Några saker som Vetenskapliga partiet önskar av de skribenter som placeras i vår RSS-feed

Vi förväntar oss inte perfektion, varken av dig eller oss själva, men skriv gärna till oss om att du vill ha med din RSS-feed i vår högerspalt. (Din RSS-feed heter oftast ditt bloggnamn plus ”feed” eller ”rss”)

Vi har angett våra egna RSS-feed under rubriken ”Meta” längst ner i högerspalten. Det bör man göra. Vi rekommenderar att du använder WordPress.com eller WordPress.org eftersom denna programvara är fri och öppen, s.k. GPL och rekommenderad av FSF.

Använd relativt öppna och gärna modererade kommentarsfält med ex. Disqus-, Cloudflare-, Blogger- eller allra helst WordPress-fält eller gärna ett annat fält som inte kräver inloggning, likt Anders Romelsjö.

Lagom modererade kommentarsfält, där relevanta pingningar också publiceras, är oftast trevligast att läsa. Använder du en WordPress-blogg ökar dessutom chanserna att du får svar på dina egna kommentarer på våra kommentarer.

Försök få dig själv, samt kommentatorerna på din blogg, att hålla sig till journalismens etiska regler och gör dig inte klandervärd och bisarr genom s.k. ”presstitution”. Det syns alltför lätt och många med oss ser snabbt igenom det och vi ser ned på sådant beteende. Det håller inte med ”presstitution” i en medial situation med tvåvägskommunikation.

Undvik gärna Internettrolling, näthat och nätmobbing. Det är bara tråkigt och enformigt att ta sig förbi eller kastas in i sådant. Håll istället din blogg positiv och konstruktiv.

Bli relevant för oss och för sökmotorer genom en tydlig rubrik om vad dina inlägg handlar om, samt ange gärna ett utdrag eller inledande mening som summerar innehållet något.

Ha gärna riklig styckeindelning i text och kommentarer så att det blir lättläst för alla och skriv 100% av texten på god svenska. Ha gärna väl översatta texter och citat från utländska källor, gärna med originaltexten bifogad under. Inga snabböversättningar av Google Translate alltså. Det gäller även de nordiska språken.

Använd inga Klickbeten. Ex. Rubriken ”Grisens kärna” räcker inte. Det bör alltså minst i det här fallet vara ex. ”Jihadism – Grisens kärna – Varför vi måste förbjuda Islam” eller liknande.

Skriv gärna mer än två inlägg per vecka, även om de inte är långa, men håll dig gärna till politik och vetenskap på något vis.

Gör ditt bästa för kritiskt tänkande ex. genom att vänta med att publicera och ex. meditera en stund för nya infall som gör din artikel bättre. Försök vara självkritisk genom hypotetisk-deduktiv metod.

Lär dig olika former av osanning så att du alltmer sällan nedlåter dig till dem själv, men även kan avslöja när andra använder osanning. Länka flitigt till bevis och evidens för dina påståenden, samt källgranska.

Försök att vara objektiv, d.v.s. att försöka se saken från flera synvinklar, ex. att det finns två officiella versioner om vad som skett i Ukraina och i Syrien, samt beskriva dem så objektivt som möjligt innan du drar din egen slutsats. Eller om du skriver något negativt om islam, försök då även se något positivt, ex. tag upp en vettigare och mer modern inriktning inom islam ex. Bahá’í.

Försök i möjligaste mån kalla människor för det som de kallar sig själva, eller om det skulle vara osant, använd då i vart fall något som beskriver sanningen mer objektivt. ”Nationalsocialist” bör ex. användas om NMR eftersom de kallar sig själva det och dessutom följer den ideologin. De kallar sig ex. inte ”högerextrema”och det finns en anledning till det. De anser sig nämligen inte vara det.

Kalla heller inte socialdemokrater för ”socialister” eller ”vänster”, om de alls inte är det i realpolitiken. Vänsterpartister är oftast,  och vill oftast, bli kallade för antingen ”socialister” eller ”kommunister”. Då är det också hövligt att kalla dem för det.

Socialdemokraterna däremot är numera för kapitalismen och EU-frihandeln, men även vapenexport till diktaturer, samt extremistiska olagliga krig, ex. mot demokratin Syrien, vilket undergräver både socialism, demokrati och fred, alltså ungefär en slags lightversion av de borgerliga partierna.

Mer passande och sant är således att ex. kalla Socialdemokraterna av idag för ”De imperialistiska monopolkapitalistiska Socialdemokraterna” eftersom enbart partinamnet, p.g.a. av dess två delar, skulle vara direkt vilseledande,

Sanningen gör inte ont för dem, men kan hjälpa både dem och andra som vilseletts av dem. Sanningen är inte ohövlig. Sanningen kan hjälpa oss alla om vi är öppna mot den och skeptiska till våra egna osanningar.

Använd helt enkelt sanna, tydliga ord eller benämningar om saker. Det gynnar det upplysta sakliga demokratiska samtalet, fred och enhet mellan människor och lögnaktiga benämningar och partier försvinner då.

Motsatsen, vilket är att använda felaktiga beteckningar, landar lätt i förvirring, käbbel och kaos. Använd ex. INTE vaga tveksamma och osanna hittepå-ord som ex. ”vänsterliberal”, eller ”islamofobi”.

Länka helst till trovärdiga källor, alltså helst inga länkar till välkända vilseledande medier såsom DN eller annan monopolkapitalistiskt ägd media som vilseleder medvetet, ibland inte ens till Wikipedia om den är politiskt vaktad och tveksam, vilket politiskt laddade ord ofta är, särskilt på Svenska Wikipedia som är extremt politiskt snedvriden och styrd.

I undantagsfall ange gärna en rel=”no follow” inuti länken till sådana artiklar som är lögnaktiga och som du inte vill stegra i relevans. Du kan ibland också länka till dem via Web Archive, eftersom texter ibland kan förändras. Vetenskapliga partiet vill nämligen gynna bättre uppslagsverk, journalism och medborgarjournalism genom att det länkas till dessa istället.

Lägg helst inte upp scripts eller länkar till sociala medier såsom ex. CIA:s spionerande Facebook eller det snuttifierade Twitter som förstör det normala samtalet, men länka givetvis gärna till WordPress-bloggar eller människors egna domäner eller intressanta forumtrådar, helst baserade på fri programvara (GPL).

Använd ett blogg-format som kan läsas lätt med script och bilder frånslagna genom ex. NoScript. Fyll inte sidan med för många eller för stora bilder så att den blir för stor för mobiltelefonanvändare. Använd gärna länkar som hänvisar till större bilder, data eller diagram eller små klickbara bilder som minskar datamängden.

Skriv eller översätt gärna väl underbyggda konspirationsteorier som analyseras skeptiskt.  Vi har själva slutat tro på många av massmedias dåligt underbyggda konspirationsteorierna, men var observant på att du kan behöva undersöka saker djupare så att du får viss kompetens på området som du vill beskriva.

Skriver du ex. om Molnsådd eller kondensstrimmor bör du ha viss kompetens om ångtryck för den uppgiften, eller åtminstone intervjua eller ta hjälp av någon med denna kompetens innan publicering, även söka efter ”debunking” om ämnet och läsa och fundera innan du publicerar.

Se även Kommentarsregler.

 

Annonser

Skaffa ett gratis Wordpress-konto och kommentera här!

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s