Glad Nyhet – Krypterad e-post från Sverige – Inte gratis, men kanske tryggare?

Kan det vara ett steg i rätt riktning? Countermail – Ett nytt privatare e-mailsystem med kryptering.

Här en intervju på engelska med grundaren av Countermail, Simon Persson från Sverige. Vi får hoppas att Simon har kompetens, moral och styrka nog att hålla systemet hederligt och effektivt. Myket tyder på att han och hans gäng har kompetens nog att klara av att leda det dit.

De flesta med analytisk förmåga har länge antagit att säkerhetstjänster lagrar och läser det mesta som skickas mellan våra datorer, sannolikt även vad som pågår i våra datorer genom ex. operativsystem som fungerar likt trojanska hästar.

Filmen ”The Corporation” gör att man inser att inte alla underrättelsetjänster eller alla företag beter sig mentalt friskt i världen. Det hänger givetvis på hur kompetent folket är att sätta mentalt friska människor vid makten och hur mentalt friska mainstream-medias ägare är.

Redan 2010 laddades ex. detta youtube-klipp upp på nätet som avslöjar Facebooks förmodade syfte och det förklarar förmodligen de märkliga frågor som Facebook ställde till sina användare.

Microsoft har märkligt nog gjort det olagligt att ens analysera Windows-koden, något som GNU/Linux och Firefox skapare tillåter. Det gör att alla med datorkompetens kan ta reda på exakt vad det är vi kör på våra egna datorer. Själv har jag valt Linux Ubuntu med ett add-on som kallas ”No Script”.

Politiker som driver på övervakningen brukar använda terrorismen som anledning till övervakningen trots att ingen sådan övervakning visat sig särskilt effektiv mot terrorism, förrutom kanske mot gravt mentalt handikappade terrorister, samt att samma politiker som vill övervaka folket samtidigt talar sig varma om extremreligiös invandring, dvs. det problem som sannolikt har ett samband med just sådan typ av terrorism, en invandring som alltså skapar kulturkrockar och terrorism pga. dessa sekters religiösa strofer, alltså exakt det problem som riktiga flyktingar oftast flyr ifrån.

Angela Merkel, statsminister i Tyskland, blev som vi vet avlyssnad av amerikansk säkerhetstjänst. Det är alltså inte politikerna själva som lyssnar, men säkerligen meddelas ledande politiker av sina säkerhetstjänster om avlyssningen kan ge landet och dess företag fördelar gentemot andra länder.

Simon säger i intervjun att ”stark kryptering kan rädda liv”, det är lätt att förstå med den våldsamma historia som mänskligheten hittlills uppvisat, och då vill jag absolut föreslå väldigt långa nycklar vid kryptering, samt att dessa nycklar skickas på USB-sticka via snigelpost, kanske på samma sticka som skyddar inloggningen?

Informationen på dessa USB-stickor med nycklar ska kanske inte heller läsas av de datorer som tillverkas av de företag som sannolikt arbetar tillsammans med säkerhetstjänster utan istället stoppas in i en lokalt tillverkad dator som man kan lita på, vilken sedan skickar den krypterade informationen? Kanske kan vi i framtiden skapa en egen datortillverkning i Sverige? Kaske när vi fått upp tullmurar och begränsat frihandeln? Kanske när EU och Nato-samarbetet avslutats så att vi vet att våra politiker arbetar för oss som svenska medborgare och inte för främmande makt?

Huruvida det är en trygghet att Countermail går under svenska lagar, det vet jag inte helt säkert, men Countermail säger att de inte registrerar din IP-adress, även om kanske FRA gör det.

Inkommande mail krypteras i enlighet med din publika nyckel när de landar hos Countermail vilket betyder att alla mail lagras i krypterat format på Countermails server. (Hur en ”publik krypteringsnyckel” kan vara säker har jag dock svårt att förstå) Vore det inte avsevärt bättre med hemliga nycklar via snigelpost?

Countermail erbjuder extra funktionalitet, exemplevis för en USB-nyckel som kan öka säkerheten ytterligare. Jag frågar mig ändå hur data på en USB-sticka som kan läsas av datorns operativsystem kan anses öka säkerheten nämnvärt?

I en diskussion om säkerhet vid röstning på Internet, s.k. direktdemokrati, kom jag i kontakt med en mycket intressant lösning för folkets kommunikation i framtiden: “Dedicated trusted computer voting device” kallar vi den numera.

Låt er inspireras!

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s