Välfärd & Frihandel? – ”Racet mot bottnen” – ”Race to the Bottom”

Racet mot bottnen är en viktig metafor för att illustrera olika unioners sårbarhet för mellanstatlig konkurrens. Metaforen innebär att staterna konkurrerar med varandra och försöker underbjuda de andra staterna med sänka skatter, sänkta utgifter och förenklade regelverk, detta för att göra staterna mer attraktiva för externa ekonomiska intressen.

Racet mot de lägre skatteintäkterna leder då även till ett välfärdsrace mot bottnen, eftersom skatter bekostar välfärd. Racet drabbar främst de som är i behov av välfärdstjänster, ex. skola, vård omsorg, vilket i sin tur kan leda till ”social turism” inom unioner och följaktligen drabbar de stater där folket röstat för mer välfärd.

Frihandeln inom unioner gör att varor kan produceras billigt i en stat och sedan kan transporteras till andra stater för försäljning och där konkurrera ut dyrare produkter/företag/stater. Den insparade skatten förvandlas då till en lågbeskattad vinst för företaget. Företaget kan dessutom ofta skaffa sig en monopolställning som möjliggör en ännu större vinst och då kittlar det naturligtvis gott i den  giriga lilla bockfoten, men samhället blir otryggt även för den marknadsliberale djäveln.

Affärsman med horn och bockfötter

De företag som utnyttjar racet mot bottnen bäst blir följaktligen kortsiktigt vinnare, och de företag som varit moraliskt högstående eller varit för små för att kunna profitera på det lagliga skattefifflet förlorar, samtidigt som människorna generellt inom unionen förlorar i välfärd, och det är därför småföretagare och medelstora företag tillsammans med folket (99%) har ett gemensamt intresse mot monopolföretagen (1%) att vi alla tar oss ut ur EU och andra unioner och återupprättar protektionistiska nationalstater.

Väl fungerande protektionistiska nationalstater leder inte enbart till människovänligare samhällen i hela världen, men dessutom till bättre ekologisk hållbarhet, bättre beredskap och färre onödiga transporter, samt att vi då hushållar bättre med våra gemensamma resurser på planeten.

Vetenskapliga partiet är för ett utträde ur EU, samt fortsätta att föra extrem högerpolitik tills vi väl lämnat EU-medlemskapet, enligt logiken i bloggposten, för att först därefter föra vänsterpolitik, d.v.s. den mest logiska ordningen. Detta kommer kunna ta oss tillbaka till det samhälle som liknar det vi hade tidigare, då landet leddes av intelligentare socialdemokrater, men nu alltså med mer inslag av ekologisk hållbarhet.

Om du skulle tycka att detta verkar intelligent så stöd gärna partiet litegrann varje dag, tala med andra om oss, skriv om oss, läs mer och ställ frågor och ta reda på hur man röstar på oss i valet!

Mer intressant om vad ”racet mot bottnen” kan resultera i:
http://www.maxgustafson.se/ekonomi/laglig-stold/
https://helmersblogg.wordpress.com/2012/05/17/ta-fran-de-fattiga-och-ge-till-ingvar-kamprad/
https://samnytt.com/ungerska-skatteinkomster-okar-mer-an-bnp/

30 reaktioner till “Välfärd & Frihandel? – ”Racet mot bottnen” – ”Race to the Bottom”

  1. EU har hela tiden varit ett kapitalistiskt ”girigbuks projekt”.

    De direktiv, lagar och regelverk som antas, kan i stort sätt härledas ur korrumption i form av mutor och igenom ”lobbyverksamhet” från storföretag, banker, bolag och organisationer, som kunnat ”köpa sig inflytande genom att ”mjuka upp” samvetslösa politiker med förmåner, för att manövrera sig fram i korridorerna under strikt sekretess.

    Det finns absolut ingenting som talar för att EU skulle vara en förtjänst för vanliga medborgare. Tvärt om! Det går inte att på något trovärdigt sätt härleda något konkret varur detta skulle bestå i.
    (raka gurkor, billigare alkohol?).
    Just nu ”lobbar” Swedish match nere i Bryssel för att exportera snus till övriga EU-länder, som om det vore något eftersträvanvärt för medborgarna att bli beroende av skiten. Det skulle inte förvåna mig alls om de får igenom det.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s