Varför bloggportaler väljer att censurera

Alla ni som bloggar mycket vet att plötsligt kan man bli censurerad i bloggportalernas presentationer. Om man råkar ut för detta undrar man givetvis varför denna censur sker och hur.

Hur exakt detta går till är det väldigt få av oss som egentligen känner till. Meddelanden om när det sker eller varför existerar heller inte, mig veterligen, något som man givetvis borde få reda på när det sker så man kan agera utifrån den informationen.

Därför har jag sökt på nätet efter mer information om saken och dessutom funderat, mediterat och tänkt djupare på detta och även funderat på framtidens behov av censurfria bloggportaler.

En bloggare stöter exemplevis på denna information:

”Inlägg, bloggar eller bloggare som uttrycker nedsättande kommentarer om sexuell läggning, etnisk grupp, kön, religion, psykisk hälsa och/eller sysslar med spam, grova personangrepp eller extrema konspirationsteorier kommer inte att länkas…Gränsfall bedöms subjektivt.

…och bloggaren som vaknat inför sakernas tillstånd på sidan vaken.se blir givetvis bestört och säger:

Ursäkta mig?!? Det går an att skriva om gammelmedia o sitta på yttrandefrihetens höga häst men man håller sig med egen tankepolis tydligen…

Ordet ”tankepolis” är passande här för den service vi som bloggare tänkt oss få av en bloggportal har liksom stulits av någon slags godtycklig odefinierad ”tankepolis”.

Om vi analyserar delarna i det som anges som riktlinjer:

1. ”nedsättande kommentarer
Visserligen är det olämpligt att tala nedsättande om andra, såvida de inte gjort något vederstyggligt, men detta är ju inget som media själva verkar hålla sig god för så varför ska bloggare tvingas till detta på ett godtyckligt sätt?

2. Särskiljda ”sexuella läggningar” beskrivs ju ofta nedsättande av olika religioners ledare och skrifter. Ska dessa religiösa bloggare censureras godtyckligt för att de anser att ex. analsex är ogudaktigt? Varför då? Ska inte en bloggare få anse detta?

3. Om någon ogillar en ”etnisk grupp”, kanske pga. något personen råkat ut för, varför ska denna persons känslor inte få uttryckas i dennes blogg? Varför ska dennes känslor inte få uppmärksamhet?

4. Om någon blivit arg på alla personer av ett visst kön, män eller kvinnor, varför ska inte dessa känslor få uttryckas i dessa människors bloggar?

5. Om någon ogillar religioner, varför ska inte detta få uttryckas i deras bloggar?

6. Om personer med psykisk ohälsa tar makten i ett land och startar krig mot annan nation och invaderar dem genom ex. en organisation likt NATO med soldater bör inte dessa personer få beskrivas som sinnessjuka av bloggare? Varför inte då? Är inte handlingen mord på oskyldiga sinnessjuk? Och är det inte sinnesjukt kan kanske de angripna helt sonika förklara vad som är mentalt friskt med folkmord på oskyldiga människor. Är det inte rimligt?

7. Den enda del som verkar vettig är den om spam. Men man får ju i alla fall hoppas att det handlar om spam som gjorts av uppenbara spam-botar. För vem avgör annars egentligen vad som är ”spam”?

8. Punkten med ”grova personangrepp” är också aningen vag. Vad är ”grovt” och vem ska egentligen avgöra det? Godtyckligheten igen? Och varför ska inte personer få angripas om det finns fog för angreppet? Och om det inte finns fog för angreppet kan ju saken helt sonika dementeras.

9. Nu till den lustigaste punkten ”extrema konspirationsteorier”. Hur bedömmer man vad som är ”extremt” och vilken ”konspiration” som är sannolik eller ej? Teorier finns ju bevisligen alltid som antingen visar sig vara sanna eller falska och ibland ligger ju extrema konspirationer bevisligen bakom, precis som jag finner bra bevis på i engelska Wikipedia:

Throughout human history, political and economic leaders genuinely have been the cause of enormous amounts of death and misery, and they sometimes have engaged in conspiracies while at the same time promoting conspiracy theories about their targets. Hitler and Stalin would be merely the 20th century’s most prominent examples; there have been numerous others.[35] In some cases there have been claims dismissed as conspiracy theories that later proved to be true.[36][37]

Vetenskapen själv bygger ju på att ha teorier som man försöker bevisa eller motbevisa. Varför betraktas medias egna konspirationsteorier om verkligheten som välkomna och bloggarnas egna konspirationsteorier som ovälkomna i bloggportaler?

Om jag får lov att ha egna konspirationsteorier om censuren som sker på bloggportalerna så handlar det sannolikt ofta om pengar och politiska agendor och det är därför bl.a. nätverket vaken.se attackerats så hårt att media tom. fällts av granskningsnämnden.

Här är en kommentar som jag finner på flashback som tar upp ett exempel på censur som får antas komma från en tydlig politisk agenda som inte gillades av den person som kontrollerar alltför många bloggportaler på internet:

Däremot är det mycket allvarligt när ett monopol i den svenska bloggvärlden censurerar en blogg i valrörelsens sista självande timmar, för något annat än ett massivt monopol är inte Johan Larsson alla portaler som Bloggar.se, Knuff.se, Intressant.se o.s.v.

Så hur går vi vidare? Vi som inte vill ha bloggportaler som agerar tankepoliser borde givetvis starta en egen bloggportal. Kanske vi bör starta ”Den censurfria bloggportalen för alla” och anledningen heter givetvis både ”yttrandefrihet” och ”demokrati” som båda givetvis hänger intimt samman.

För kanske jag inte håller med om vad du säger, men jag anser att du ska ha samma rätt att uttrycka det och samma rätt att komma ut med det som jag har.

Med vänlig hälsning
Martin Gustavsson
Partiledare/Permanent spärrvakt
Vetenskapliga partiet

Mer om censur av bloggportaler:

Politrukverksamheten har inga gränser. Nu tas Newsmill över av Dagens Industri. Rapporteras även i Newsvoice.

3 reaktioner till “Varför bloggportaler väljer att censurera

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s