Meditation – Lucia är egentligen den 21:e december på Tomas tvivlarens namnsdag

Lucia är den ceremoni som firar midvintern med ljus i hår. Midvintern inträffar numera på Tomas tvivlarens namnsdag.

Tomasevangeliet har gått mig förbi förrut.

Teorierna om dess uppkomst innefattar i synnerhet tiden när det ska ha skrivits och här finns två klart skilda positioner som delar forskarvärlden. Enligt den ena är Tomasevangeliet äldre än flera, måhända alla, bibliska evangelier och kan därmed vara det äldsta kända evangeliet.

… Tomasevangeliets världsbild skiljer sig … genom att inte hävda existensen av en lägre skapargud … och genom att inte vara explicit dualistisk. Men Tomasevangeliets uppmaning till meditation och inåtskådande måste ha tilltalat gnostiker …( gnosis betyder insikt eller kunskap)

I Tomasevangeliet framträder Jesus som vishetslärare, ej som Messias. Texterna kom möjligen därför att avvisas av den framväxande kyrkan. Huvudtanken i ”evangeliet” är att Guds rike finns mitt ibland oss och i oss själva – tanken om självkännedom blir därför av central betydelse – och den som söker han skall finna.

Tomasevangeliet koncentrerar sig således inte så mycket på Jesus själv som på Riket, även benämnt Faderns rike. På ett fåtal ställen i texten nämns himmelriket. Benämningen ”Guds rike” finns inte alls i texten.

Tomasevangeliet nämner inte med ett ord hur Jesus ser ut, var han är född, vart han beger sig, och så vidare, utan presenteras som en gudsmanifestation och uppenbarare som helt saknar personliga drag.

Jesus är rikets förmedlare; människans mål är att söka och finna riket, vilket finns inom oss. När människan väl funnit det, förlorar allt annat i världen sitt värde. Riket finns inom oss och utom oss och har ingen jordisk konkretion. Betoningen på här och nu är markant och framtiden på jorden eller efter kroppens död tas nästan inte upp alls. Bäst kan det beskrivas som ett nytt perspektiv på tillvaron och en ny livshållning.

Mycket intressant ur Vetenskapliga partiets perspektiv, men givetvis även intressant för de som underkastar sig kristendomen! Verkligen! Meditera på saken duktigt! ;-)

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

Annons

6 reaktioner till “Meditation – Lucia är egentligen den 21:e december på Tomas tvivlarens namnsdag

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s