Sofia Näsström om det farliga prekariatet – Lösningen är enkel

Det gemensamma för prekariatet är inte lönen, eller utbildningsnivån, men avsaknaden av ett skyddsnät att falla tillbaka på i tider av kris, ex. arbetslöshet, sjukdom eller då sjukpension dras in. Ordet ”prekariatet” kommer ur att prekariatet ofta befinner sig i eller riskerar att plötsligt befinna sig i en prekär situation, dvs. en bekymmersam sits.

Sofia Näsström är docent vid Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet och hon har skrivit en text som heter ”Prekariatet ett växande monster” som hon publicerat i en av våra större tidningar, en text jag inte tänker länka till eftersom censurerad mainstrem-media bör bojkottas tills ägarförhållandena gynnar folket och framtidens generationer.


Om Sofia Näsström:
Sofia Näsström arbetar inom politisk teori, med särskilt fokus på frågor kopplade till konstituerande makt, folket, representation, politiska gränser, sociala kontrakt och folksuveränitet.

Under senare år har Sofia Näsströms forskning kommit att specialisera sig på hur man skapar legitimitet och demokrati i globala politiska förhållanden, och är snart färdig med en skrift som vill få oss att tänka demokratiskt bortom nationalstaten.

Sofia Näsström har idag ett större forskningsbidrag från det svenska Vetenskapsrådet för projektet: ”Rätt till medborgarskap”.

I sin text ”Prekariatet ett växande monster” skriver hon att:

”I takt med att arbetet underställs marknadens principer drabbas allt fler människor av en osäker livssituation. De är en ny global klass i vardande, enligt boken ”Prekariatet” av Guy Standing.”

Sofia Näsström menar att prekariatet saknar den tillit till auktoriteter (stat eller kapital) som kännetecknat tidigare definierade klasser. Den nya klassen tror inte på trygghet i utbyte mot lydnad såsom tidigare klasser gjort, med god fog är väl värt att tillägga. Människor har ögon i ögonhålorna. En sådan tillit måste återuppbyggas, anledningen är uppenbar.

ETCs Eigil Söderin skriver här exempelvis om vad EU-medlemskapet skapat: ”Utförsäkrade Johan som måste tigga ihop pengar till mat”.

Sofia Näsström tror inte på att ungdomar, migranter och arbetare skulle kunna organisera sig och skydda sina egna intressen och det tror inte heller Guy Standing. Jag tror att de kan, inte bara kan, men kommer bli tvingade till att göra det.

Som jag ser det arbetar både Sofia Näsström och Guy Standing med sådan retorik som ”prekariat” för den borgerliga globaliseringen där konkurrensen hårdnar när arbetstillfällena rationaliseras bort, ersätts med maskiner och skyddsnäten samtidigt nedmonteras i racet mot den absoluta välfärdsbottnen.

Att vara arbetarklass var och är förknippat med stolthet för massvis med människor. Fortsätt vara stolta ni som arbetar, men inse faktum! Vi rationaliserar bort arbete mer och mer OCH det är utmärkt, det har alltid varit utmärkt. Det som fattas är att vi nu ska dela på jobben.

Att placera människor inom betäckningen ”prekariatet” syftar, som jag ser det, till förolämpning av den som redan befinner sig i en prekär situation pga. den borgerliga globaliseringspolitik som förs genom EU-medlemskapet och den vettlösa globaliseringen.

Sofia Näsström associerar i sin text ordet ”prekär” med svaghet och sårbarhet och hon vet sannolikt att det slår hårt emot ungdomar med entreprenörsideal på dagens alltmer konkurrensutsatta arbetsmarknad där de hjärntvättats med hjälp av mainstream-media och sådan retorik hon själv använder.

Att födas med ett lägre IQ eller bli sjuk är dock inget skamligt alls, ej heller att misslyckas med ett företag. Det är sådant som sker. Ingen rår för hur man föds och sjukdom rår man heller inte alltid för, ej heller rår man för att man satsat fel på ett företag. Sjukdom eller IQ-nivå är en konsekvens av både miljö och arv. Hur företag lyckas beror på många olika faktorer och alla dessa faktorer har man inte kontroll över.

Guy Standing beskriver prekariatet som ”farliga” i sin bok: The Precariat – The New Dangerous Class.

Jag anser att forskning och ord som ”prekariat” gynnar den värsta typen av borgerlighet vi känner, människor som inte bryr sig om andras situation. Sådant leder med stor sannolikhet till mer kriminalitet och de facto till mer rasism, men oj oj oj, fy för den lede om de organiserar sig politiskt, då skulle de bli ”farliga” och återskapa nationalstaten och välfärden, som om den skulle vara ”farlig”. Trams. Dagens situation är farlig och förvärras. Att inte organisera en förändring kvickt är det som sannolikt är mest farligt.

Men javisst kan en sådan organisering ses som farlig, men för vem? För bankmaffian och de som massinvandrat i syfte att avla barn in-absurdum som ska indoktrineras i Islamism på skattebetalarnas bekostnad? Javisst. Det skulle kunna leda till en världsrevolution som leder till balanserad välfärd, repatriering/inlåsning/mentalsjukhus/sterilisering av religiösa virrpannor i hela världen, fred, nationell välfärd och balanserat handelsutbyte där transporterna minskar, vilket alltsammans är bra för miljön och framtidens generationer på lång sikt.

För lösningen på problemet är ändå väldigt enkel. Den är politisk och nationell. Tullmurar skyddar miljö från onödiga transporter, tullmurar skyddar länder från att utarma sin självförsörjande kapacitet, tullmurar skyddar vår totalförsvarsförmåga, tullmurar skyddar människor och företag från orättvis konkurens, gränser och spärrar skyddar mot massinvandring som hotar att splittra samhället i extremreligiösa och rasistiska enklaver, tullmurar kommer helt enkelt skydda oss mot inbördeskrig.

Vi kan fortfarande hjälpa andra länder och människor internationellt, ex. hjälpa författare som flyr Islamism eller skicka bistånd till krisdrabbade länder där naturkatastrofer inträffat etc., men först måste vi faktiskt se till att människor i vårt eget land är trygga och att vi delar på de jobb vi har kvar när vi fortsätter att rationalisera bort mer och mer jobb, vilket i sin tur leder oss alla till en mer meningsfull fritid där vi kan känna samvaro och lycka tillsammans med varann och utveckla vår humanistiska empati med framtidens generationer.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

2 reaktioner till “Sofia Näsström om det farliga prekariatet – Lösningen är enkel

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s