Hur röstar man på Vetenskapliga partiet?

Nedan följer specifikt hur man röstar på kandidater i Vetenskapliga partiet.

(Generella anvisningar för hur man röstar finns på Valmyndigheten)

Först varför du INTE ska rösta på ”Vetenskapliga partiet” men på ”Valsamverkanspartiet”!!!

Vetenskapliga partiet har insett att nya och små partier måste valsamverka mot 4%-spärren och har därför samarbetsförmåga. Utan svårighet har vi därför ordnat en ”regnbågskoallition”. Detta kallas även ”Valteknisk samverkan” eller ”Valallians”. De ingående partierna i Valsamverkanspartiet kommer ev. ha en gemensam valplattform, även om varje kandidat företräder sitt eget parti såsom Kristdemokraternas Alf Svensson företrädde sitt parti efter valsamverkan genom Centern och efter valet är helt fria att företräda sitt eget parti.

Så här röstar du på Vetenskapliga partiet genom Valsamverkanspartiet:

1. Tag med dig följande:

  • Röstkortet från valmyndigheten
  • Din legitimation
  • Ev. en förtryckt valsedel som du har beställt av oss i god tid.
  • Ev. videokamera/smartphone. (Det är tillåtet att filma på offentlig plats i Sverige, men inte att filma vad medborgarna stoppar i sitt valkuvert bakom skärmarna. Det är schysst att pixla människor som man har filmat om man vill publicera upptagningen på nätet, även om man har filmat dem bakifrån, eller fråga om deras tillåtelse, eftersom det finns människor med skyddad identitet och människor som inte vill vara med på nätet.)
  • Vätska, mat eller stol om det skulle vara lång kö till vallokalen.

2. Om du inte redan har förtidsröstat så ta dig till din anvisade vallokal som står på röstkortet och sätt ev. igång din videokamera på din smartphone i hemlighet! Din videofilm kan visa sig vara en viktig del av vår demokrati. Vetenskapliga partiet tror att det är lagligt så länge man inte förstör valhemligheten för människor eller gör dem nervösa i onödan. Vid osäkerhet kontakta polisen eller en jurist och fråga!

3. Lägg märke till valfusk i din egen vallokal. Valfusk i Sverige utförs oftast av de stora partiernas politiker och det är vår gemensamma demokratiska plikt att alltid polisanmäla dem. Det svenska odemokratiska valsystemet som möjliggör valfusk är en av orsakerna att vi själva inte lägger ut valsedlar, samt gärna är med med ett vakande öga när rösterna räknas på kvällen.

4. Om du ser valfusk, filma då och konfrontera vederbörande med frågor! Du kan sedan sälja din filmupptagning till olika medier och även lämna den som bevismaterial till polisen om vederbörande inte vill erkänna brottet och tar sitt straff för den klandervärda handlingen. En valförrättare som ex. inte tillåter dig att lägga din röst i valurnan är ex. mycket allvarligt. Otillbörligt verkande vid röstning kan ge upp till fyra års fängelse.

5. Tag en valsedel som saknar förtryckt parti och plocka gärna på dig några andra förtryckta valsedlar! Detta skyddar din valhemlighet och de kan vara intressanta att ha. Filma gärna bordet med valsedlar! Saknar du något parti på bordet så kan du meddela deras företrädare eller vallokalens personal! Då hjälper du till att göra det svenska valet något mer demokratiskt.

Om du inte har en gul valsedel med texten ”Val till Riksdagen” överst som denna…

Bild på förtryckt valsedel för Valsamverkanspartiet

…så tag en tom valsedel på postkontoret eller i vallokalen, som ser ut ungefär så här:

Bild på tom valsedel för Riksdagsval

6. Deltag gärna även i landsting och kommunval.

7. Gå in bakom en skärm som tryggar din valhemlighet ytterligare.

8. Skriv ”Valsamverkanspartiet på den blanka valsedeln. Under skriver du en av Vetenskapliga partiets registrerade kandidater, exempelvis så här:

Bild på handskriven röst

9. Kontrollera att du har stavat rätt.

10. Tag gärna ett fotografi på din valsedel om du inte anser dig behöva valhemligheten.

11. Placera valsedeln i ett av dina valkuvert.

12. Visa din legitimation för den person som sköter registreringen.

13. Lägg valkuvertet/valkuverten i valurnan. Om valarbetaren vid urnan inte låter din valsedel hamna i valurnan så är det ett mycket allvarligt valfusk. Helst skall du själv lägga din valsedel i valurnan utan mellanhänder.

14. I Sverige har du valhemlighet om du vill det, men du kan gärna lägga upp ett foto på din valsedel och posta en länk till oss, ex. via din egen öppna fria WordPress-blogg, samt ange i vilket valdistrikt du röstade! Då kan vi säkerställa genom statistiken från Valmyndigheten att din röst verkligen räknades. Detta minskar risken för valfusk.

14. Deltag i gärna rösträkningen i din vallokal. Folket har rätt att övervaka rösträkningen så att den går rätt till. Rösträknarna övervakar även varandra och har skyldighet att polisanmäla ev. fusk.

15. Känn dig nöjd över din viktiga insats! Din röst är mycket värdefull för framtidens generationer och den kommer kunna motivera fler partier att valsamverka i framtiden, kanske särskilt om du meddelar dem att du röstade på Valsamverkanspartiet, p.g.a. de ingående partiernas samarbetsförmåga.

MVH
Martin Gustavsson
Vetenskapliga partiet

En reaktion till “Hur röstar man på Vetenskapliga partiet?

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s