Översättning av Fidel Castro – Broder Obama: I fotspåren av Conquistadorerna

Via Anders Romelsjös blogg läser jag en intressant översättning av Fidel Castros bloggpost på Counterpunch – Brother Obama: In the Footprints of the Conquistadores:

Några väl valda citat av Fidel Castro ur Anders översättning:

”Ursprungsfolken inte ens finns i Obamas tankevärld. Och inte heller nämner han att rasdiskrimineringen sopades bort av revolutionen; att alla kubaners rätt till lön och pension kungjordes av revolutionen innan herr Barack Obama fyllt 10 år. Den förhatliga borgerliga och rasistiska vanan att anställa hantlangare för att kasta ut de mörkhyade medborgarna från nöjesställena, den sopades bort av den kubanska revolutionen.”

”1961, knappt två år och tre månader efter revolutionens seger, genomförde en USA-tränad legoarmé utrustad med kanoner, pansarfordon och flygplan, ledsagad av krigsfartyg och hangarfartyg från USA, ett överraskningsanfall på vårt land. Inget kan rättfärdiga detta förrädiska angrepp som kostade vårt land hundratals döda och sårade. Av jänkarstyrda anfallsbrigaden har inte någonstans kunnat visas att någon enda legosoldat kunde evakueras. Jänkarnas attackplan visades upp för FN och man påstod att den kom från upproriska kubanska.”

”Vi behöver inte några gåvor från imperiet Våra ansträngningar kommer att förbli lagenliga och fredliga, det är vårt åtagande gentemot alla vi människor som lever på detta jordklot.”

Några citat av Anders egna kommentarer:

”Fidel Castro är inte särskilt entusiastisk kan man lugnt påstå. Varför skulle han vara det?”

”Observera att USA fortfarande har kvar sitt fullständigt olagliga embargo mot Kuba, som i hög grad hindrat landets utveckling.”

”Mig veterligen gjorde USA inget för att motverka apartheid i Sydafrika, tvärtom. Mandela var terroriststämplad även sedan han blivit president i Sydafrika. Och Israel med sin apartheidpolitik får fullt stöd. Jämlikheten är mycket större i Kuba än i USA, där mer än 40 miljoner fick matkuponger för några år sedan.”

I Anders bloggpost finns en efterskrift med citat av Kubakännaren Zoltan Tiroler som jag citerar några intressanta rader från:

”Efter det militära fiaskot införde USA en blockad med syftet att ”framkalla svält och desperation”. Alltså en kollektiv bestraffning av en hel befolkning, något som står i strid med internationell rätt och FN-stadgan. I morgon återöppnas USA:s ambassad i Havanna vilket innebär att 54 år efter invasionen återupprättas de diplomatiska relationerna.”

”I FN har USA:s blockad år efter år fördömts med förkrossande majoritet, 186 länder mot två (USA och Israel).”

”Stormakten ber inte om ursäkt för alla attentat, allt lidande, all propaganda och inblandning i ett suveränt land.”

”Efter revolutionen 1959 har politiken syftat till att återinsätta en USA-lydig regim.”

FN är tänkt att skapa fred i världen genom att enas om gemensamma regler att följa, men USA utnyttjar sin odemokratiska veto-rätt, inte för att skydda sitt eget land mot eventuellt vidriga omoraliska demokratiska beslut, vilket givetvis vore på sin plats, men för att bete sig kriminellt mot resten av världen. Tanken på att veto-rätten i FN skulle utnyttjas med moderation och hederlighet var god, men har inte fungerat i praktiken.

FN behöver därför inte enbart demokratiseras. USA behöver demokratiseras så att dess kriminella ledarskap byts ut mot ett demokratiskt ledarskap med en vilja att bete sig hederligare i världen. Nyckeln är sannolikt att välja politiker som inte redan sålt sig till det militärindustriella komplexet på Wall street.

Åtminstone en av USAs kandidater har INTE sålt sig till Wall street. USAs folk har köpt honom. Bernie Sanders. Han är USAs folks kandidat och han vill att brödet och vinet ska delas mer lika mellan USAs människor. Lycka till Bernie och till USAs folk. Se nu till att ni kommer få mer jämlikhet istället för de nykonservativas matkuponger!

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s