Europeiska palamentsledamöter förhindras att ta del av nya bevis från den gröna gruppen

En förhandsvisning i Europaparlamentet av en dokumentär om Magnitskij-akten avbröts i sista stund onsdagen den 27/4 sedan advokater för änkan, samt en tidigare affärspartner, ingrep rättsligt mot filmbolaget genom att hövda att filmen är ”fönedrande”.

Det verkar som om ordet ”förnedrande” inte avser ”lögnaktig” så jag drar slutsatsen att dokumentären hålls för sanningsenlig av både advokaterna, EU-parlamentet och dokumentärfilmaren själv.

Frågan är om inte döljandet av sanningen i ett sånt här fall kommer leda till ännu mer ”förnedring” i längden eftersom det den då kommer få ännu mer uppmärksamhet, men även det faktum att just döljandet av sanningen är förnedrande i sig?

Nu gavs tyvärr inte EU-parlamentsledamöterna rätten att avgöra själva vad som är sanning och vilka fakta de vill ta del av. Filmen skulle annars ha visats på initiativ av en kvinna i den gröna gruppen, Heidi Hautala, vars pojkvän, den ryske filmskaparen Andrej Nekrasov, gjort dokumentären.

Nekrasov har tidigare varit en försvarare av de mänskliga rättigheterna och en kritiker av Vladimir Putin, vilket naturligtvis gör det hela ännu mer intressant.

Andrej Nekrasov har gjort filmer om rysk brutalitet i Tjetjenien och det var därför han började göra filmen om Magnitskij. Motivationen var att göra ytterligare en kritisk film mot Vladimir Putin och Ryssland. Nekrasov trodde själv att Magnitskij var en ”hjälte” tills han kom över bevis i polisrapporter som fick honom att ändra åsikt.

Mitt förslag är att Heidi Hautala själv redovisar nya fakta i en egen presentation inför EU-parlamentet tills vidare. Domumentärfilmen kan vi se när rättstvisten har lösts. Att den gröna gruppen på så vis kan verka för fredliga relationer med grannlandet Ryssland vore gott ledarskap och nyttigt för Europa, även om Vetenskapliga partiet är för en nedmontering av EUs frihandel för miljöns och människornas skull.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

Mer om saken:
Politico.eu – MEPs dragged into Russia film row
Anders Romelsjö – Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s