Funderingar kring AGI – Artificiell Generell intelligens

I sökandet efter intelligenta människor valde jag att ladda ner Vetandets världs olika reportage. Normalt sett bojkottar jag politiskt styrd censurskadad media, men anledningen var att jag ändå ville se om vetandets värld funnit någon högre intelligens inom svensk vetenskap någonstans eftersom jag anser att Sverige och världen behöver just detta inom politiken. Det är rentutav livsavgörande, anser jag med de fakta jag har vid handen. Vi kommer inte kunna se våra barn i ögonen med värdighet om vi inte gör något åt saken.

I Vetandets värld uttalar Anders Sandberg, Oxford University, samt Karim Jebari, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, om AGI, sk. Artificiell Generell Intelligens, och ser farorna med detta. AGI är AI men alltså ännu intelligentare.

För mig som startat Vetenskapliga partiet ser jag istället möjligheterna med AGI för att få en deliberativ intelligent diskurs som går bortom kortsiktig egoism. Anders och Jarim anser i sitt resonemang, med sin nivå av intelligens, att de har mer rätt än en AGI-dator att avgöra vad som är rätt beslut vad gäller ex. överlevnaden av vår egen natur och vår egen civilisation. Även om de absolut inte är ensamma är det givetvis en enorm arrogans, speciellt såsom politikerna och människorna som röstar in dem idag hanterar situationen med ökad tillväxt in absurdum.

Såsom dagens politik ser ut idag sätter jag faktiskt mer hopp till AGI att hjälpa oss att lösa problemet på rätt sätt än vad jag sätter till politikerna som helt klart är på samma spår som ledde till Påsköns utrotande av arter och bevisligen ledde till den civilisationens tillbakagång medelst svält, krig och kannibalism.

Om en AGI-dator kopplad till Googles robotar tar beslutet att ta över och rätta till saken så att fler djurarter överlever samt att mänskligheten når en balanserad nivå, är det då omoraliskt?

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

2 reaktioner till “Funderingar kring AGI – Artificiell Generell intelligens

  1. Datorvetenskapen vill nu när tekniken är mogen försöka kopiera den funktionella arkitekturen för neocortex hierarkiska inlagring av sinnesinformation och hur det representeras av naturligt språk, tankar (d v s studera det högre tänkandet). I denna forskning är artificiell intelligens och hjärnimplantat viktiga hjälpmedel. Frågan är om alla de försökspersoner som forskarna förbrukar lämnat sitt samtycke? Är det omoraliskt att forska på människor utan deras samtycke?

    1. Ja. Det är generellt sett givetvis omoraliskt att forska på människor utan deras samtycke, kanske även med deras samtycke, så även med djur, men det är klart att om man kan rädda mänskligheten, djuren och naturen med forskningen att den moraliska diskussionen då blir väldigt intressant.

      Kan man ex. med militära flygande cyborg-babianer ta död på människor som förstör planeten kan det givetvis på lång sikt gynna både babianer och människor.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s