Kinesen, kvinnan och forskaren Tu Youyou vidareutvecklade örtmedicin mot Malaria och fick Nobelpris

Traditionell kinesisk örtmedicin var utgångspunkt när preparatet togs fram som framgångsrik malariamedicin, skriver Newsvoice.

Antalet dödsfall i malaria har nästan minskat med 50% de senaste 15 åren. En väsentlig del av minskningen i dödsfall tillskrivs den malariamedicin som tillkommit tack vare pristagarnas forskning.

Den kinesiska och kvinnliga forskaren Tu Youyou, i jakt på febernedsättande mediciner, upptäckte och vidareutvecklade örtmedicinen till Artemisinin, allt enligt de krav som ställs på äkta modern medicinsk vetenskap.

Malaria preparatet har framställts ur Sommarmalört, vetenskapligt namngiven som ”Artemisia annua” av Carl von Linné och har använts sedan urminnes tider i Kina för att behandla en mängd olika åkommor inkl. malaria.

Forskarna tror att anledningen till det naturliga malaria-preparatets effektivitet är en ovanlig peroxidgrupp, d.v.s. två förbundna syreatomer O22- som är aktiv mot Plasmodium falciparum malaria, den farligaste och mest dödliga formen av malaria, speciellt vanlig i Afrika.

Viktigt att veta är att Artemisinin, eller extrakt av Sommarmalört, måste administreras flera gånger per dag för att vara effektivt eller i annat fall kombineras med artificiella kemikalier mot malaria för att helt utrota parasiten. Gör man inte det kan fåtalet parasiter överleva och utveckla resistens.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s