Översättning – Donald Trumps tal som ny president (inkl. egna kommentarer)

(Mina egna kommentarer i fetstil.)

Donald Trumps tal:

Överdomare Roberts, president Carter, president Clinton, president Bush, president Obama, andra amerikaner och människor i världen, tack.

Vi, medborgarna i USA, är nu förenade i en stor nationell ansträngning för att återuppbygga vårt land och återställa dess löfte till alla våra folk.


Kommentar: Utmärkt. Han erkänner att det finns många olika folk i USA och att han skall återuppbygga landet nationellt för alla olika folk som finns i landet.

Tillsammans kommer vi bestämma Amerikas och världens kurs under många, många år framöver. Vi kommer att möta utmaningar, vi kommer att konfrontera svårigheter, men vi kommer att få jobbet gjort.

Kommenter: Han verkar sikta på att bli återvald.

Vart fjärde år samlas vi på dessa trappsteg för att utföra en ordnad och fredlig överföring av makt, och vi är tacksamma att president Obama och landets första dam Michelle Obama för deras graciösa stöd under denna övergång. De har varit magnifikt. Tack.

Dagens ceremoni, har dock en mycket speciell betydelse för i dag, överför vi inte bara makt från en administration till en annan eller från ett parti till ett annat, men vi överför makten från Washington D.C. och ger den tillbaka till er, folket.

Alltför länge har en liten grupp i vår nations huvudstad skördat frukterna av regerande medan folket har burit kostnaden. Washington blomstrade, men folket delade inte dess rikedom. Politiker trivdes, men jobben försvann och fabrikerna stängde.

Kommentar: Wow. En riktig spottloska på hela det nyliberala packet inom Demokraterna, men även på de republikaner som skott sig på samma ohederliga politik. Nu ska således rikedomarna tillbaka i folkets ägo. Det innebär rimligen beskattning av de rikaste på Wall street (1%) till förmån för folket (99%). Det här måste Bernie Sanders gilla. Vilken en upprättelse för Bernie som borde jubla för de orden med tanke på Hillary Clintons fusk i primärvalet mot honom.

Etablissemanget skyddade sig själva, men inte landets medborgare. Deras segrar har inte varit era segrar. Deras triumfer har inte varit era triumfer. Och medan de firade i vår nations huvudstad, fanns det lite att fira för kämpande familjer runtom i hela vårt land.

Kommentar: Hårt för alla som sitter eller suttit som medlöpare i de senaste regimerna. Hela trappan bakom honom under hans tal är full av dem.

Att alla förändringar som börjar just här och just nu eftersom detta ögonblick är ert ögonblick, det tillhör er. Det tillhör alla som samlats här i dag och alla som tittar över hela Amerika. Detta är er dag. Detta är er fest. Och detta, Amerikas förenta stater, är ditt land. Vad som verkligen betyder något är inte vilket parti som styr vår regering, men om vår regering styrs av folket.

Kommentar: Ja. Det är givetvis uppgiften i en riktig demokrati, men något som de flesta folkvalda tycks ha glömt bort.

20:e januari 2017 kommer bli ihågkommet som den dag då människor blev de styrande i denna nation igen. De bortglömda männen och kvinnorna i vårt land kommer inte att glömmas bort längre. Alla lyssnar på er nu. Ni kom tiotals miljoner för att bli en del av en historisk rörelse, vars like världen aldrig har sett förut.

Kommentar: Jag gissar på att han inte tänker införa direktdemokrati eller ens proportionell representation i USA, men kanske kommer han ha frågestunder likt Putin där han lyssnar och svarar på frågor?

I centrum för denna rörelse finns en avgörande övertygelse, att en nation existerar för att tjäna sina medborgare. Amerikanerna vill ha bra skolor för sina barn, säkra stadsdelar för sina familjer och bra jobb för sig själva. Dessa är rättvisa och rimliga krav från ett rättfärdigt folk och en rättfärdig allmänhet.

Men alltför många av våra medborgare, finns en annan verklighet. Mödrar och barn fångade i fattigdom i våra innerstäder; sönder-rostade fabriker utspridda som gravstenar över landskapet i vår nation, ett utbildningssystem i jämnhöjd med kontanter, men som berövar våra unga och vackra studenter all kunskap; och brottslighet och gäng och narkotikan som har stulit alltför många liv och rånat vårt land på så mycket icke-realiserad potential. Detta amerikanska blodbad upphör här och upphör precis nu.

Kommentar: Förslag på lösning. Automatiseringen har minskat behovet av mänsklig arbetskraft. Sänk arbetstiden genom att införa en lag om minsta-lön och övertidsersättning så att människorna delar på jobben! Narkotikans skadeverkningar stoppas nog bäst genom att göra den receptbelagd genom psykiatriker och att erbjuda gratis psykolog. Narkotika ska associeras med mental sjukdom eller mentala utmaningar. Att göra narkotika till laglig mental behandling gör den mindre attraktiv för ungdomar. En psykiater kan även berätta om biverkningar och skadeverkningar. Ett lagligt förfarande garanterar innehåll och kvalitet.

Vi är en nation och deras smärta är vår smärta. Deras drömmar är våra drömmar och deras framgång kommer bli vår framgång. Vi delar ett hjärta, ett hem, och ett härligt öde. Den ämbetsed jag tar i dag är en trohetsed till alla amerikaner.

Under många årtionden har vi berikat utländsk industri på bekostnad av den amerikanska industrin, subventionerat arméer i andra länder, samtidigt som vi tillåtit en mycket ledsam utarmning av vår militär.

Vi har försvarat andra länders gränser medan vi vägrat att försvara vår egen och spenderat biljoner och biljoner dollar utomlands medan USA:s infrastruktur har förfallit och ruttnat bort. Vi har gjort andra länder rika, medan rikedomen, styrkan och förtroendet för vårt land har slösats bort över horisonten.

En efter en har fönsterluckorna på fabrikerna stängts och lämnat våra stränder, utan ens en tanke på miljontals och miljontals av amerikanska arbetare som lämnades kvar. Medelklassens rikedom har slitits bort från deras hem och sedan omfördelats över hela världen, men det är det förflutna och nu ser vi bara mot framtiden.

Skydd kommer att leda till stor välstånd och styrka. Jag kommer att kämpa för er med varje andetag i min kropp och jag kommer aldrig någonsin göra er besvikna.

Kommentar: Med Skydd menar Trump förmodligen klassisk protektionism, d.v.s. det Sverige hade fram till EU-inträdet.

Amerika kommer börja vinna igen, vinna som aldrig förr. Vi kommer att föra tillbaka våra jobb. Vi kommer att föra tillbaka våra gränser. Vi kommer att föra tillbaka vår rikedom. Och vi kommer att föra tillbaka våra drömmar.

Vi kommer att bygga nya vägar och motorvägar och broar och flygplatser och tunnlar och järnvägar över hela vår underbara nation. Vi kommer att få bort vårt folk från socialbidrag och tillbaka till arbetet, återuppbygga vårt land med amerikanska händer och med amerikansk arbetskraft.

Vi kommer att följa två enkla regler. Köpa amerikanskt och anställa amerikanskt. Vi kommer att söka vänskap och goodwill med nationer i världen, men vi gör det med förståelsen att det är rätt för alla nationer att sätta sina egna intressen först.

Vi ska inte försöka införa vårt sätt att leva på någon annan, utan låta det skina som ett exempel. Vi kommer att skina för alla som vill följa.

Kommentar: Utmärkt. Äntligen kan vi kanske förvänta oss ett bättre uppförande internationellt från USA.

Vi kommer att förstärka gamla allianser och bilda nya och förena den civiliserade världen mot radikal islamisk terrorism, vilken vi kommer att utrota från jordens yta.

Kommentar: Det här kommer bli slutet för alla islamiska stater och människor som stöttat IS om de inte byter religion snabbt som ögat. Saudiarabien, Qatar och Yemen ligger tydligen pyrt till då dessa nationer är välfyllda med bokstavstroende islamister.

I berggrunden av vår politik kommer det att ligga en total lojalitet till Amerikas förenta stater, och genom vår lojalitet mot vårt land, kommer vi återupptäcka vår lojalitet mot varandra. När du öppnar ditt hjärta till patriotism, finns det inget utrymme för fördomar.

Kommentar: …men kanske finns det plats för efterdomar?

Bibeln talar om för oss hur bra och trevligt det är när Guds folk bor tillsammans i enhet. Vi måste säga vad vi tänker öppet, diskutera våra meningsskiljaktigheter ärligt, men alltid eftersträva solidaritet. När Amerika är förenat, är Amerika helt ostoppbart.

Det bör inte finnas rädsla. Vi är skyddade och vi kommer alltid att vara skyddade. Vi kommer att skyddas av förträffliga män och kvinnor i vår militär och polis och viktigast av allt, kommer vi att skyddas av Gud.

Kommentar: Den där ”Gud” verkar ju vara förträfflig, även om han hittills inte tycks ha ingripit särskilt mycket genom historien…

Slutligen måste vi tänka stort och drömmer ännu större. I Amerika, förstår vi att en nation bara lever så länge den strävar. Vi kommer inte längre att acceptera politiker som bara snackar och inte agerar, ständigt klagar, men aldrig gör något åt det.

Tiden för tomt prat är över. Nu anländer agerandets timme. Låt inte någon säga till er att det inte kan göras! Ingen utmaning kan matcha Amerikas hjärta och kämpaglöd och anda. Vi kommer inte misslyckas. Vårt land kommer frodas och trivas igen.

Vi står vid födelsen av ett nytt årtusende, redo att låsa upp rymdens mysterier, redo att befria jorden från sjukdomars misär och att kontrollera morgondagens energier, industrier och teknologier. En ny nationell stolthet kommer beröra oss, lyfta vår blick och läka våra meningsskiljaktigheter.

Det är dags att komma ihåg den där gamla visdomen våra soldater aldrig kommer glömma, att oavsett om vi är svarta eller bruna eller vita, så blöder vi alla samma patriotiska röda blod. Vi njuter alla av samma härliga friheter och vi saluterar alla samma förträffliga amerikanska flagga.

Och om ett barn föds i Detroits urbana spretiga delar eller Nebraskas vindpinade slätter, så blickar de upp på samma natthimmel, fyller sina hjärtan med samma drömmar och de fylls av livets andetag av samma allsmäktiga skapare.

Så till alla amerikaner i varje stad, när och fjärran, små och stora, från berg till berg, från hav till hav, hör dessa ord! Du kommer aldrig bli ignorerad igen. Din röst, dina förhoppningar och dina drömmar kommer att definiera vårt amerikanska öde och ditt mod och godhet och kärlek kommer för alltid vägleda oss.

Tillsammans kommer vi att göra Amerika starkt igen. Vi kommer att göra Amerika rikt igen. Vi kommer att göra Amerika stolt igen. Vi kommer att göra Amerika säkert igen och, ja, tillsammans kommer vi att göra Amerika förträffligt igen.

Tack till er. Gud välsigne er och Gud välsigne Amerika.

Tack. Gud välsigne Amerika.

Kommentar: Tack Donald för ett mycket fint tal. Jag vet att barn och vuxna kan bli upprörda när man avslöjar sanningen om Jultomten och flygande renar, men å andra sidan är du inte rädd för sanningen. Kanske är tiden strax mogen att lägga handen på boken ”The God Delusion” av Richard Dawkins och att på något vis införa nyateismen i ditt tal om fyra år? Det viktiga är väl ändå att den bok man svär på är vad man uppfattar som sanning och moral för den som svär sin ed?

Mer intressant:
https://parnassen.wordpress.com/2017/01/20/idag-svar-trump-eden-han-hyllas-pa-militara-camps-nar-obama-visar-sig-blir-det-tyst/

3 reaktioner till “Översättning – Donald Trumps tal som ny president (inkl. egna kommentarer)

 1. Frågan är om USA är en riktig demokrati eller skendemokrati?
  Är inte Trump bara en galionsfigur (marionettdocka) och symbol för USA:s maktintressen. Har han finansierat sin valkampanj själv med egna medel, eller står ha som slav under ”bolagen” (the corporations) liksom alla tidigare Presidenter?
  Varför vill han rusta upp sitt lands missilförsvar? För att gå det militärindustriella komplexet tillmötes? Ändå utmålas vissa länder som ett hot nu. varför?
  Varken Nordkorea eller Iran är på minsta sätt kapabla att utgöra något som helst hot mot en sådan supermakt som USA. De skulle aldrig våga utmana USA eller en hota dem. Att framhärda något sådant är löjligt och icke troväddigt.

  Först angrep han säkerhetstjänsten och CIA före sin installation (enligt vad medierna påstår). Efter installationen, säger han sig ha absolut förtroende ( till 1000% ) för CIA (enligt media). Ljuger medierna om detta eller Trump själv? Varför ha förtroende till en organisation som med tidigare presidenters goda minne årstadkommit så mycket förrödelse och förtryck i många andra länder i världen som just CIA.
  Trumps främsta merit hittils är ju hans angrepp på medierna som ”storlögnare” vilket man kan tycka är hedervärt och sant. Men hur ska han klara av att sitta kvar som president om han gör sig ovän med de krafter som hjärntvättar sin medborgare. Är det överhuvud taget möjligt?
  Vi får väl avvakta och se vad som var retorik och vad som blir fakta.

  1. Där har du rätt. Vi får avvakta och se vad som var retorik och vad som blir fakta, eftersom han är en flexibel ledare som anpassar sig och har pokerfejs, men vad skulle anledningen vara att säga något som man inte tänker leverera? T.o.m. svenska politiker säger ju vad de tänker leverera som ex. Stefan Löfven:
   https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/09/17/socialdemokraterna-gor-en-tysk-bajshylla-i-diagrammet-en-titt-pa-stefan-lofven/
   …och Löfven har väl i princip levererat lägre löner till invandrare och svenska ungdomar, vilket han lovat.

   Att USA är en skendemokrati är Noam Chomskys åsikt. Han menar att den konstruerats som detta medvetet. Finns på Tuben.

   Trump säger att han ska ge folket demokratin tillbaka och han verkar mena det.

   Nej. jag tror inte att Trump bara är en galjonsfigur (marionettdocka) som de andra som styrts av Bush den äldres sjuka allians med Saudiarabien. Då hade nog inte talet varit som det var och då han hade han inte varit protektionist och använt delar av Bernie Sanders retorik. Men samtidigt kan det ha varit ett tal för att lugna demonstranterna, vilket inte tycks ha fungerat.

   Han verkar ha finansierat sin valkampanj själv med egna medel. Hans kampanj var inte dyr, men effektiv, men p.g.a. sina icke-PK uttalanden fick han massvis med uppmärksamhet från Clinton-lojala medier som trodde att detta skulle sänka honom, men p.g.a. att folket var trötta på den sittande regimen fick det sannolikt motsatt effekt.

   Han fick inget stöd från några mångmiljonärer, eftersom han vill beskatta dem, men mångmiljonärer behövdes inte eftersom Hillary Clinton var en sådan motbjudande kandidat med en omoralisk och dålig taktik.

   Visserligen har han nolltaxerat likt de andra herrarna, men samtidigt sagt att det tyvärr är lagligt och att han ska täppa till det hålet. Han har inget emot höga skatter, bara de andra rika herrarna som han konkurrerar med betalar samma skatt.

   Jag misstänker att alla missilförsvar har ett bäst före datum. Dessutom kräver nog det militärindustriella komplexet någon militär aktivitet så att företagen inte helt kraschar när han ställer om USA. Ett land som USA behöver ändå ett militärt försvar mot invasioner, speciellt vid gränsen mot Mexiko, mot narkotika, och illegal invandring, men kanske inte en hel invasionsarmé som hotar andra länder runtom i världen.

   Irans islamistiska mullor tänker förmodligen krossa Israel, om de kan, tillsammans med olika muslimska grupper. Det faller inte det kristna/judiska USA på läppen. Iran har visserligen stöttat den demokratiskt valde Assad mot IS, men de vet att Israel ligger bakom tillsammans med USA och Saudiarabien.

   Det kan även vara så att ett krig mellan Israel och Iran faller både USA och Ryssland på läppen. De blir då av med två problem samtidigt. Sedan är det bara Saudiarabien kvar att krossa så är det slut med extrem islamism på planeten.

   Trump sa under sin kampanj att han var öppen för att tala med Nordkoreas ledare direkt. Trumps uttalande firades i Pyongyang.

   Det kan vara så att han uppfattar att han har CIA under kontroll nu eller att han säger så innan han genomför bytet av chefer eller har arbetat upp en ny säkerhetstjänst, eller har CIA lurat honom och då fimpas han kanske strax likt JFK.

   Det kan också vara så att CIA:s anställda patrioter lidit under den ledning som varit och gärna vill byta inriktning.

   De krafter som hjärntvättat sina medborgare är körda nu. Mänga lögner är avslöjade. Det är möjligt i en modern tid med Internet och en miljardär som patriotisk president att ställa om både USA och en stor del av världen.

   Även Putin har bidragit till en mer sann rapportering. Den lögnaktiga Bush-lojala eliten har förlorat slaget. Det är ett paradigmskifte.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s