Glada Nyheter – Journalist vaknar och inser att hon legitimerat maktutövningen

Det är genom ett påstående från Noam Chomsky, ett påstående som irriterat henne mycket, som journalisten till slut insett att hon legitimerat maktutövningen:

”Noam Chomsky är en av de modigaste människorna som i detta nu finns på jorden (han är gammal och lämnar oss kanske snart) och den utan tvekan mest lysande mediekritikern någonsin, kanske med undantag för Österrikes Karl Kraus, som dog 1936. Men jag har alltid haft problem med en av Chomskys analyser, den som säger att den av storföretagen ägda journalistiken alltid gagnar makten, helt enkelt därför att jag upplevde något annat på Expressen på 1970-talet. Men steg för steg inser jag att vi levde i en glänta i historien; att stormediejournalistiken sedan länge återgått till att tjäna makten och kapitalet och jag förstår vad Chomsky menar: att kommentariatet och journalistiken är ett av maktens viktigaste instrument för att legitimera sin maktutövning.

I all vänlighet uppmanar jag nu den mycket intelligente Maria-Pia Boëthius att fortsätta andas djupt med denna insikt som grund och finna mer av vad makten vill åstadkomma och hur man bäst belyser detta utan att chockera de som fortfarande inte vaknat. Folk som drömmer och går i sömnen måste man nämligen väcka långsamt, för det var nämligen så du vaknade Maria-Pia. Långsamt. Sakta sakta. ;-)

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

4 reaktioner till “Glada Nyheter – Journalist vaknar och inser att hon legitimerat maktutövningen

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s