Vilka partier vill avskaffa kärnkraften och vilka vill gynna kärnavfallets tillväxt?

Jag har tidigare noterat att kärnkraften inte betalar sina egna föräkringskostnader, samt resulterar i minst sagt märklig karma för den EU-positive Peter Eriksson. Om kärnkraften skulle betala sina egna föräkringskostnader skulle de givetvis bli astronomiska med tanke på vad som skedde i Tjernobyl och Fukoshima. Därmed är Kärnkraften egentligen redan utkonkurrerad.

Nu frågar sig Birger Schlaug dessutom:

Vem ska betala för kärnavfallet?

Anledningen är att Göran Finnveden, professor på KTH, f.d. medlem i Kärnavfallsfondens styrelse skrivit följande i en tidning (vars ägarförhållanden och ”frysbox” gör att jag inte tänker länka dit eller ens nämna vid namn):

”Kärnavfallsavgifterna har höjts kraftigt och kommer att behöva höjas ytterligare. Det vet kärnkraftsindustrin och det är antagligen ett av skälen till att man ser problem med kärnkraftens lönsamhet. Det är nu viktigt att regeringen kan stå emot industrins krav och inte subventionera kärnkraften genom att ta ut för låga avgifter eller säkerheter. Samtidigt finns möjligheter att öka avkastningen i KAF (avfallsfonden) genom att utnyttja avsatta medel för långsiktiga placeringar för ett hållbart samhälle.”

En majoritet av riksdagsledamöterna subventionerar alltså idag den föråldrade kärnkraften. Frågan är vilka riksdagsledamöter och vem som gynnas av detta? Knappast skattebetalarna, knappast alternativ kraftproduktion och knappast framtidens generationer. Kärnkraftens aktieägare? Jo. Men inte äger väl riksdagsledamöterna aktier i kärnkraften? Det borde alltså bero på korruption eller inkompetens. Inkompetens avhjälps bäst genom att titta på fakta och diskutera sakligt.

Two Green Spirits noterar att:

Europas allra äldsta kärnreaktorer finns just här i Sverige och det är dags för en pensionsvåg att svepa över vårt land. De svenska kärnkraftverken har en beräknad teknisk livslängd på 25 till 40 år – allihop har nu passerat 25-årsgränsen och flera av dem är över 40 år gamla. Ändå är de fortfarande i drift, vilket vi tycker är vansinnigt.

Jag vet att Alliansen och Socialdemokraterna redan är omåttligt positiva till kärnkraftens lobbyister. Miljöpartiet är officiellt emot även om de alltså är för EUs miljövidrighet samtidigt genom frihandeln, men hur är det med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet? Vänsterpartiet är tydligt emot kärnkraften och emot den frihandel som måste bort för att föra miljövänlig och människovänlig politik, vilket tyder på att de har alla hästarna i båset i denna fråga.

Så jag besöker Sverigedemokraterna och vad får jag se:

För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och levnadsstandard vill vi föra en energipolitik som säkerställer en prisvärd och tillförlitlig energiförsörjning för såväl hushåll som näringsliv och samtidigt tillgodose högt ställda krav på miljövänlighet. Vi behöver kärnkraften för att inte bli beroende av smutsig, europeisk kolkraft eller rysk gas. Alternativa energiformer såsom vindkraft och solkraft kan inte under överskådlig tid utgöra mer än komplement till kärn- och vattenkraft.

Bygg ut, modernisera och satsa på kärnkraften – en ren och säker energikälla
Låt energipolitiken präglas av rationalitet – inte önsketänkande
Behåll Vattenfall i statlig ägo
Orörda nationalälvar bör förbli orörda
Satsa på forskning kring biogas och nya energikällor

Man blir mörkrädd, ”internationell konkurrenskraft”. Plötsligt har alltså Sverigedemokraterna blivit globalister. SD är alltså precis lika naiva som Miljöpartiet som tog bort sitt utträdes krav ur EU och Sossarna som nu bedriver borgerlig politik under rött flagg.

För att Sverige ska kunna upprätthålla en rimlig välfärd och samtidigt installera en miljövänlig energiproduktion måste vi först och främst givetvis gå ur all frihandel. Sedan kan vi föra en energipolitik där energipriserna i Sverige ökar successivt samtidigt som företagen skyddas mot yttre miljövidriga energipriser och på så vis kan vi bli miljövänligare.

Energi ska inte vara prisvärd på bekostnad av framtidens generationers väl. Vad gäller tillförlitlighet är inte kärnkraften alls tillförlitlig och har ofta fått stå stilla. Olika miljövänliga energislag kan dessutom komplettera varann alldeles utmärkt. Med tanke på totalförsvar är koncentrerad produktion av energi såsom i kärnkraftverk dessutom riktigt dumdristigt för Sverige.

Det finns en missuppfattning om Kärnkraftens miljövänlighet eftersom den inte släpper ut CO2 i samma omfattning, men vi ska givetvis varken ha försurning av hav genom CO2 eller förgiftning av grundvatten med kärnavfall. Båda sakerna är miljövidriga.

Vi behöver inte kärnkraften, europeisk kolkraft eller rysk gas. Nationalälvar bör givetvis förbli orörda. Vindkraft och eldning med pellets kan ge oss tillräckliga energimängder om vi höjer elpriserna och slutar med vår överkonsumtion av el. Så snart elpriserna stiger ökar det ekonomiska incitamentet att bygga ut vindkraftsparkerna samt ex. tilläggsisolera, installera värmepump och pelletspanna vilket gör att elproduktionen sjunker.

Stoppar man dessutom överbefolkningen av Sverige genom att stoppa invandringen, samt ökar utvandringen kommer dessutom populationen sjunka sakta tills vi når balans med naturen i Sverige med en lägre energiförbrukning, vilket givetvis är varje lands och vår egna absolut viktigaste fråga på lång sikt, vilket är värt att nämna nu när det strax är Malthus 250-års jubiléum.

Jo. det är riktigt. Andra länders envetna överbefolkning och religiösa våld är faktiskt inte Sveriges ansvar. Vi kan givetvis ha medlidande genom fredligt intelligent och långsiktigt bistånd som hjälper maximalt, men vi bör givetvis inte förstöra Sverige långsiktigt bara för att andra folk förstör sina egna länder med sekteristisk extremism, sekteristik barnavel eller sekteristisk ekonomism.

Det är möjligt att kärnkraften en dag nått en nivå där den kan anses miljövänlig och säker genom forskning, kanske rentutav ta hand om det gamla avfallet, eller kanske kan forskning leda oss fram till ultratätt deuterium utan farlig strålning. Låt andra länder detonera sin egna kärnkraftverk i sina egna länder, beklaga sorgen när det sker, men se nu för bövelen till att vi får bort skiten ur Sverige i alla fall!

Jag noterar att pga. frihandelsivrande Miljöpartiet är Vänsterpartiet återigen det trovärdigaste partiet i riksdagen.  Betänker man långsiktig balans med naturen är det endast Vetenskapliga partiet som duger. Så här röstar du på det valsamverkande Vetenskapliga partiet!

Med vänlig hälsning
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

PS. Vi använder WordPress.com som baserar sig på öppen källkod, GPL, samt ett ägarförhållande som vi anser är att föredra framför andra sociala nätverk och webhotell. Vill du inte se annonserna nedan när du besöker oss, skaffa då en egen gratis WordPress-blogg!

 

Annonser

En reaktion på ”Vilka partier vill avskaffa kärnkraften och vilka vill gynna kärnavfallets tillväxt?

  1. Ping: Birger Schlaug och Tomas Kåberger om Kärnkraften ”Och hur står det till med logiken?” | Vetenskapliga partiet

Välkommen att kommentera! Läs gärna kommentarsreglerna i menyn!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s