Meteorologi? – Expert på klimat? – Extremväder? – Se upp för ”vädertroll”!

Läs Anders Perssons artikel Se upp för ”vädertroll” i landskapsmagasinet Katternötidningen!

Läs även Karl-Olov Arnstbergs artikel om Extremväder!

Karl-Olov Arnstberg är pensionerad professor i etnologi vid Stockholms universitet.

Anders Persson arbetade som prognosmeteorolog på SMHI:s operativa vädertjänst 1968–1983, varefter han i omgångar var anställd på det “europeiska vädercentret” ECMWF (European Centre for Medium Range Weather Forecasts) i Reading, England. Till meriterna hör att han arbetat för US Navy och dess meteorologiska avdelning i Kalifornien och brittiska Ministry of Defence (Met Office). Efter pensioneringen 2011 har Persson varit ivrigt efterfrågad som föreläsare av bland andra WMO (World Meteorological Organisation), Royal Meteorological Society och det statliga hydrometeorologiska universitetet i St Petersburg.

Jag tycker det är väldigt bra med fler personer med kompetens och erfarenheter som träder fram ur garderoben efter pensioneringen och avslöjar lögnerna. Jag anser själv att Professor Bob M Carter torpederat klimatbluffen på ett mycket stiligt sätt.

15 reaktioner till “Meteorologi? – Expert på klimat? – Extremväder? – Se upp för ”vädertroll”!

   1. Jo. Men det är ju det som gör det hela mer ”skrämmande”. Vissa forskare hävdar att vi egentligen borde få det kallare nu. Värmetoppen skulle ha varit runt vikingatiden och vi borde få en kallare värld. Men isarna smälter. Glasiererna försvinner. Permafrosten tinar. CO2 ligger över 400 ppm och metanhalten är väldigt hög. De förstärkande effekterna motarbetar en ny istid. Men det kan ju vända. Fast det vet vi inget om. Och om nu Mcfearson har rätt så spelar det ingen roll.

    Lika bra vi sjunger

    Din bästa tid är nu. Vem vet om morgondagen har sol. O.s.v.

    1. Den fråga alla alarmister undviker är frågan om vilken temperatur som är idealisk för livet på planeten. (Varningsklocka!) Bob M Carter undviker inte den frågan. Men det är klart att de som har betalt för att alarmera (Varningsklocka!) kommer fortsätta att alarmera på alla upptänkliga vis, likt du gör, i tron att de är ”goda troll” (Varningsklocka!). Likväl kan det i praktiken vara ondska eftersom vi inte vet hur klimatet kommer bli. Men alarm och panik är ologiskt utan att ha handfasta bevis och bevisen talar emot alarmisterna, t.o.m. sättet att övertyga panikartade människor talar för en komplott. De använder mass-psykologiska trix. (Varningsklocka!) De använder auktoritetsargument.(Varningsklocka!) De tittar på endast en avgränsad del av temperaturdiagrammen. (Varningsklocka!)
     Politikerna inför miljöskatter med detta som grund för oss (Varningsklocka!) men stormakterna gör inte det mot sin egen befolkning och företag. (Varningsklocka!)

 1. Tja. Men en omställning till sol, vind och andra klimatneutrala kraftkällor skadar inte. Jag tror det är Chile som nu har överflöd av solkraft så elen är gratis. Vår favorit Jill Stein ville göra något liknande i USA ifall hon hade vunnit.

  1. Jill Stein är bra vad gäller många ekologiska frågor, ex. solkraft där det finns tillräckligt med sol när det är kallt, även vad gäller nedrustningen av kärnkraft och bättre relationer med Ryssland som kan bevara fred, men hon företräder den naiva gröna rörelsen som i USA och i resten av världen ofta är vilseledda av den kapitalistiska agendan, bl.a. klimatbluffen, mångkulturbluffen, frihandelsbluffen, samt andra av godhetens självmotsägelser och oxymoroner. Om hon är lurad av den interna hjärntvätten som uppstår i alla partier eller enbart är ytterligare en av de giriga i politikeradeln är svårt att svara på. Naivitet kan vara både verklig och spelad. Man måste konfrontera henne med vetenskapliga fakta och låta henne meditera och tänka efter.

 2. Framtiden är inte helt lätt att förutspå. Men om havsytan ”plötsligt” stiger när stora ismassor på Antarktis eller Grönland börjar glida ner i havet kommer man inte kunna förneka uppvärmningen.
  Vi får väl se om det händer. Inte mycket vi kan göra åt saken nu. Jordklotets system är trögt. Det vi släpper ut nu ger full effekt först om några år.
  Spännande tider.

  God Jul

  1. Vem förnekar uppvärmningen? Det längsta jag som ingenjör kan gå är att säga att jag inte vet helt säkert om det finns en uppvärmning. Jag vet inte om den finns. Jag vet inte om den är orsakad av människan eller är naturlig. Jag vet ej heller andelar av naturlig och mänsklig påverkan.

   Det man ska vara skeptisk mot, anser jag, är självsäkra data och diagram som innehåller uppenbar vilseledning:

   https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/12/23/forskning-logn-forbannad-logn-statistik-sekterism-nagra-enkla-satt-som-klimatbluffen-luras-pa-manniskor/

   Kanske är det ex. något helt annat som värmer än CO2 som illusionister vill dölja?

   Lita inte på den som vilseleder på ett sådant medvetet sätt! – Det är mitt tips. Folk som vilseleder medvetet har oftast en lögnaktig agenda som handlar om pengar.

 3. Nyheterna i media hävdar bestämt att det i år varit 20 grader varmare än normalt i arktis.
  Skulle inte det vara sant? Finns det någon rimlig anledning att föra ut ett sådant meddelande i offentliga medier, måste man fråga sig? Vem skulle tjäna på en sådan lögn i så fall?

  Nu har vi nyss drabbats av en ny storm med nära nog orkanvindar. De verkar komma nästan varje år nu av någon oförklarig anledning (om man bortser från de globala uppvärmningen som orsak). Ingen snö att tala om i södra Sverige ännu och i huvudsak plusgrader ännu fast vi nu går in i 2017. Det förefaller vara något extraordinärt med vädret, särskilt som jag minnas mig tillbaka hur vädret var förr när jag var ung. Andra äldre människor uttrycker samma sak om vädret, vilket kan verka besynnerligt, om det inte är så att det faktiskt håller på att hända något extremt i atmosfären och lufthavet. När jag var ung var det inte ovanligt med 1/2 till 1m snö om vintrarnar. Men nu?

  1. Om jag förstått saken rätt så var Arktis normalt sett isfri under Holocen-sommaren tills för ungefär 1000 år sedan, d.v.s. runt vikingatidens slut.

   Isfritt gör att temperaturen stiger, dels p.g.a. mindre reflektion av solljuset, men även p.g.a. att vatten utan is kan öka i temperatur. Vatten med is som smälter behåller en temperatur på ca. 0 grader.

   Klarade vikingarna stormarna innan 1000-talet så klarar du dem också.

   Det man behöver är sannolikt bara att ta ner gamla träd och få bort all mono-kulturskog, så ska det nog gå bra. :-)

   Solen är nu dessutom på väg in i en mindre aktiv period om jag förstått saken rätt.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s