Sagan om tillväxt – Uppfinnaren till schack hade en önskan som den persiska kungen ville bevilja

Det finns en liten kort legend om tillväxt från år 1256 som handlar om vad tillväxt egentligen betyder rent matematiskt. Det ryktas om att det var uppfinnaren av det fantastiska brädspelet schack som ville upplysa en kung om vad tillväxt verkligen betyder. Historien verkar ha uppkommit någonstans i Persien, Mellanöstern eller Indien.

Denna historia sammanfaller de facto med Vetenskapliga partiets och världens viktigaste politiska fråga, nämligen nedväxt till balans med naturen, eftersom ”tillväxt” helt uppenbart leder till mindre mentalt friska siffror.

Denne persiske eller kanske indiske kung hade givetvis ingen aning om vad exponentiell tillväxt var, men han är inte heller ensam som politisk ledare att inte ha förmåga nog att förstå den saken till fullo, t.o.m. i våra dagar med århundrade av upplysning. Dagens ”tillväxt”-politik bevisar med övertydlighet den saken med pinsam tydlighet.

Välfärd med kontroll av populationens storlek och en samtida balans med naturens resurser löser ekvationen helt utan att, likt kungen i berättelsen, stå som ett fån när siffrorna stirrar en rakt i vitögat. Och med denna lilla historia behöver man inte ens vara raketingenjör för att inse den saken.

Så vad är då en sannolik konsekvens om vi inte lyckas komma i balans med naturen? – Jo. Med oomkullrunkelig logik löser då naturen det på egen hand med svält, sjukdomar, konflikt, krig, slakt och kannibalism såsom skedde på Påskön, det som massvis med vetenskapsmän, arkeologer, agronomer, matematiker etc. varnar oss för.

Gillar du kannibalism? Nåväl. Rösta då på vilket riksdags parti du vill som säger ”tillväxt” mest trovärdigt! VILL DU HA MÄTTA FRISKA BARN MED ARMAR OCH BEN INTAKTA SOM ÄTER NYTTIGT OCH LEVER I BALANS MED NATUREN FINNS DET BARA TVÅ PARTIER IDAG. FRÅGA DIG GÄRNA VILKA!

GODMORGON. DING-DONG. DAGS ATT VAKNA?

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

 

5 reaktioner till “Sagan om tillväxt – Uppfinnaren till schack hade en önskan som den persiska kungen ville bevilja

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s