Bernie Sanders spurtar – Vinner i Washington, Alaska och Hawaii

Enligt Democracy Now vann Bernie Sanders jordskreds-segrar i Washington, Alaska och Hawaii över Hillary Clinton. Jag har tidigare skrivit om Bernie Sanders. Nu översätter och citerar jag jag delar av hans tal:

”De frågor som vi talar om: ett korrupt kampanjfinans-system , försvinnandet av den amerikanska medelklassen, den groteska nivån av inkomst- och förmögenhets-ojämlikhet … ungdomar som tar examen med $50.000 i skuld … det är de frågor som det amerikanska folket vill höra diskuteras och vill se påverkas.”

Det är ord och inga visor mot neoconsen Barack Obama och Hillary Clinton som sålt sig till Wall street.

”… republikanska kandidater tror att val handlar om att attackera varandras fruar eller att bete sig som om de var 10-åringar i ett matkrig i en kaféteria. Och dessa republikaner, låt mig säga er, är inte bara en förlägenhet för det amerikanska folket, de är en förlägenhet för republikaner som är mentalt friska.

Det är ord från en vuxen man till ungdomarna i republikanernas sandlåda. Bernie Sanders ger en vällvillig tillrättavisning om det problem som republikanerna tampas med. Hur ska folket kunna välja någon av de extrema republikaner som har flest röster i primärvalen idag och samtidigt kunna kalla sig själva mentalt friska?

”… i en demokrati kan människor ha olika åsikt med varandra. Vi har alla vänner som har annan åsikt än oss. Men genomförandet av denna republikanska process är bokstavligen obegriplig. Kan ni föreställa er, med all den kris som landet står inför, en försvinnande medelklass, inkomst- och förmögenhetsskillnader, alla de andra problem – Vad de spenderar sin tid på är att attackera varandras fruar? Hur sinnessjukt är det? … anledningen till att vi lyckas är att vi talar om de verkliga frågorna som stirrar Amerika i vitögat och att vi berättar sanningen.”

Ja. Man undrar verkligen hur republikanerna som deltager i primärvalen är demokratiskt funtade som röstar på dessa kandidater.

”Och här är sanningen. Sanningen är att ingen president, inte Bernie Sanders eller någon annan kan göra det ensam. Vi behöver en politisk revolution. Vi behöver miljontals amerikaner att börja ställa sig upp och slå tillbaka och kräva en regering som representerar oss alla. Oavsett om du är en konservativ, republikan eller en progressiv, anser ingen att vi bör ha ett kampanjekonomi-system som gör det möjligt för miljardärer att köpa val. Demokrati betyder en person, en röst.”

”… vid en tidpunkt då landet har ett av de lägsta valdeltagandet i någon större land på jorden är idén att guvernör Walker eller någon annan guvernör skulle göra det svårare för människor att delta i den politiska processen obegriplig. Tillsammans kommer vi inte bara upplösa detta katastrofala beslut från Förenta Staternas Medborgares Högsta Domstol, men vi kommer att skapa en situation där alla i det här landet, 18 år eller äldre som är medborgare, skall ha rätt att rösta, trots Scott Walker.”

För mig är det inte obegripligt att de rike är emot direktdemokrati och demokrati. Theodore Edward Dowling säger det bra:

edward_dowling_80x80

”De två största hindren för demokrati i USA är för det första, den utbredda villfarelsen bland de fattiga att vi har en demokrati, och för det andra, den kroniska skräcken bland de rika, ifall vi får det.”
/ Theodore Edward Dowling (Källa: Citat om Demokrati)

Det verkar mer sant än någonsin, och det är med ett tragikomiskt halvt leende jag inser att de rika i USA, om de endast kan förlänga sina lyxjakter med ett par meter, gladeligen kommer öka sina egna rädslor genom att korrumpera demokratins principer istället för att göra det rimliga.

De rike kommer stödja illegala invasioner istället för fred, de kommer stödja påföljande terrorism istället för vetenskaplighet, desperat fattigdom istället för välfärd, kriminalitet istället för laglydighet, en polisstat med extrem övervakning istället för enhet, mixat med droger och våld istället för upplysthet. Detta gör de rike framför ett mer jämlikt demokratiskt samhälle där deras egna barn skulle vara tryggare i alla olika aspekter.

De mest komiska är att oavsett om Bernie Sanders väljs eller inte kommer USA få exakt vad USA förtjänar.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

PS. Du kan få e-post om nya inlägg genom att prenumerera gratis. För att kommentera skaffar du dig först ett eget WordPress-konto. Då kan du också skriva egna bloggposter. Läs gärna mer om vem som äger/kontrollerar WordPress och eller Facebook eller annan massmedia innan du skriver eller kommenterar!

2 reaktioner till “Bernie Sanders spurtar – Vinner i Washington, Alaska och Hawaii

Välkommen att kommentera! Läs gärna kommentarsreglerna i menyn!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s