Replik – Kan LO och ETC verkligen samtidigt vara emot sänkt arbetstid?

ETC och LO tycks märkligt nog inte förstå att just hyvling av arbetstiden, d.v.s. att ta oss mot 30 timmars arbetsvecka eller sex timmars arbetsdag, är precis det som behövs när arbetsuppgifter rationaliseras bort och att exakt detta kommer leda till arbetstagarnas marknad och vår gemensamma standardökning. Det kommer förmodligen innebära vår ökade frihet ända ner mot noll timmar per dag och exakt noll daltande AF-tanter. Låt mig citera en av ETC:s medarbetare, Kajsa Ekis Ekman så att ni garanterat kommer förstå:

”Ju mer maskiner (konstant kapital) som används i produktionen av en vara jämfört med mänskligt arbete (variabelt kapital), desto mindre går att tjäna på denna vara. Varför tenderar då företag att ersätta arbetare med maskiner så fort de kan? Jo, därför att den första kapitalist som gör detta tjänar multum. Priset på produkten är ju fortfarande baserat på att folk antar att den görs manuellt, och den första som tillverkar den med en maskin kan hålla ett högt pris. Men nästa kapitalist som köper maskinen sänker priset ytterligare, nästa ännu mer och så vidare. Snart tjänar man inte mer än för att betala inköpet av maskinen. Och maskiner går inte att suga ut. Att fortsätta tillverka manuellt går inte heller då folk nu förväntar sig ett pris baserat på att det görs automatiskt, och ingen mer än finsmakare vill betala skyhöga priser bara för att något är handgjort.”

Problemet är snarare endast att ”hyvlingen” av arbetstiden inte sker snabbt nog, så att ett riktigt sug på arbetsförsäljare uppstår, d.v.s. att vi inte varit duktiga nog på att dela på jobben inom EU, samt att vi befinner oss inom EU:s frihandelsområde med fri rörlighet av varor och kapital, vilket naturligtvis leder till makabra konsekvenser som ex. social dumpning, samt kapitalflykt vid verkligt socialistisk politik eller t.o.m. invandrarflykt vid asylkaos, även om socialism, asylkaos och extrem fascistisk islamism bevisligen inte behöver ha med varandra att göra alls.

MVH
Martin Gustavsson
Medvetet ideell och arbetsfri maskiningenjör

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s