Finnländarna är intelligenta på mer än miljö – Nu avskaffar de bilen

Jag är stolt över att Sverige är grannland med Finland.

Jag minns fortfarande hur jag på nära håll fick se hur Nokias ledarskap inom mobiltelefoni gjorde köttmos av Ericssons ledarskap som märkligt nog vägrade tro på snabbare processorer i mobiltelefonerna och istället gjorde man T28:an som gick ut på att överprioritera mini-format framför prestanda. Alltför sent såldes Ericssson varumärke till Sony som tidigt släppte de första versionerna av smartphones med operativsystemet Symbian. En av mina bekanta hade redan innan dess påbörjat sin flytt från Ericsson till USA just av denna anledning. Han visste varthän det skulle gå, men ledarskapet hade helt enkelt valt fel väg. Nokias mobiltelefoner förblev finska tills för alldeles nyligen då de såldes till Microsoft eftersom de konkurrerats ut av alla som vill ha en Iphone från Apple. En förlust som får ses som värdig i jämförelse.

Men nu kommer kanske Finlands ledarskap återigen ge Finland upprättelse för nu avskaffar de i princip bilen läser jag i The Guardian. En utmärkt hämnd om man nu vill se det på det viset, men framförallt utmärkt för miljön.

Helsingfors har en ambitiös plan för att göra bilägandet meningslöst inom ca 10 år. Finlands huvudstad skapar nu ett system för ”mobility on demand”, dvs. rörlighet på begäran av stadens invånare. Systemet integrerar alla former av delade transporter och kollektivtrafik i ett enda nätverk och kan på så vis göra personbilar till en sällsynt företelese i stadskärnan i framtiden och vi får väl i synnerhet hoppas att de förvuxna amerikanska bilarna som vissa idioter förhärligar blir mest sällsynta.

Finnländarna kommer inte ens behöva förbjuda bilar, för ingen skulle egentligen ha någon anledning att äga en bil, så bra blir systemet. Via din smartphone kommer du kunna köpa rörlighet i realtid och förses med en rad alternativ så billiga, flexibla och väl samordnade att det blir hård konkurrens med det privata bilägandet, inte enbart m.a.p på kostnader, men även på bekvämlighet och användarvänlighet eftersom man slipper köer och parkeringsproblem. Vi kan helt undvika korkade trängselavgifter.

Appen som kommer styra det hela kommer fungera som både reseplanerare och universell betalningsplattform där alla möjliga transportsystem kan vara inblandade enligt resenärens egna preferenser. Allt från förarlösa bilar, små stadsbussar till delade cyklar och färjor i ett enda stort nätverk av möjligheter.

I projektet ingår en innovativ minibuss som heter ”Kutsuplus”. Kutsuplus låter resenärer ange sina egna önskade uppsamlingsplatser och destinationer via smartphone. En optimal rutt som närmast uppfyller dem alla resenärers önskemål konstrueras automatiskt.

Du kommer ha den frihet och bekvämligheten som en bil ger att ta dig från punkt till punkt, fast ännu bättre, för du slipper leta parkeringsplats och du slipper samtidigt avigsidorna med ägandet.

Men hur kommer man till sommarstugan utan bil?

Får vi i Vetenskapliga partiet föreslå att hyrbilar ingår i nätverket och att nätverket sprider sig även till landsbygden och även till Sverige? Vetenskapliga partiet har dessutom förslag på kompletterande utrustning som kan gynna miljön, hälsan och resenärerna i nätverket, ex. eldrivna hopfällbara cyklar?

Att färdas väl det kallar jag välfärd.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

PS.Vi har valt det mest seriösa presentationsverktyget vi kunde finna och det blev WordPress.com Annonserna du ibland kan se nedan finansierar WordPress.com och gynnar inte Vetenskapliga partiet ekonomiskt.

En reaktion till “Finnländarna är intelligenta på mer än miljö – Nu avskaffar de bilen

  1. Hej Martin,
    Jag vill ta sustainable transportation ett par steg längre än Kutsuplus och har beskrivit det på en än så länge mycket elementär hemsida, CabiBUS.com.
    För att på allvar konkurrera ut privatbilen behövs nog både dörr-till-dörr och avskildhet.
    Med vänlig hälsning
    Kenneth

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s