Vetenskapliga alternativ till den dåligt betalde mekaniske turken

Vad är en ”Mekanisk Turk” historiskt?

Jag snubblar äver konceptet ”Mechanical Turk”. Namnet härstammar från världens första schackdator, vilket var en låda som kallades för ”Schackturken”, eller enbart ”turken” vilken påstods vara mekanisk, alltså ”den mekaniska turken”.

Den mekaniske schackturken var en illusion. Lådan innehöll en hemlig dvärg som kunde se schackpartiet underifrån, ges instruktioner av illusionisten och flytta pjäserna underifrån med hjälp av magneter. Hur välbetald den inlåste dvärgen/turken var framgår inte.

Vad är dagens ”mekaniske turk”?

Liknelsen med den den mekaniske schackturken och de arbeten som idag erbjuds till ”Internets mekaniska turkar” är slående. Företagen som erbjuder dessa arbeten och gömmer sig bakom arbetsförmedlingar såsom ex. det välkända Amazon Mechanical Turk, tar inget arbetsgivaransvar och den anställde själv måste ta ansvar för att betala skatt och försäkringar eller riskera konsekvenser från skattemyndigheten eller bristande försäkringsskydd.

Hur välbetald är dagens ”mekaniske turk”?

De som tar arbetena måste först ofta underkasta sig mycket lågt betalda arbeten innan de ens har en chans till något bättre betalda arbetsuppgifter. Dessa förmedlingar verkar dessutom undvika ord som ”lön” eller ”ersättning” för att kunna undvika diverse lagar och är oftast baserade i USA och betalar ut lönen i dollar, något för politiker, skattemyndigheten och facken i Sverige och i EU att verkligen ta en titt på och lagstifta bort, anser jag!

Dessa mekaniska turkar, företag och förmedlingar undviker säkerligen massvis med utgifter till den gemensamma välfärden och stjäl på så vis dessutom legitima arbetsuppgifter från den legitima arbetsmarknaden.

Alternativ till att bli en ”mekanisk turk”?

Visserligen är dessa arbeten kanske en chans för ungdomar och invandrare att slippa slyröjning och att måla stolar åt våra stadsministrar, eftersom dessa statsministrar hittills inte lyckats med särskilt mycket för att vi alla ska kunna dela på de jobb som faktiskt finns kvar, trots den ökade automatiseringen och den senaste tidens invandring.

Det finns faktiskt politiska åtgärder såsom ex. arbetstidsförkortning, högre övertidsersättningar, friår eller ökat antal semesterveckor som kan skapa fler anställningar om man bara har den politiska viljan att ta sig ur den förslavande frihandeln och sedan genomföra dessa nya lagar om arbetets grundläggande ramar.

Jag uppmanar alltså folk att bojkotta dessa arbeten och dessa företag, samt söka traditionella arbeten, samt att rösta på partier som är för ett utträde ur EU och frihandeln, rösta på ett parti som är för arbetstidsförkortning, så att du som medborgare till sist får ett rimligt jobb till rimlig lön och har pengar till ett normalt liv och så att du kan njuta av att arbeta för arbetsgivare som dessutom har moral.

I sökandet efter alternativ till mekanisk-turk-verksamhet har jag dessutom upptäckt något fint. En lista på olika vetenskapliga projekt där världens alla medborgare kan bidra till forskning på ex. fåglar och hav m.m.

Jag tror inte att dessa alternativ direkt kommer rädda världen likt Vetenskapliga partiets politik för nedväxt, men de hjälper oss att se och förstå vad som pågår med vår miljö, kanske kan rädda en fågelart från utrotning, kanske kan bevisa att våra hav kan räddas snabbare genom minskad övergödning etc.

Meditera på saken! Lycka till!

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

Mer intressant om mekaniska turkar:
Digitala daglönare – Dagens ETC wallraffar hos nätjätten Amazon

En reaktion till “Vetenskapliga alternativ till den dåligt betalde mekaniske turken

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s