Nya grupper är lösningen på Miljöpartiets kris

Replik till Birger Schlaug – Miljöpartiet behöver en kulturrevolution i Fria tidningen

Ja. Förnyelse kräver mer än ett eller två nya språkrör. Ja. Det går att backa. Men förnyelse kräver också mer än ett ungt tilltalande ansikte som påläggskalv. Politik är på allvar och ingen skönhetstävling i en dålig damtidning.

Nyliberalernas korrupta miljövidriga makt kan minska i Miljöpartiet. Den amerikanske senatorn Bernie Sanders som är äldst har visat oss att det är möjligt. Ungdomarna röstar på Bernie, inte p.g.a. utseendet, men p.g.a. innehållet.

Bernie har mest stöd från folket av alla kandidater i USA även om USA saknar den höga nivå av demokrati som vi har i Sverige och kanske inte kommer bli invald av de icke-demokratiskt valda superdelegater som är Hillary Clintons och Wall Streets medbrottslingar.

Folket, i synnerhet ungdomarna, skiter i vilket och de röstar på Bernie Sanders i alla fall. De skriker Bernie! Bernie! Bernie! För Bernie säger det som behöver sägas i USA. Wall Street ska beskattas, säger Bernie, och folket jublar i kör. För Bernie säljer inte sin själ för en Demokrat-märkt spottloska förpackad i ett skrin av kattguld.

Folket röstar även på Donald Trump för Donald säger också många saker som folket vill höra och som Wall Street hatar. Donald vill stoppa olaglig immigration från det kraftigt överbefolkade Mexiko och Donald vill stoppa USAs krigsutgifter. ”Drottningen av kaos”, Hillary Clinton säger det som Wall Street vill höra. Hon vill göra det som det militärindustiella komplexet vill, det som Eisenhower varnade oss alla för.

I en demokrati måste man säga det som folket vill höra och samtidigt mena det på lång sikt. Det är därför jag anser att nya grupper är lösningen på Miljöpartiets kris, för endast så kan den gröna rörelsen på allvar bli ärlig och ge ekologiska värden sitt rättmätiga mandat. ”Ekologi”, ett ord som är positivt för de allra flesta människor har nämligen inget att göra med den politik som på senare tid gjort Miljöpartiet impopulärt.

Anledningen att inte bryta sönder Miljöpartiet heter naturligtvis fyraprocentsspärren, men vi har i Sverige något som de inte har i USA. Sverige är nämligen en demokrati som faktiskt möjliggör en mycket effektiv valsamverkan och regnbågsallians mellan partier med olika profil. Precis så förde ex. Centern in Kristdemokraterna in i riksdagen en gång i tiden.

Ett intressant alternativ till separata nya friska partier är att göra om Miljöpartiet till ett grönt samlingsparti med olika gröna grupper vars interna ledare demokratiskt delar placeringen på valsedlarna och där svenska folket sedan styr partiet genom sina kryss på valdagen. Det vore ett mer intelligent demokratiskt alternativ som skulle kunna kombinera behovet av ledarskap med direktdemokrati för folket på valdagen.

Olika grupper kan skapas som internt har olika nivå av politisk konsensus, demokrati, pyramidstruktur, kapitalism, socialism, vetenskaplighet, ekologi, t.o.m. olika nivå av islamonaivt eller islamofobiskt hållningsätt o.s.v.

Att grupper och individer inom Miljöpartiet inte tvingas in i en osund kultur av att ständigt hålla med den majoritet, som ex. råkat komma in på irrvägar, skulle kunna stärka partiets medvetenhet och popularitet redan i valet 2018.

För det är just den extrema hållningen i Miljöpartiet internt som är problemet, en hållning som ofta diametralt skiljer sig från folkets verklighetsbild. En extrem obalans i frågor som alls inte har med ekologi att göra skadar ekologin. Symptomet på sjukdomen gör idag att ”skärpning” efterfrågas på ett mycket luddigt vis. Det kommer naturligt inte lösa någonting, men vad ska en påläggskalv egentligen säga när det brakar utför?

Att som Birger Schlaug gör, förknippa Hitler med ledarskap, löser naturligtvis heller ingenting, men är likt att förknippa Hitler med vegetarianer. Visserligen var Hitler vegetarian, men alla vegetarianer är inte Hitler, lika lite som att Hitler stod för ett gott ledarskap. Sanningen är att varje människa ofta är bra på att leda beroende på kompetens inom sitt område. Den som tvingas ta till ad hominem-argument med Hitler saknar oftast hållbara arbument för sin ståndpunkt.

Ledarskap handlar om att ha kompetensen att leda något. Goebbles skötte propagandan. Hitler skötte talet. De andra politikerna misskötte Tyskland och Hitler valdes, som ett resultat av detta, in med rungande 43% av rösterna. Det är resultatet av rätt och fel kompetens på olika platser. De borgerliga partierna satte honom demokratiskt vid makten, sannolikt i utbyte mot de krig som varje bombhöger suktar efter, eller kanske av ren feghet.

När sedan Hitler gav sig ut på samma slags olagliga rövarstråt som Nato idag bedriver, rövarstråt där Natos stater stödjer USA som krossar demokratier, och när Hitler i hybris gav sig in på generalernas område med sin inkompetens, var det naturligtvis början på slutet.

Den heliga kon, som i Miljöpartiet heter intern direktdemokrati, fungerar idag likt en sådan Hitler. Visserligen har den medlemmarnas stöd, precis som Hitler, men den är ändå osund för Miljöpartiet då den beter sig inkompetent och i strid med både vetenskap och folkvilja.

När Hitler satte sina generaler på plats är det som när Miljöpartiets medlemmar direktdemokratiskt, helt utan ekologisk deliberativ diskussion, tar bort partiets utträdeskrav ur det miljövidriga EU, eller när miljöpartister röstar för Afghanistankriget, eller när Miljöpartiet röstar för överbefolkningen av Sverige, eller när miljöpartiet röstar för drunkningen av flyktingar i Medelhavet.

Miljön och människan får lida när den ekologiskt långsiktiga och riktiga lösningen ignoreras, när människan ignorerar balans med sin natur. Ett sådant parti kan man som ekologiskt medveten naturligtvis inte vara med i. Ett ekologiskt parti måste naturligtvis ta parti för ekologin först och främst.

Om en god ledare, i dessa fall av ekologisk inkompetens, kunnat dra i nödbromsen för att detta strider mot partiets ekologiska grundvärden eller strider mot vårt behov att grundligt diskutera saken innan omröstning, eller om partiet åtminstone erbjudit kandidater på listorna som lovat att verka för en ny folkomröstning om detaljerna, då hade jag kanske varit med i Miljöpartiet.

Leon-Trotsky-80x80

”Det finns en gräns för tillämpningen av demokratiska metoder. Du kan fråga alla passagerare vilken typ av vagn de gillar att åka i, men det är omöjligt att fråga dem om huruvida vi ska slå till bromsarna när tåget är i full fart och en olycka hotar. ”
/ Lev Trotskij (Källa: Citat om Demokrati)

När generalerna lydde den inkompetente Hitler blint så gick det naturligtvis som det gick. ”Stalingrad”, där tyskarna omringades av ryssarna och utplånades, är idag ett ord som används av tyskar för saker som är helt för djävliga. Miljöpartiet upplever idag sitt Stalingrad.

Jag är den olydige apostaten i Miljöpartiets fascistiska sekt. Jag är apostaten som vägrade lyda order och valde att vandra den väg som jag trodde på. Jag lämnade även en korkad form av direktdemokrati där samtalet avskaffats av de mentalt mindre lyckligt lottade. Hur övergavs samtalet? Genom direktdemokratisk omröstning naturligtvis. Jag lämnade även en form av ointelligent konsensus som, likt polsk riksdag, förhindrade ekologi och valde istället vetenskapligt logiskt tänkande.

Jag kan leda och förnya Miljöpartiet, kanske enbart en delgrupp, men då får det allt vara någon djävla ordning på det parti som vill kalla sig ”Miljöpartiet de gröna”!

Med vänlig hälsning

Martin Gustavsson
Partiledare i Vetenskapliga partiet
F.d. medlem i Miljöpartiet, Direktdemokraterna och Gröna partiet

3 reaktioner till “Nya grupper är lösningen på Miljöpartiets kris

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s