Konfliktskapande – Det elfte sättet som du blir manipulerad av eliten

Jag har tidigare noterat en mycket bra tiopunktslista av Noam Chomsky med tio sätt hur du blir manipulerad av eliten. Nu ska jag ta upp det elfte sättet, kanske mer vidrigt än alla de tio upptagna i Chomskys lista. Det elfte sättet eliten manipulerar är konfliktskapande, d.v.s. motsatsen till fred.

På alla möjliga upptänkliga vis skapar eliten konflikter i nationerna, konflikter som de sedan kan profitera på. Vi har nyligen sett dem. USA-stödda eller monopolkapitalistiskt stödda färgrevolutioner och terrorism mot nationella välfärdsstater som tar relativt väl hand om sitt folk, påföljande konflikter och vapenskrammel som det militärindustriella komplexet tjänar pengar på, allt medan vanligt folk får betala kalaset via skattsedel, förlorade familjemedlemmar eller sönderbombad egendom.

Det kan handla om kapprustning mellan Öst- och Västtyskland, Nato eller Sovjetunionen. Vi har Nord- och Sydkorea, vi hade kommunismens Nord- mot rojalismens Sydvietnam. I Mellanöstern har vi haft sekulära demokratier mot extremreligiösa. I Sverige har vi etnocentrism mot anti-rasism, vi har ”ut med icke-flyktingarna” mot ”in med hela planetens befolkning”.

Det sätt eliten manipulerar oss är genom den diskussion som visas upp i de medier som eliten äger och kontrollerar. Genom att aldrig titta djupare på verkligheten med fakta, evidens, bevis eller sakargument som möjliggör fler frågor och ökad granskning så visar eliten likt i trans upp sin floskelretorik som inflammerar och förstärker konflikten.

Två sidor ställs mot vartannat och förväntas bombardera varann med färdigtuggade klyschor uppfunna av marknadsförare. Något balanserat, analyserande som kan öka förståelsen, leda till positiva kreativa kompromisser eller balans visas aldrig upp.

Någon djupare analys om människors upplevelser bakom händelserna och omständigheterna som skapat situationer ignoreras fullständigt. Förståelse är nämligen inte konfliktskapande, men kan leda till konstruktivitet och lösningar på konflikterna.

Intresset av konfliktskapande är uppenbar när man betraktar den monopolkapitalistiska medias ägarförhållanden. Man ser det tydligt. 7-klövern beröms för sin människovänlighet och tolerans även om den är uppenbart naiv. Inga kritiska frågor ställs om de långsiktiga konsekvenserna, allt medan SD bespottas för främlingsfientlighet och sin religionskritik med dåligt förklarade ord som ex. ”islamofobi” trots att de alls inte är förskrämda ”fobiker”, men modigt och öppet kritiserar en mycket bokstavstroende fascistisk extrem sekterism som härjat sönder Syrien.

Vad som egentligen ligger bakom kritiken mot den extrema sekterismen går man aldrig in på i närmare detalj eftersom det skulle öka förståelsen och kunna leda till rimliga lösningar på de problem som skapats. Samma sak är det med socialism. ”Bolsjevism” används som skällsord mot socialism, fastän betydelsen av ordet indirekt pekar på demokrati. ”Boljsjevism” betyder majoritetsman och ”mensjevik” betyder minoritetsman, men det får aldrig framgå, eftersom det skulle slå hål på klyschan som skapar konflikten.

Men lösningen på problemet är enkel. Man måste vara motiverad att söka sig till bättre skribenter som faktiskt förklarar vad som pågår och dyker lite djupare i sina analyser och vara motiverad att rata den media som inte gör det. Framför allt måste man ha en öppen och fredlig attityd, men det är inte samma sak som feghet. Man ska modigt, men fredligt, bryta tabun säga vad man tycker så fredligt man kan och använda orden på ett korrekt sätt.

7 reaktioner till “Konfliktskapande – Det elfte sättet som du blir manipulerad av eliten

 1. Medierna lever av och säljer konflikter med debatter och insändare liksom ledarsidorna, vilket sedan underhålls av att kommunpolitiker tillåts att dominera debattsidorna med angrepp och motangrepp fulla med floskler och pajkastningar i våra lokalblaskor, trots att de kan kasta paj på varandra ordbajsa i fullmäktige. Märkligt!

  Konflikter säljer alldeles förträffligt och ger upphov till impulser att motargumentera. Problemet är att det sällan lyckas p.g.a. blaskans politiska färg och ägarförhållande.

  Vad som hänt med ”public service” kan man undra? Nu förekommer nästan aldrig några seriösa debatter om olika politiska sakfrågor alls, till skillnad hur det var på 70-80 och en bit in på 90- talet. Det finns inga vettiga argument, analyser eller saklighet kvar att förmedla.

  Politikerna saknar vett, saknar svar på frågor och beter sig som snorhala ormar inför kameralinserna, Journalister har gett upp hoppet om att ägna sig år journalistik i folkets tjänst. Nu handlar det bara om ömsesidig bekräftelse om att få framträda inför publik och vara artiga mot varandra.

  1. Jag har sagt det förut och säger det igen. De har blivit irrelevanta. Släng ut TV:n och Skaffa dig ett bättre fokus! Läs i högerspalten! Där finner du bättre och mer relevanta nyheter och vinklingar. Folkets ökade medvetenhet och revolution kommer inte sändas genom monopolkapitalets lakejers medier.

   https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/03/16/presstitution-kaviarvanstern-och-kaviarhogern-har-salt-sig-till-monopolkapitalet-och-darfor-forlorat-sin-trovardighet/

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s