Forskning – Kost & Hälsa – Lars Bern – Kritik av Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden

Lars Bern – Teknisk fysiker examinerad från Chalmers med intresse av miljö och medicin – Ju större rädsla du skapar ju större blir bytet

”Motståndet är kompakt mot att på allvar satsa stora resurser på att beforska sambanden mellan sjukligheten och vår livsstil, våra kostvanor och vår närmiljö. Jag upplevde själv detta när jag häromåret som huvudman i Hjärt-Lungfonden försökte få tillstånd en satsning på forskning om samband kost/hälsa. Detta stämplades som ett hot mot fonden och jag sparkades ut som huvudman.”

”Cancerfonden uppstod en gång ur Riksföreningen mot cancer som var starkt inriktad på propaganda mot rökning. När fondens styrelse för några år sedan föreslog en alternativ kampanj för lämplig kost för att förebygga cancersjuklighet, visade det sig symtomatiskt att det inte fanns någon relevant forskning på området. Visserligen förekommer det en massa rekommendationer från samhället rörande kosten, men nästan alla dessa visar sig vid närmare granskning sakna den nödvändiga vetenskapliga evidensen. Man drog dock ingen lärdom av detta. Forskning rörande cancerprevention förblev lågprioriterad. Den av Big Pharma hårt styrda inriktningen på patenterbara preparat och metoder för behandling av de redan sjuka fortsatte att vara viktigast.Man drog dock ingen lärdom av detta. Forskning rörande cancerprevention förblev lågprioriterad.”

Undvikandet av forskning inom kost och hälsa skulle kunna betecknas som forskningsfusk. Eller skulle som vanligt en kritiker av den väl etablerade Hjärt-lungfonden eller Cancerfonden kunna avfärdas som konspirationsteoretiker utan falsifierande bevis, men nu är det så att Lars Bern har relevant utbildning och erfarenhet inom det forskningsfält och de fonder han berör.

Vi lägger till honnom i högerspalten. Trevlig läsning!

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s