ETC kanske begår ett brott mot Svenskarnas parti idag?

När jag läser ETC kallas Svenskarnas parti för ”Nazistiska Svenskarnas parti”. Som jag uppfattar saken görs detta i nedlåtande syfte.

Först ut i Almedalen: Svenskarnas parti heter artikeln.

Det är givetvis ok att kalla någon nazist, om de själva anser att de är nazister eller om det finns fog för det i deras partiprogram.

Så jag tar mig en titt i deras partiprogram.

Jodå. Visserligen är de nationalistiska, vilket många är i flera andra partier. Jodå. Och visserligen är de mer socialistiska precis som ex. Vänsterpartiet också är, men jag frågar mig om de enligt Wikipedias definition verkligen är för ”ett avvisande av främmande raselement, särskilt sådana av icke ariskt (i praktiken oftast judiskt) ursprung”?

Jag söker helt enkelt upp vad Svenskarnas parti har att säga i frågan.

Om rasism säger de:

”Rasism” är ett ord som används av personer som är mot ett tryggt svenskt Sverige när de i brist på argument försöker tysta sverigevänner. Trots att Svenskarnas parti inte är ett rasistiskt parti så kallas partiet ofta ”rasistiskt” eller liknande av massmedia på grund av att partiets politiska ambition är att återuppbygga ett tryggt svenskt Sverige. Att värna det egna landet innebär dock inte per automatik ett hat gentemot andra nationer, lika lite som att en person som sätter sin egen familj främst skulle hata andra familjer på grund av det. Den strukturella rasismen i Sverige riktar sig idag mot svenskarna som exempelvis inte har samma juridiska rättigheter eller arbetsmarknadsförutsättningar som ickesvenskar då svenskarna bland annat inte omfattas av lagen om hets mot folkgrupp och skattemedel används för att arbetsgivare skall anställa ickesvenskar före svenskar.

Här är de alltså emot rasism, vilket de alltså uppfattar att de själva utsätts för.

Om Svenskfientlighet säger de:

Sverige är svenskarnas land och det svenska är grunden i vår folkgemenskap. I dagens Sverige är etniska svenskar degraderade till andra klassens invånare, och svenskfientlighet visar sig inom allt ifrån aggressiva invandrargäng till svenskförnekande journalister och politiker. I Svenskarnas partis vision är befolkningen stolt över sitt ursprung, historia och våra gemensamma traditioner. Givetvis skall inga pengar från skattemedlen gå till att finansiera svenskfientlig verksamhet. Är man i Sverige som gäst ska man respektera vårt folk och vår kultur, och väljer man att uppträda svenskfientligt så har man missbrukat vår gästfrihet och skall därför omgående lämna landet.

Nej. Här ser jag faktiskt inga formuleringar som ens antyder ”nazism” ens i en svag form, enligt Wikipedias definition. Det finns alltså inget rimligt fog någon journalist kalla dessa människor för nazister.

Och gör man det ändå bör man åtminstone undersöka saken djupare och redovisa vad man baserar det på såsom ex. gjordes vid dessa besök i de moderaternas valstugor. Då blir det journalism värd namnet.

Jag betvivlar inte att ni kan lyckas med en sådan bedrift, men då kommer det också finnas fog för det ni skriver.

Men för att vara rättvis mot moderaterna här som tyckte saker och som får okunniga att skrika ”nazism”, så var det ju faktiskt inte riktigt nazism, om man nu vill se på saken mer objektivt och balanserat. Detta var lokalpolitiker som försökte vara folkliga med alla olika individr och få röster i valet. När de konfronterades med en person, som de antog hade negativa erfarenheter, försökte de sälja in sig själva med lite personliga anektdoter i samma riktning.

Men jag ska ge er journalister, och andra som känner att de behöver det, något som ni kan ha nytta av i era egna funderingar innan ni somnar på natten.

Om ni absolut måste rättfärdiga er själva i att slå ner på en ”ondska”, tänk då på att allt som inte utgår från din version av verkligheten, inte automatiskt är ondska, men kan bygga på okunnighet eller rädsla hos ”ondskan”, eller varför inte på din egen okunnighet eller din egen rädsla som leder till din egen ”ondska”.

”Self-righteousness loves to pounce on an evil which by sheer accident is not its particular evil.” – Vernon Woward

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

En reaktion till “ETC kanske begår ett brott mot Svenskarnas parti idag?

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s