Utmanande projektarbete: Dedicated Trusted Computer Voting Device

Hejsan kära el-/data-lärare på Universitet runtom i Sverige!

Jag har en dröm om ett projekt som idag inte har någon självklar ledare. Projektet heter ”Dedicated Trusted Computer Voting Device” och kommer sannolikt gynna Sveriges alla medborgare på lång sikt och även framtidens generationer.

Jag ansöker inte personligen för jag har mitt fokus på valet 2014 genom Vetenskapliga partiet, så jag har begränsad tid innan september 2014, men jag rekommenderar verkligen att någon passande student på ett eller flera universitet tar tag i detta projektarbete.

Det pågår nämligen en utveckling av direktdemokrati i Sverige, men den saknar ofta grundläggande kompetens att förstå vikten av deliberativ demokrati samt vikten av validerbar säker krypterad kommunikation och säker krypterad men enkelt validerbar omröstning.

Vad vi alla i Sverige behöver, om en sådan e-demokratisk utveckling ska kunna fortsätta på ett säkert sätt, som faktiskt gynnar oss, är en säker kommunikation, genomtänkt demokratisk process, validerbar omröstning och kryptering av det hela.

Exakt hur detta ska se ut har jag och åtminstone en kunnig engelsk ingenjör resonerat kring och skissat på och en länk till den konversationen finns i denna post som kortfattat beskriver vad som bör utvecklas för Sverige och världens väl. Projektet kan sannolikt också helt eller delvis finansieras genom att .SE delar ut 1,7 miljoner till nio internetutvecklande projekt.

Jag är upptagen väldigt mycket fram till slutet av september 2014 men kan tänka mig att deltaga i processen och agera ”spärrvakt” eller ”vis man” mot fallgropar och dåliga förändringar av inriktningen så att satsningen kommer alla svenskar till godo på ett maximalt sätt.

Min ingenjörskompetens ligger inte inom el-/data, men inom energi och mekanisk konstruktion, dels inom förmåga att tänka rätt i flera steg, samt förförståelse av nödvändiga grundläggande principer, samt förståelse av demokratisk process så att rätt vägar till slutmålet tas så att slutresultatet blir bra för framtidens generationer.

Med vänlig hälsning
Martin Gustavsson
Ingenjör och Partiledare / spärrvakt
Vetenskapliga partiet

Ps. Det var idag dessutom kul att läsa om ”Oknäckbar kryptering”, men för vilken ingenjör som helst är det inget svårt tankeexperiment att föreställa sig en nyckel lika lång som ett meddelande. Hur det kan knäckas förstår jag inte. Det är defacto oknäckbart. Ju större nyckeldata desto säkrare nyckel. Simsalabim. Får man rekommendera dessutom att nycklar inte skickas via nätet?

3 reaktioner till “Utmanande projektarbete: Dedicated Trusted Computer Voting Device

Välkommen att kommentera! Läs gärna kommentarsreglerna i menyn!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s