Nedväxt i population och konsumtion men tillväxt i kunskapskapital och teknologi?

Under en fri brainstorming i partiet funderade en av våra, ska vi säga… ”mer hemliga medlemmar” på tillväxt och nedväxt.

Personen menade att balanserad tillväxt kanske är möjlig.

Personens idé var att för att utveckla och driva ett samhälle måste det netto vara en ”tillväxt” i någon form. Varifrån personen fick det ifrån har vi ingen aning om. men ok, när man spånar ska man var öppen.

Han menade att alternativet är kraftig stagnation och kaos som i arabvärlden idag jämfört med den faraoniska perioden. Hur han kommer fram till detta bör givetvis utredas djupare.

Han menar dock att man kan ha nedväxt i population och förbrukning av naturresurser men samtidigt netto ha en större tillväxt i kunskapskapital och teknologi.

Det påminner mig en aning om vad Erik Brynjolfsson säger i detta TED-talk. The key to growth? Race with the machines.

Vidare menar personen att i slutändan finns den nödvändiga sporren att tjäna pengar och status samtidigt som vi förbrukar allt mindre resurser och belastar naturen allt mindre.

Erik Brynjolfsson tror att balanserad tillväxt kan driva människan att bli så effektiv att vi till slut når en nivå där vi är i balans med naturen. han menar att vi fortfarande är en bra bit därifrån idag men tror inte att det är ett omöjligt mål ifall man använder rätt styrmedel.

Mina följdfrågor är:

1. Kan tillväxt vara balanserad? Kan det bevisas matematiskt?

2. Varför måste det netto vara en ”tillväxt” i någon form?

3. Varför är alternativet kraftig stagnation och kaos som i arabvärlden idag jämfört med den faraoniska perioden?

4. Ska färre och färre, men intelligentare individer, konkurrera kapitalistiskt mot varann med kunskap och med bättre och bättre teknologi?

5. Ser vi risker med ovanstående konstruktion?

6. Varför måste det finnas en sporre att tjäna pengar och status? Vad händer då ”mindre känslosamma” deltar i ett sådant system? Vad annat kan motivera människor?

7. Vad är rätt styrmedel?


Min egen fundering just nu:

…är att förslaget ovan är ungefär vad Vetenskapliga partiet de facto leder till, men med betoning på att pengarnas drivkraft kommer vara i balans med samhällsintressen och humanism så att de som vinner i racet ändå ger stöd och välfärd till de som inte lyckas.

Jag ser en viss fördel med en ekonomi som bygger på samvekan och omtanke om helheten, speciellt när det involverar maskiner utan känslor, för det finns en viss poäng med att kombinera förnuft och känsla.

När vi tittar på nödvändigheten av nedväxt tittar vi på resurser, antalet människor och en artrikedom i vår natur. En tillväxt inom områden som inte inkräktar på detta är givetvis möjlig, i alla fall en viss tid, p.g.a. den exponentiella funktionens oomkullrunkeliga logik.

Vad gäller intelligensen hos de människor som ska stå för detta kunskapsamhälle i balans med naturen är Vetenskapliga partiet för visst urval där de som motverkar balans med naturen missgynnas och de som medverkar till en sådan naturlig politik gynnas.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

Annonser

3 reaktioner på ”Nedväxt i population och konsumtion men tillväxt i kunskapskapital och teknologi?

 1. Tittade just på en videolänk du lagt ut som avslutades med att vi kanske måste lägga oss någonstans mitt emellan stenålderslivet och teknikutvecklingspeaken. Har tänkt tidigare att nedväxt och samtidig satsning på hållbar teknik är den enkla lösningen men efter att ha sett videon och fått förståelse för hur mycket även den utvecklingen tär på jordens resurser blev jag tveksam.

  Tänker att det gäller vid en eventuell ”balanserad tillväxt” att de som styr verkligen har rätt fokus och är experter på (samt har skickliga forskare och annan expertis till sin hjälp) att hålla koll på att balansen med naturen efterföljs och att inte överträdelser sker pga egoistiska destruktiva vinst- eller maktintressen.

  Att skolor och utbildningar lär ut denna balanserade attityd och även vikten av att meditera för ökad medvetenhet.

  Att den industrialiserade dominanta (naturfolkens benämning på vårt samhälle) delen av världen uppmuntrar sina invånare att bli både (med)kännande, och kritiskt tänkande förnuftiga individer istället för omedvetna konsumtionsrobotar.

  Hela samhällsfokuset måste ställas om så att alla dras med i detta nya balanserade synsätt. Jag är säker på att nedväxt är nödvändig, att alla måste ta sitt ansvar och göra en uppoffring, att sluta ”vilja ha” en massa prylar som man faktiskt inte har behov av.

  Och forskningen ska inte styras av egoistiska kortsiktiga vinstintressen utan även den vara i balans med naturen, då kan vi forska för framtiden utan att vi behöver få ut allt så snabbt som möjligt i massexemplar utan först utprova allt mycket noga så att vi håller det hållbara fokuset.

  Nummer ett måste vara vår livsmedelsproduktion, det som är allra viktigast för oss, att ställa om till lokal närproducerad odling och lokal ekonomi, allt i balans med naturen.

  Vi måste ställa om från att vara dominanta mot våra medmänniskor, djur och natur till att lära oss samverkan med varandra och naturen, utveckla och bevara balanserade ekosystem, som t ex bin samverkar med blommor, bina polynerar blommorna och får föda tillbaka.

  Därför tror jag starkt på metoder som permakultur, att återställa jorden och mångfalden lokalt, reparera våra jordar och ta hjälp av djur och växter. Såg en video med en man som berättade hur han lät sina getter beta i snårig skogsmark. Getterna gnagde av grenar och kvistar och han fick bränsle till sin ugn, och när getterna hade fått hållas en tid hade han öppen odlingsmark. Man kan också ha en mobil hönsbur som flyttas omkring medan hönsen äter ogräs och gödslar jorden.

  We´re oversupplied with resources all around us. The reason we don´t recognice these resources is that we don´t understand how to design them to our favour. We don´t know how to design the animals to the plants, to the energy systems. (Geoff Lauton)

  Är också fascinerad av Josef Jenkins som har uppfunnit ett enkelt system där man uträttar sina behov i en hink nersänkt i en trälåda med toalettsits. För att undvika dålig lukt täcker man med sågspån. När hinken är full tömmer man den i komposten tillsamman med allt annat organiskt avfall. Komposten får stå och mogna i två år för säkerhets skull, så att alla bakterier har hunnit dö. Sedan blandar familjen den näringsrika humusen med jorden i sin trädgård, som är fantastiskt prunkande och försörjer familjen med grönsaker och frukt av bästa kvalitet. Jensen har gjort många tester på både kompost och sin kropp, jorden är fri från skadliga bakterier och gifter och Jensen själv och hans familj är friska och mår gott (the humanure handbook). USA har stora problem med landfills, varför smutsa ner naturen med något som kan vara en fantastisk tillgång om man hanterar det på rätt sätt?

  Och tänk att vi kan nätverka digitalt med varandra över hela jordklotet och dela med oss och ta del av varandras erfarenheter och idéer. Den möjligheten hade vi inte på stenåldern. Det finns fantastiska möjligheter för den nya balanserade människan.

  (Obs! Jag har bytt mailadress)

  Gilla

 2. Utmärkt kommentar. Tackar för den intressanta läsningen, speciellt för hinken med sågspån. Har sett en mer avancerad form av den modellen där toalettstolen flyttas mellan två uppsamlingsplatser, men hinken förenklar helt klart konstruktionen och hinken kan kan kanske ibland direkt tömmas över huvudet på tillväxtförespråkande politiker i en Gerillamarknadsföring för att öka förståelsen. Kanske bör kallas ”GerillamarknadsAVföring” i så fall :-) Den som gör det kan nog vänta sig påhälsning av polisen, men samtidigt, är det inte mer omoraliskt att verka för civilisationens slut än att hälla en hink avföring över någon?

  Gilla

Skaffa ett gratis Wordpress-konto och kommentera här!

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s