Medvetandets vetenskap enligt forskaren David Chalmers

Jag anser att forskaren David Chalmers via TED gör misstaget att lyfta medvetande upp till en magisk nivå. Den mekaniska och objektiva modellen han beskriver i inslaget duger faktiskt utmärkt.

”Bitterness is the outcome of a wrong mental movement – the attempt to force external events to conform to internal fantasy. The cure is to see fantasy as fantasy, which will reveal it as neither necessary nor rewarding.” – Vernon Howard

Även om David Chalmers fantasifulla retorik är religiöst lockande tror jag att det beror av hans ego att han inte kan acceptera att vi är kemiska, biologiska maskiner som kan välja att samverka altruistiskt för att det gynnar oss och våra geners överlevnad på lång sikt.

Tanken på att vi är en genetisk mix som utsätts för stimuli som sedan resulterar i beteende är givetvis stötande för ett grandiost ego och kan skapa rädsla hos de med mycket oro för döden och få oss att fantisera fram ovetenskapliga saker vi vill tro om döden.

MEN det jag själv upptäckt i meditation, genom att koppla förbi mitt egna grandiosa ego, och genom att ex. skojja till det med att exempelvis klä ut mig till Kung Martin, är att man genom meditation kan observera yttre stimulin, de processer dessa resulterar i och de reaktioner man har och sedan sovra och välja sina tankar, samt välja bort oviktiga tankar och på så vis bli en mer ”medveten” människa som bryr sig om framtidens generationer i stället för kortsiktig behovstillfredställelse.

Och når man den nivån att man förstår den exponentiella funktionen och förstår dess konsekvenser på djupet långsiktigt, då förstår man också att man måste agera på denna kunskap som en del i det biologiska maskineri vi faktiskt är. Man förstår också vad resultatet blir om man inte agerar på denna kunskap.

Självfallet kan man resonera så att resultatet ändå alltid är döden för allt som lever, men är det egentligen riktigt sant? Kanske inte. Bara för att det hittills varit så, eller tycks vara så när vi betraktar levande organismer, så betyder inte att det alltid kommer vara så. Det finns dessutom levande organismer som har evigt liv som vi idag studerar ingående, bl.a. telomerernas längd vid celldelning.

”Andra studier kopplar samman biologi och psykologi genom analyser av mindfulness-meditation, telomerlängd och åldrande [44]. Pessimism har visats stå i relation till kortare telomerlängd och ökat uttryck av inflammationsmarkören interleukin-6 [45]. Upplevd psykisk stress och kortisolnivå har kopplats till telomerförkortning [46] och akut ökad telomerasaktivitet [47].”

Vi reser dessutom redan ut i rymden och vi kan där skapa artificiell gravitation genom rotation så vem vet hur långt liv vi kan ha i framtiden och vem vet om vi inte kan kolonisera andra planeter med liv i framtiden, kanske inte enbart Mars, men kanske också andra planeter i andra solsystem?

Men, det är klart, då måste vi komma i balans med naturen här så att vår civilisation överlever och vi har en mångfald av arter och människoraser kvar att skicka upp i rymden. Kanske kan vi dessutom designa liv som passar andra planeter, dvs. bli skapare själva.

Så får jag föreslå med positivitet att vi tillsammans fokuserar med ökad medvetenhet på att raskt öka intelligensen så att detta fokus kan hållas även i politiken?

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

PS.Vi har valt det mest seriösa presentationsverktyget vi kunde finna och det blev WordPress.com Annonserna du ibland kan se nedan finansierar WordPress.com och gynnar inte Vetenskapliga partiet ekonomiskt.

Annonser

2 reaktioner på ”Medvetandets vetenskap enligt forskaren David Chalmers

  1. Är inte Vernon Howard en liknande variant som L Ron Hubbard dvs en charlatan som vill tjäna pengar på att skriva strunt och slå i människor påståenden (som igentligen saknar vetenskaplig grund) för att få maximal uppmärksamhet kring sin person och sina ideer (tro på dig själv- frigör din potential, läs ”dianetik” ) dvs Scientologi-kyrkan som jag nyligen fick i brevlådan igen. Köp och sälj! skicka en beställning. De är inte ett dugg bättre än ”jehovas vittnen” och terroriserar folk som vill lämna dem eller ifrågasätta deras verksamhet. De sluter sig kring sina medlemmar och pressar skiten ur dem med krav på underkastelse och dominerar dem totalt.

    Gilla

Skaffa ett gratis Wordpress-konto och kommentera här!

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.