Charles Ortel – Clintonstiftelsens senast tillgängliga bokföringar verkar vara vilseledande

Översättning på svenska av (translation in Swedish) The Latest Available Clinton Foundation Filings Appear Deceptive

Clintonstiftelsens senast tillgängliga bokföringar verkar vara vilseledande

Mitt intresse för Clintonstiftelsens finansiella upplysningar väcktes ursprungligen av en artikel som skrivits i New York Times med rubriken ”Oro på Clintonstiftelsen över finanser och ambitioner.”

Med tanke på den här artikeln, med facit i hand, efter att ha gått igenom buntar av officiella rapporter och kommentarer som gjorts av Clintonstiftelsen såväl som av relaterade parter, undrar man hur seriöst management, direktörer och andra anställda tar sina mångfaldiga rättsliga skyldigheter, särskilt när det gäller att göra sanningsenliga och fullständiga avslöjanden.

Sedan augusti 2013 har några undersökande reportrar grävt tillräckligt djupt under ytan av Clintonstiftelsens redovisningar, sökt och funnit svar på frågor som rör det angivna finansiella resultatet av signifikanta ingående enheter samt den sammanslagna helheten.

Jag har färdigställt en översiktlig granskning av dessa redovisningar, och har bifogat en rapport som svarar på några viktiga nyckelfrågor. Specifikt:

1. Vad berättar Clintonstiftelsens upplysningar för informerade läsare om förvaltningen av miljarder dollar i ”bidrag till välgörande ändamål” som skickas till Little Rock, till New York, till Boston, till London och till Stockholm från många givare med blygsamma tillgångar, från rika och mäktiga givare, och från en mängd regeringar och regeringsanslutna välgörare?

2. Har ledningen utövat vaksamhet för att försäkra att Clintonstiftelsens faktiskt utfört sina ursprungliga och dess ändrade skattebefriade ändamål?

3. Vidtog direktörer rimliga försiktighetsåtgärder, som förvaltare, enligt gällande statliga och utländska lagar för att använda denna servande välgörenhet, vid alla tidpunkter, som ett allmänintresse?

4. Finns alla affärsarrangemang med material ”relaterade” parter fullständigt och adekvat beskrivna i årsredovisningen, allmänt tillgängliga i redovisningar såsom jämförbara välgörenhetsorganisationer regelbundet färdigställer i tid?

Eller, fungerar Clintons, och andra som opererar inom Clintonstiftelsen, som en bakvänd Robin Hood? Lurar de små, de givare med blygsam inkomst, för att berika sig själva och sina medbrottslingar?

Huvudsakliga slutsatser från den första stiftelserapporten

Sanningen är att det är svårt att utföra en inträngande analys av offentligt tillgänglig finansiell information som angående Clintonstiftelsen eftersom, hittills, är den inte tekniskt komplett i flera väsentliga avseenden.

De siffror som Clintonstiftelsen levererar till allmänheten i sina lagstadgade redovisningar inte går ihop, är frekvent felaktiga, och verkar vara väsentligt vilseledande. I många fall tycks Clintonstiftelsen ha använt inkonsekventa metoder för att lägga in lämpliga delar av de olika verksamheterna som bedrivits runt om i världen för att skapa ”konsoliderade” finansiella rapporter.

Som den bifogade rapporten konstaterar, I flera fall har delar lagts till endast för en några av de år i vilka enheterna befann sig i drift, vilket artificiellt förbättrar de påstådda ekonomiska resultaten. I andra fall har viktiga delar av verksamheten felaktigt karakteriserats och kombinerats.

Samtidigt har stiftelsen värvat donationer även om dess informerande redovisningar inte är förenliga med gällande lagstiftning. Tillsynsmyndigheter på federal, statlig, lokal och internationell nivå gör inte vad de ska göra för att skydda allmänheten.

Varför?

Och hur länge måste vi vänta innan tillsynsmyndigheter hemma och utomlands åtgärdar de skenande och ihållande bristerna i Clintonstiftelsens operativa och redovisande rutiner.

Den bifogade utskriftsvänliga rapporten redovisar tio specifika bekymmer om de allra senaste av Clintonstiftelsens redovisningar. Jag välkomnar er genomtänkta reaktion.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s