Bankernas och politikernas uppgift i ett långsiktigt samhälle

Det finns ett stort problem med att tillåta affärsbanker skapa krediter själva. Det ökar långivning till överkonsumtion och skapar ständiga kredit-kriser där omoraliskt ledda banker ständigt räddas av sannolikt korrumperade eller okunniga politiker, när vi istället behöver ett långsiktigt, rättvist, hederligt, ansvarsfullt och hållbart tänkande.

Bankerna ska alltså inte få ha ett fristående kontosystem utanför Riksbankens kronkontosystem. Bankerna ska alltså inte tillåtas att skapa krediter ur tomma luften längre och ej heller räddas av staten när bubblan spricker om de gett ut krediter för frikostigt.

Vi anser därför att folkvalda politiker, från höger till vänster, har ett kollektivt ansvar att rätta till Sveriges penningpolitik och att folket har ett ansvar att välja politiker som kommer göra detta. Det krävs givetvis mod och hederlighet för att ta detta ansvar, men det ligger i framtidens generationers intresse att vi alla samverkar och får detta att verkligen ske.

Affärsbanker är aktieföretag och då en bankledning misskött bankens affärer med överdriven kreditgivning måste självfallet banken gå i konkurs. Självfallet måste då aktieägarna förlora sina pengar och banken måste sedan övertas av staten och eventuellt läggas ner eller säljas till nya investerare.

Inga aktieföretag med risker och vinstchans ska ha gräddfiler i Sverige, speciellt inte omoraliska ledingar för aktieföretag, även om oskyldiga sparare givetvis ska skyddas av staten. Vi anser att en rättvisare hållning mot bankerna sannolikt kommer gynna framtida hederlighet i Sverige på lång sikt och att sådan hederlighet kommer skapa stabilitet i Sveriges finanser.

Vi anser att makten över skapandet av pengar, inte enbart kronor, men även konto-krediter, i en demokrati som Sverige, givetvis skall vara under statlig kontroll och skapa välfärd för folket och framtidens generationer långsiktigt. Vi hoppas att en balanserad konsumtion på så vis kommer uppstå som gör att vi kommer i balans med naturen på lång sikt. Vi tror att detta kan ske efter ett utträde ur EU och genom uppstarten av statliga banker med långsiktiga miljömässiga investerings- och utlåningsuppdrag.

Därför anser vi dessutom att det måste finnas en balans mellan olika typer av banker i Sverige, d.v.s. statligt ägda, privata och kooperativt ägda.

Vi anser att alla dessa olika typer av banker i framtiden ska ha till uppgift att förvalta sparade pengar från samhällets medborgare och företag och endast ska ha rätten att låna ut krediter och kronor som är skapade av staten genom centralbanken, samt att ansvarsfullt låna ut dessa pengar till nya företag och medborgare i förhållandet 1:1, dvs. en krona in i banken ger rätten att låna ut en krona till en låntagare, en kredit från staten ger banken rätten att låna ut en kredit till låntagaren. Vi ser det som självklart att det ska gå till på detta vis. Att det inte är så idag, anser vi, är mycket moraliskt tvivelaktigt, för att uttrycka oss milt.

Vi tror att en förändring kommer gynna folket och framtidens generationer på bästa sätt och ser samverkansmöjligheter med Valter Mutt (mp) och Annika Lillemets (mp) i denna fråga eftersom de redan visat sig villiga att ta i frågan genom följande motion i riksdagen: Motion 2013/14:Fi306 En hållbar finansiell infrastruktur

Annons

10 reaktioner till “Bankernas och politikernas uppgift i ett långsiktigt samhälle

  1. Det är så här jag också tänker. Bankernas rofferi och sanslösa vinster på vår bekostnad är bland det värsta jag vet. Pengar man trollar fram ur tomma luften. Pengar de inte har. Har man inte pengar så ska man heller inte kunna låna ut några. I min drömvärld finns enbart statliga banker. Finns ingen anledning att göda enstaka individer. Jag vägrar att vara bankernas skuldslav.

    Jag gjorde ett experient en gång för många år sen. Gick in på SEB och bad att få låna 200.000kr. Eftersom jag är solvent fick jag ett jakande svar. Då sa jag att jag ville ha ut summan i kontanter, men då blev det stopp. ”Vi jobbar inte så”, fick jag veta. Det visste jag ju redan, ville bara få det bekräftat och jag lånade naturligtvis ingenting. Bankmannen såg misstänksamt på mej och undrade vad jag skulle ha så mycket kontanter till. Jag frågade varför han ville veta det. Han började babbla om svarta marknaden etc etc.

    Är glad att jag är skuldfri och inte är skyldig en enda krona till någon eller något. Studielånet betalade jag av för evighter sen. 25 år sen, tror jag. (Min pappa och mamma sparade till det de ville köpa, typ sommarstugan och jag har lärt mej ekonomi av dem och överfört den kunskapen och insikten till min dotter).

    Många fattigpensionärer (och en massa andra) sitter med avbetalningar på lån och har knappt råd att leva. Så ska det inte vara, men folk måste också begripa detta själva.

    //Kao

    1. I grundskolan fick vi en kort uppvisning av seriefigurerna Spara och Slösa minns jag, men hur många har fått det eller kommer ihåg detta? Min mor visade mig tidigt hur man sparar. Jag fick tidigt en bankbok. Vi gick dit med min spargris och i bankboken skrev banken in hur mycket jag sparade.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s