Sabotage? – Vilka scripts körs på din dator utan att du tillfrågats och av vem?

Jag anser att det är viktigt för alla medborgare och medborgarjournalister att vi alla diskuterar vad som körs på våra egna datorer, d.v.s. att vi försöker uppnå en hög säkerhet för vår kommunikation. Det är därför jag inte enbart skickar detta meddelande till redaktören Torbjörn Sassersson, men även till alla viktiga läsare och kommentatorer som förhöjer Newsvoice upplevelsen.

Tidigare skrev jag att Newsvoice har slutat köra klandervärda script på folks datorer, men det verkar inte stämma. Det har inte heller jag lyckats med än på på de sidor där jag är administratör. Google är tyvärr partner med WordPress.com.

(Scripts är små program som ofta laddas ned automatiskt till folks datorer. Richard Stallmann, uppfinnaren av GNU, är mycket kritiskt till detta.

Här är en lista på scripts som Newsvoice vill köra på min/din dator, enligt tillägget NoScript. Av dessa scripts så litar jag endast på fyra av dem, d.v.s. de som ni ser ett grönt lås framför. De andra scripten borde vi givetvis försöka undvika, särskilt med tanke på Newsvoice egen önskan av att överge dem och sökande efter alternativ.

Jag har tidigare kritiserat Newsvoice för felaktig censurering och SPAM, men Newsvoice verkar inte vara skyldigt. Torbjörn bedyrar i alla fall att inga censureringar har skett från hans sida. Något annat borde således vara orsaken, kanske ett av de listade scripten som ev. blockerar kommunikationen, eller en trojansk häst i min egen dator, kanske insmugglad via scripts eller e-post? Frågorna hopar sig.

Torbjörn säger sig använda WordPress och bedyrar även att Newsvoice inte spammar människor medvetet. Likväl får jag alltså, helt evident e-post från någon som utger sig vara Newsvoice fastän jag sagt upp alla prenumerationer. Här är mina evidens:

https://vetenskapligapartiet.files.wordpress.com/2018/07/newsvoice-bevis-pc3a5-att-prenumerationerna-raderats.png

https://vetenskapligapartiet.files.wordpress.com/2018/07/newsvoice-bevis-pc3a5-att-meddelanden-kommer-frc3a5n-newsvice-c3a4ndc3a5.png

Frågan är således om detta är en smygattack mot Newsvoice och mot oss medborgarjournalister, läsare, samt kommentatorer, samt vem i så fall som ligger bakom de här e-postmeddelandena? Samma slags e-post-meddelanden får jag ex. från Anders Romelsjö. Det går inte att få bort dem heller.

Även om Newsvoice kör WordPress så måste jag av någon outgrundlig anledning alltid fylla i alla uppgifter varje gång jag vill postar på Newsvoice. Så här ser det ut:

https://vetenskapligapartiet.files.wordpress.com/2018/07/newsvoice-bevis-pc3a5-att-newsvoice-inte-uppmc3a4rksammar-min-inloggning-pc3a5-wordpress.png

Varför? Något måste vara fundamentalt fel. Kan det vara fel på temat som Sasserson valt till Newsvoice? Eller norpar någon koden på vägen och modifierar den? En s.k. ”man in the middle”-attack? Detta är kanske värt att undersöka av någon med mer kompetens på området?

P.g.a. att Sassersson bedyrar sin oskuld så häver jag nu den korta bojkotten mot Newsvoice och lägger återigen upp Newsvoice som en RSS-feed bland s.k. ”widgets” för att gynna Newsvoice.

Det jag önskar av Newsvoice är följande:

  1. Är man inloggad på WordPress, ska man INTE behöva skriva in sina användaruppgifter för att kommentera varje gång.
  2. Pingningar/trackbacks till Newsvoice borde publiceras, tycker jag. Romelsjö gör det. På så vis behöver heller inte Sassersson ta ansvar för innehållet i bloggposter som hänvisar till Newsvoice. Författarna kan dessutom enklare skriva kompletta bloggposter som inte behöver krympas till 300 ord. Det kommer dessutom sannolikt öka relevansen för Newsvoice med många länkningar, något jag länge hjälpt Sassersson och Newsvoice med, helt utan krav på publicerade pingningar/trackbacks.
  3. Modereringen bör inte vara anonym eller godtycklig, men bör vara konsekvent och tydlig. Kommentarer bör nästan aldrig tas bort, men bör istället modereras med hakparenteser, motivering och hänvisning till paragrafer, med hjälp av ett tydligt reglemente och på ett hövligt sätt, så att kommentatorerna lär sig kommentera på rätt sätt. Då sparar man tid och ökar kvaliteten på lång sikt.
  4. Meddelande till kommentatorn om moderering borde vara standard särskilt om det är en omfattande moderering. Originalet borde skickas till avsändaren vid oklarheter. Alternativet kan vara ett eftermodererat kommentarsfält där folks kommentarer kommer in direkt om de har loggat in på WordPress och har en tidigare kommentar på Newsvoice.
  5. Kommentarsfältet borde vara trådat så att det är enkelt att följa en relevant diskussion mellan kommentatorerna och att folk slipper skriva till vem meddelandet är avsett.
  6. Kommentarer på kommentarer borde dyka upp under den lilla klockan i övre högra hörnet för de som är inloggade på WordPress! Det gör det inte idag.
  7. Alla artiklar borde granskas bättre vad gäller nedsättande ord som ”vänstermuppar”, samt källgranskas bättre och åtminstone ge intrycket av viss objektivitet och vetenskaplighet. Detta för att stärka Newsvoice trovärdighet. Jag ser det som allas vårt intresse att Newsvoice blir ett trovärdigare alternativ än fulmedias extrema högerretorik och rättsosäkra tabloid-journalistik.
  8. Personer borde uppmuntras att ange sina alternativa partier, i samband med artiklar eller kommentarer, helt oavsett parti, detta för att trygga vår yttrandefrihet och vår demokrati. Den är nämligen redan extremt inskränkt genom att alternativen ofta inte får komma fram genom fulmedierna, där de stora partierna torgförs i hop med NMR och SD som uppenbart medvetna spottkoppar, vilka de missnöjda människorna tydligen uppmanas att rösta på i protest, medan alla andra verkliga alternativ, som skulle kunna försvaga dem, mörkas nästan helt. Vi i alternativa partier, som ofta bättre representerar en stor del av folkviljan, borde fortsatt uppmuntras att nå ut till människorna, samt öppet få motivera människorna att bli aktiva, få dem att samverka brett för att ta dem förbi 4% och på så vis stärka hållbara alternativ.
  9. Länkningar till välkända lögnmedier såsom DN, Youtube etc. bör undvikas, kanske nämnas i undantagsfall eller länkas till indirekt ex. genom en länk via convertinMP4.com, Internet Archive, unvis.it eller liknande.
  10. Vid länkar till egna kreationer bör vi av trygghetsskäl eftersträva uppladdning och länkning till ex. Internet Archive, så att folket slipper köra ful-scripts på sina datorer eller riskerar bli av med sina kreationer såsom Gransking Sverige som attackerades med fejkade nyheter när de hade granskat journalister.

Bild på Martin Gustavsson
Jag, Martin Gustavsson, som vill det bästa för Newsvoice, ÄR en medborgarjournalist för Newsvoice, som arbetar helt ideellt, utan uttalade önskemål om donationer. Jag har en bakgrund som maskinoperatör, ingenjör, globetrotter och vikarierande lärare, samt är politisk organisatör och kandidat för Vetenskapliga partiet som går till riksdagsval genom Valsamverkanspartiet, samt kommunalt genom Växjöpartiet.

Tills kommentarsfältet i Newsvoice fungerar enligt WordPress normala funktion, så kontakta mig via hemsidorna ovan om du vill ha min kommentar om något!

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s