Vetenskap – Ödmjukhet är motsatsen till tron på ”hård kausalitet”

Ordet ”ödmjuk” är olämpligt för mig. ”Mjuk” inför ”ödet”. Jag tror inte på något av delarna, särskilt inte såsom ateist och vetenskapligt lagd. Eftersom jag därför tror ”hårt” på ”kausalitet”, d.v.s. orsak och verkan, är jag själv mycket dålig på att bita i gräset och ödmjuka mig, särskilt inför svulstiga titlar, eller inför maktfullkomliga människor som vill leda men inte kan leda och inte förtjänar att leda. Trots detta är det en god ledaregenskap att bita i gräset ibland, särskilt när man gör det inför mer sannolika teorier om hur saker och ting förmodligen ligger till. Det är så Professor Göran Sjöberg verkar se på saken:

”Till min stora sorg tycks ordet vetenskap och speciellt ordet naturvetenskap idag uppfattas som motsatsen till att ha ett öppet sinne och en nyfikenhet inför den förunderliga komplexitet som livet uppvisar i alla dess former. För mig är innebörden av naturvetenskapen just en ödmjukhet att inte bara förundras av denna komplexitet utan också att bejaka intresset för att skaffa kunskap om detta liv.”

Läs denna krönika av Professor Göran Sjöberg som går in på vikten av ett öppet sinne inom Vetenskapen! Förhoppningsvis är fler vetenskapsmän snart villiga att bita i gräset vad gäller att med ”öppet sinne” syna sina egna floskler och självmotsägelser och helt enkelt gå med, hjälpa och stödja Vetenskapliga partiet, för som Platon sade:.

plato_80x80

”De som är för smarta att engagera sig i politik blir straffade genom att bli styrda av de som är dummare.”
/Platon (Källa: Citat om Population)

Fler vetenskapsmän behövs i politiken, men inte vilka vetenskapsmän som helst. Bara de med ett öppet sinne, kritisk tankeförmåga, kausalitethårdhet, ett hjärta av guld och hög förmåga att tänka rätt i flera steg. Man får heller inte vara en vekling, men orädd och endast bry sig om vad man själv tycker om sig själv. Man får inte bry sig om vad fulmedier tycker eller vad de okunniga, som fortfarande märkligt nog betraktar dem, tänker. Först då behövs man som vetenskapsman i Vetenskapliga partiet.

2 reaktioner till “Vetenskap – Ödmjukhet är motsatsen till tron på ”hård kausalitet”

  1. Kanske ödmjukhet inte behöver tolkas som (mjuk inför ödet) i deterministisk mening, utan mer generellt, dvs att man inte med säkerhet kan veta om någor är tex (kausalt av orsak och verkan) sannt, även om det uppenbart synes vara sannt.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s