Jan Öberg – Hur många av medierna är efter-babblare av amerikansk propaganda?

Anders Romelsjö har skrivit en intressant artikel ”Svenska ögonvittnet tillbaka från östra Aleppo, DN-journalist klagar” . Jag har gjort den fullt läsbar för alla intresserade svenskar.

[Romelsjö:] Kommer ni ihåg Syriens och Rysslands stora seger över terroristerna i östra Aleppo för ett år sedan? Hur Aleppo befriades till befolkningens jubel? Den svenska regeringens glädje över det?

[Romelsjö:] Inte det? Söka minnesmottagning kanske? Nej, inte alls! Den etablerade pressen, de ledande politikerna i Sverige, USA och ”Väst” gladdes inte alls åt det och rapporterade inte detta. Uppenbarligen hoppades våra demokratiska ledare och vår fria press på seger för de anti-demokratiska, anti-feministiska, religiöst intolerandet och brutala terroristerna i al-Nusra. Svårt dra någon annan slutsat.

[Romelsjö:] Jan Öberg har nu återkommit efter sin närvaro i i östra Aleppo, då staden befriades. Han skriver på Facebook, och jag återger en del av detta på basis av tidigare överenskommelse. En ganska utförlig intervju finns i danska tidningen ”Arbejderen” också. Aleppo befriat och Jan Öberg på Facebook

[Romelsjö:] Jag publicerade här en första rapport från Jan Öberg 20/12 Svenska ögonvittnesrapporter från Aleppo

[Okänd källa:] Jan Öberg är doktor i sociologi och har arbetat som fredsforskare i 40 år som fredsmäklare och rådgivare i konfliktområden i Jugoslavien, Georgien, Irak och Iran. Han är medgrundare den Den Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning, TFF, i Lund, där han arbetar nu.

[Romelsjö:] Jan Öberg skriver på Facebook:

[Jan Öberg:]”Har återvänt från 10 dagar i Syrien. Var i Aleppo vid befrielsen – nästan alla västmedier frånvarande – och sedan kom jag hem för att se hur partiska dessa medier verkligen är och hur de attackerar mig, på det ena eller andra viset, för att harapporterat det som inte passar deras egen berättelse … nåväl, det får mig att förstå hur viktigt TFF är och vi är tacksamma för de 800 nya vännerna här på Facebook. Hjälp oss nu att återvända till Syrien igen för att rapportera mer och prata med människor – alla slags människor – om att bygga fred igen i Syrien.
Folket har lidit tillräckligt! – Var så snälla!! – Jan Oberg”

[Romelsjö:] Intervjun i Arbejderen.

[Arbejderen:] Han har precis landat i Sverige och är ivriga att berätta vad han såg i Aleppo i dagarna mellan 10:e-13:e December, precis som de sista rebellerna kapitulerade till de syriska regeringsstyrkorna.

[Jan Öberg:] Ingen diskussion om att Aleppo blev befriat. Folket fest, gör V-tecken och gråter av glädje?

[Arbejderen:] Men hans berättelser stämmer inte överens med vad västerländska och danska medier har rapporterat om staden. Jan Öberg tror inte att staden blev erövrad.

[Jan Öberg:] ”Det är ingen diskussion om att Aleppo blev befriat. Varför skulle folk annars festa och gråta av glädje? En taxichaufför som jag åkte med hade tårar i ögonen och sa att de tre största sakerna i hans liv var att ”gifta sig, resa till Mekka och att uppleva Aleppos befrielse”, säger Jan Öberg till Arbejderen.

[Jan Öberg:] ”Det var fest i hela staden, både i öst och väst, för folk var helt klart glada att de nu kunde gå fritt utan att få en granat i huvudet.

[Arbejderen:] Han tillägger att många inte tror att rebeller i öst i fyra år har bombarderat Västaleppo med granater.

[Arbejderen:] Jan Öberg besökte Jibrin-centret i Västaleppo, där flyktingar från öst blir registrerade och får mat. Där såg han ett ryskt fältsjukhus som behandlade civila.

[Arbejderen:] Men dina historier stämmer inte överens med vad man hör i medierna om regeringsarméns massakrer på civila inkl. barn i Östaleppo?

[Jan Öberg:] Aleppo är en stor stad. Naturligtvis kan jag inte veta om likvidation har ägt rum i den stora staden, som traditionellt sker vid avslutningar på krig. Jag var ju i ett litet område av staden, Hanano i Östaleppo. Men det intressanta är att endast dessa påståenden är de enda som återgetts i de flesta västerländska medier. Andra saker borde återges, säger Öberg.

[Romelsjö:] Kommentar: Inga bevis tillgängliga för massakrer.

[Arbejderen:] Den 11 december var han på en fem timmars rundtur i Hanano-kvarteret i Östaleppo, som dagen innan befriades av syriska regeringsstyrkor.

[Jan Öberg:] Jag pratade med människor i en kö som väntade på bröd och grönsaker. De svälte, också barnen. Jag talade med hjälporganisationen Röda Halvmånen, och de hade inte sett en skymt av De Vita Hjälmarna, och folket i Östaleppo hade heller inte sett dem, kanske enbart hört talas om dem.

[Arbejderen:] Du anklagas för att leverera propaganda för den syriska regeringen och Ryssland?

[Jan Öberg:] Jag säger till mig själv: Hur många av de danska medierna och andra är efter-babblare av amerikansk propaganda? Jag gick till Aleppo som en man och riskerade mitt liv, och sedan blir jag baktalad av människor jag inte har talat med. Jag har varit i Syrien i 10 dagar och har inte talat med en enda person från regeringen, säger Jan Öberg.

[Arbejderen:] Men dina kritiker säger att du följdes av regeringen på din resa till Østaleppo. Så visste du också vad du skulle se?

[Jan Öberg:] Jag fick militärt skydd. Vi kom in i en bilkonvoj Militären körde framför och bakom oss som beskydd. Vi hade aldrig ut ur Hanano igen om vi inte hade haft dem med oss. Området befriades dagen innan. Det hade ju kunnat ligga en prickskytt i ruinerna och vänta på oss. Jag hade inte lust att dö i Aleppo, förklarar Öberg.

[Romelsjö:] På Jan Öbergs Facebook finns också en kommentar av DN-journalisten Erik Ohlsson.

[Erik Ohlsson]”Den huvudsakliga anledningen att Västmedias frånvaro är Syriens oförmåga att ge oss visum. Jag arbetar för det största media-avloppet i Sverige och jag hade gladeligen varit i Aleppo men jag har nekats visum fyra (4) gånger.”

[Romelsjö:] Jan Öberg svarar ”Dear Erik Ohlsson:

[Jan Öberg:] Jag är säker på att du har rätt och i så fall måste det beklagas. Jag har dock två klargöranden att göra. Såvitt jag var informerad var några internationella medier närvarande i Syrien vid vändpunkten i Aleppo – BBC hade precis varit i Aleppo och försvann sedan ett par dagar före fallet/befrielsen.
För det andra verkar de syriska myndigheterna ha upplevt att de hjälper en hel del mediefolk från utlandet, ger dem tillgång till allt möjligt och försöker att informera dem om hur de ser på saker – bara för att sedan finna att dessa saker har utelämnats eller förvridits i de rapporter som de slutligen publicerar.
Jag kan inte verifiera sanningsinnehållet i det påståendet, men jag skulle inte komplett avskriva det som gnällig regeringspropaganda.

[Romelsjö:] Kommentar: Jag har upprepade gånger kritiserat DN för dess ensidiga rapportering, som utmärks av att den okritiskt återger USA:s version. Upprepade gånger jag jag i mail sänt information och länkar som återger uttalanden av Obama, Biden, USA-generaler m.fl. om att USA stödjer terroristerna. Men USA har vägrat publicera något av detta. Erik Ohlsson har i mail till mig skrivit att han i oktober som journalist var i terroristkontrollerat områden i östra Aleppo. Vad säger det?
Nu skriver DN dock Glädjescener efter evakuering av Aleppo

3 reaktioner till “Jan Öberg – Hur många av medierna är efter-babblare av amerikansk propaganda?

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s