Tragikomik – Arkeologi – Dronten, den utdöda dumma fågel-arten

I samband med att jag undersöker Påskön där Terry Hunt ger råttorna och invaderande slavhandlare skulden kommer jag att tänka på en mycket komisk bild som handlar om Dodon från komeditecknarna på The Far Side. Den utrotade fågeln ”Dodo” är en omskrivning för den utrotade fågeln Dront.

Den komiska teckningen visar hur en dront skriver formler på en sten, en dront läser en bok, en dront vrider på en Rubiks kub och två dronter spelar schack. I bakgrunden rusar råttor, hundar och spanjorer upp mot dem.

Under bilden står det skrivet, fritt översatt:

Okänt för de flesta ornitologer, var dodon faktiskt en mycket avancerad art, som levde avskilt ganska fredligt fram tills den, på 1700-talet, utrotades av människor, råttor och hundar. Som vanligt.

Unbeknownst to most ornithologists, the dodo was actually a very advanced species, living alone quite peacefully until, in the 17th century, it was annihilated by men, rats, and dogs. As usual.

Dronterna levde på Mauritius. Precis som många andra arter som lever isolerade på öar, där de saknar naturliga fiender, så saknade dronterna flygförmåga och även rädsla för människor. Inte speciellt bra. Därav kommer förmodligen det engelska namnet på dronten, dodo, från portugisiskans ”doudo” vilket betyder ”dum”.

Det får mig osökt att tänka på de naiva människor som inte verkar förstå de hot som faktiskt finns, verkliga hot som bevisligen har potential att utrota dem.

En reaktion till “Tragikomik – Arkeologi – Dronten, den utdöda dumma fågel-arten

  1. Något för svenska politiker att ta till sig och begrunda. Om jag inte missminner mig så var det en gång en vis man som sa. Innan tuppen har galt tre gånger så ska du förråda mig. Han blev förrådd. Jag anser att det för den svenska befolkningens del är det endast att invänta att tuppen gal en tredje gång.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s