration och försörelse i en direktdemokratisk organisation.

   Jag tror mer på toppstyrda organisationer i samverkan.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s