Kovändning – Vart ska Miljöpartiets naiva kärnkraftskramare ta vägen efter valet 2018?

Miljöpartiet går med på en uppgörelse om att ha kvar kärnkraften, ta bort effektskatten och vill tydligen lita på marknadens direktörer. Miljöpartiet har visserligen länge siktat på att komma under 4%-spärren genom sin S-vänliga nyliberala extremkapitalistiska och således människovidriga och miljövidriga frihandelspolitik, förutom att de röstar för krig i riksdagen. Nu överger de ytterligare en fråga som profilerat partiet ända sedan det startades och verkar göra det helt utan någon vetenskapligt grundad anledning.

Kärnkraften var på väg att avveckla sig självt och är lätt att ersätta, enligt Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. Med tanke på att den är farlig och ineffektiv och att vi inte behöver den borde rimligen leda till att vi istället välkomnar den avveckling som hade skett i fall inte MP hade gått emot sina egna väljare och nu förlänger tiden med risk för detonation och nybyggnation.

Miljöpartiets villkor för kärnkraft:

Vi är överens om att kärnkraften ska bära sina egna samhällskostnader. Den ska inte ges några direkta eller indirekta subventioner.

  • Skadeståndsansvaret vid en eventuell olycka ska höjas. Avgiften till kärnavfallsfonden likaså, i enlighet med det som myndigheten anser.
  • Vi konstaterar att vi inte behöver ändra befintlig lag om ny-byggnation, som i teorin fortsätter vara tillåtet. I praktiken har marknaden meddelat att det inte är aktuellt med ny kärnkraft.
  • I denna helhet är vi trygga med att vara överens om att fasa ut effektskatten till år 2020. Kärnkraftens lönsamhetsproblem kommer att bestå.

Jag har några frågor till Miljöpartiet:

1. Vad menas med skadeståndsansvaret? Vem har detta ansvar? Staten eller ett privat bolag?

2. Har något svenskt kraftföretag råd att ta en försäkring som försäkrar mot kostnaderna för en olycka likt Tjernobylolyckan eller Fukoshimaolyckan?

3. Har något svenskt kraftföretag en sådan försäkring idag?

4. Är det sannolikt att anta att den firma som detonerar ett kärnkraftverk ens kommer finnas kvar för att kunna betala skadeståndsansvaret utan att gå i konkurs?

5. Är det inte lite naivt att tro att ett energibolag inte skulle påbörja en ny-byggnation av kärnkraft om effektskatten sänks och samtidigt nybyggnation är tillåten i lagen?

6. Är det inte så att vad marknaden säger och gör kan vara två helt skiljda saker?

7. Vem är marknaden och hur kan den tala med en röst?

8. Är det inte dumt att lämna öppet mål på Sverige i en så här allvarlig fråga med tanke på att TTIP kan komma att ge utländska företag rätten att stämma staten för beslut som drabbar dessa företag negativt?

9. Hur är det tänkt att kärnkraftens lönsamhetsproblem kommer bestå när ni sänker effektskatten på kärnkraft?

Jag är rädd för att detta är en medveten plan för MP i vilken de ska få sitta och gråta naivt i TV-rutan igen…som vanligt… MP verkar gilla den rollen. Nåväl. Jag skickar i alla fall in frågorna för att om möjligt få några svar.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

P.S. Är du ledande Miljöpartist eller tillhör den gröna rörelsen och har svar så logga gärna in på WordPress.com och kommentera här. Kommentarer som kommer via spionprogramvaran Facebook godkänner vi givetvis inte här. Vi skyddar våra läsare.

Mer intressant i ämnet:
http://schlaug.blogspot.com/2016/06/repris-pa-karnkraftsspelet.html
http://pierreringborg.blogspot.com/2016/06/energiuppgorelsen-blev-en-seger-for.html

3 reaktioner till “Kovändning – Vart ska Miljöpartiets naiva kärnkraftskramare ta vägen efter valet 2018?

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s