Vetenskap – Kommer ökade kolesterolvärden leda till intelligentare svenskar?

Rätt mängd av ost, äggula, nötkött, griskött, fågel, fisk och räkor kan förmodligen leda till intelligentare svenskar enligt en vetenskaplig rapport på National Center for Biotechnology Information:

RESULTAT: Det fanns en signifikant positiv linjär association mellan TC och uppmätningar av verbal flyt, uppmärksamhet/koncentration, abstrakt resonemang och en sammansatt poäng som mäter flera kognitiva områden. Prestandanivåer för tre kliniskt definierade grupper undersöktes. Deltagare med ”önskvärda” TC-nivåer ([mindre än] 200 mg/dl) presterade sämre än deltagare med borderline-hög TC-nivåer (200-239 mg/dl) och deltagare med hög TC-nivåer (det finns 240 mg/dl).

RESULTS: There was a significant positive linear association between TC and measures of verbal fluency, attention/concentration, abstract reasoning, and a composite score measuring multiple cognitive domains. Performance levels for three clinically defined groups were examined. Participants with ”desirable” TC levels ([less than] 200 mg/dL) performed less well than participants with borderline-high TC levels (200-239 mg/dL) and participants with high TC levels (there exists 240 mg/dL).

SLUTSATSER:
Lägre naturligt förekommande TC-nivåer associeras med sämre prestanda vid kognitiva uppmätningar, vilket ställer höga krav på abstrakt resonemang, uppmärksamhet / koncentration, ord flyt och verkställande funktion.

CONCLUSIONS:
Lower naturally occurring TC levels are associated with poorer performance on cognitive measures, which place high demands on abstract reasoning, attention/concentration, word fluency, and executive functioning.

Jag fann tipset om att högre kolesterol kan ge bättre hjärnfunktion via Annika Dahlqvist.
Mer om PubMed-databasen där rapporten postats. Vilken kost för mer kolesterol finns det då om man känner att förståndet sviktar?

”De stora kost-källorna av kolesterol inkluderar ost, äggula, nötkött, griskött, fågel, fisk och räkor. Bröstmjölk innehåller också betydande mängder kolesterol.”

”Major dietary sources of cholesterol include cheese, egg yolks, beef, pork, poultry, fish, and shrimp. Human breast milk also contains significant quantities of cholesterol.”

Notera att särskilt gräsbetande nöt, fisk och räkor även innehåller högre nivåer av omega-3-fettsyror som har flera andra bevisade och obevisade hälsoeffekter. Hmm… Kan det finnas ett omvänt samband mellan intelligens och Miljöpartiets veganers migrationspolitik som inte tar hänsyn till ekologi och exponentialfunktion?

Mer intressant om kolesterol:
https://anthropocene.live/2017/03/20/hogre-dodlighet-vid-laga-kolesterolnivaer/

Advertisements

Skaffa ett gratis Wordpress-konto och kommentera här!

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s