Är Anders Wijkman likt en råtta som nu lämnar det sjunkande KD-skeppet?

Via ett samtal mellan Birger Schlaug och Anders Wijkman på nätet som går i extremt sockersöt ton finner jag efter en sökning Sara Jeswani, grundaren till Sveriges första klimatmagasin, Effekt.

Sara Jeswani skriver på engelska om Tillväxt på ett hållbart sätt. I artikeln nämns f.d. moderaten och kristdemokraten Anders Wijkman och Johan Rockström tillsammans med den bok de har skrivit som heter ”Den Stora Förnekelsen”.

Boken kritiserar forskarna för att inte ha motivation att se till helheten. Författarna menar att miljöfrågor blivit likställt med klimatpolitik och poängterar istället att tillväxt är det stora miljöproblemet, precis såsom Vetenskapliga partiet gör.

Anders Wijkman, som motsägelsefullt nog tillhör Alliansen, har alltså de facto stått som motståndare till en bättre miljö. Han menar nu plötsligt att marknadsekonomi måste skiljas från de ramar som marknadsekonomin behöver för att vi inte ska ta kål på vår egen miljö. Detta måste på något vis uppfattas som en svordom i kyrkan inom Alliansen.

Jag antar att Miljöpartiet inte var lika högervridet vid den tidpunkt då Anders Wijkman valde att byta parti från M till KD eller att han motiveras av andra bitar i den kristdemokratiska ideologin. Frågan är oomkullrunkeligen vad eller om det enbart handlade om ett fint arvode!?

Vid den tidpunkten han valde KD hade han sannolikt inte heller investerat i solcellsaktier. Att han tidigare alltså motverkat en riktig miljöpolitik ligger honom givetvis i fatet idag när Kristdemokraterna är på väg ut ur riksdagen. Han kan säkert aldrig bli en trovärdig kandidat för miljön och måste givetvis hanteras med stor försiktighet i den gröna rörelsen, precis som alla andra miljövidriga EU-förespråkare, anser jag.

Med tanke på mannens tidigare arvoden känner jag på mig att detta knappast handlar om altruism från hans sida. Han är sannolikt ute efter de solcells-subventioner som kan göra att hans aktiekapital växer, samt ett välbetalt jobb, inget annat. Jag rekommenderar därför att han vänligen men bestämt portas från uppdrag om han försöker ta sig in i den gröna rörelsen! Solceller kan säkert vara vettigt längre söderut, men i solfattiga Sverige som ligger på lågtryckens motorväg är det sannolikt ovett i stor skala om man ser till helheten.

Och vore det inte gudibehagligt om en råtta som lämnar ett sjunkande skepp får simma mot land istället för att släppas in i nästa skepps skafferi?

– Anders Wijkman!  I Vetenskapliga partiet är du och alla andra miljövidriga EU-förespråkare permanent portade!

Fakta tyder på att vind och vattenkraft är rätt väg att gå för Sverige långsiktigt. Det är långsiktigt OCH hållbart om vi lyckas med minskad population och minskad konsumtion samtidigt. – Så till den gröna rörelsen säger jag, välj inte falska borgerliga karriärister till ert ledarskap, men välj hederligt folk istället!

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

Mer intressant:
Jinge om Anders Wijkman

En reaktion till “Är Anders Wijkman likt en råtta som nu lämnar det sjunkande KD-skeppet?

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s