Shadowbanning – Är du skuggbannlyst precis som Donald Trump? – Så här kan du kolla upp den saken

Donald Trumps Twitter konto har blivit smyg-bannlyst skriver Twitters konkurrent Gab.ai som påstår att de själva inte gör något sådant klandervärt. Grundtanken med ”shadow banning” var förmodligen god. Det inser jag när jag läser om begreppet, men ”shadow banning” kan nu ha börjat användas i ondskefullt syfte och det är därför som det är bra att känna till hur den här smyg-bannlysningen fungerar, men även för moderatorer att känna till ett bättre alternativ.

”Skugg-bannlysning (även kallat smyg-bannlysning, spök-bannlysning eller kommentars-dubbelbild) är att handlingen att blockera en användare eller deras innehåll från en onlinemiljö så att det inte genast blir uppenbart för användaren att de har blivit bannlysta. Genom att göra en användares bidrag osynliga eller mindre framträdande för andra medlemmar av tjänsten kan ett hopp vara frånvaron av reaktioner på deras kommentarer, att den problematiska eller den annorlunda impopulära användaren kommer bli uttråkad eller frustrerad och lämna webbplatsen.”

”Shadow banning (also called stealth banning, ghost banning or comment ghosting) is the act of blocking a user or their content from an online community such that it will not be readily apparent to the user that they have been banned. By making a user’s contributions invisible or less prominent to other members of the service, a hope may be that in the absence of reactions to their comments, the problematic or otherwise out of favour user will become bored or frustrated and leave the site.”

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Shadow_banning

Se mer exakt hur Gab.ai visar hur du kan kolla upp om du är skugg-bannlyst:

Andra sätt att kolla upp om en tjänst ev. använder s.k. ”shadow banning”:

 1. Sidan kräver att du kör deras scripts på din dator för att kunna läsa eller använda den. (Det är en varnande signal om att allting inte står rätt till om sidan och kommentarsfältet inte enkelt kan läsas eller användas med ex. Firefox och tillägget NoScript eller med GNU Icecat med tillägget LibreJS.)
 2. Ingen svarar på dina kommentarer (utom ev. moderatorn).
 3. Du måste vara inloggad för att läsa sidan eller forumet.
 4. När du besöker sidan oinloggad, eller genom annat konto, så hittar du inte din kommentar och ingen har meddelat dig om censureringen.
 5. Om du loggar in från en annan dator med ett annat användarnamn så syns inte din kommentar.

Lite historik bakom shadowbanning:

Michael Pryor från Fog Creek Software beskrev smyg-bannlysning för online-forum redan 2006. problemet bestod i hur moderatorer skulle kunna lösa problemet med att få en person att försvinna utan att personen förstod detta, förmodligen för att undvika nyregistrerade konton, när de smyg-bannlysta upptäckte att de blev bannlysta. Det var även tänkt att lösa problemet med s.k. flejmande.

Flejma eller flame:a är en försvenskning av engelskans flame ”flamma (upp); elda (på)”. Begreppet används för att beskriva diskussioner på elektroniska forum som går över styr och börjar fokusera på att förolämpa motståndaren istället för på sakfrågor.

Systemet minskade spamrisken, eftersom spammaren fick den falska upplevelsen av att deras spam fortfarande fanns på plats för andra att läsa. The Verge beskriver shadowbanning som:

”ett av de äldsta modereringstricksen i boken”

”one of the oldest moderation tricks in the book”

The Verge noterade att tidiga versioner av vBulletin hade en global ignoreringslista med namnet: ”Tachy goes to Coventry”, vilket på svenska därför kanske skulle kunna översättas med att ”De som skapar hjärtklappning (eller är smaklösa) placeras i ödemarken”, vilket innebär att de kommer känna sig behandlade av andra på forumet som om de inte existerar, vilket givetvis inte är sanningen, eftersom de faktiskt inte syns för de andra på forumet.

Även Reddit lär ha implementerat en liknande funktion för att få bukt med spam-konton, men det har även använts mot helt normala användare. 2015 lade Reddit till en konto-suspenderings-funktion, även om de fortfarande använder omfattande s.k.”shadow banning”.

Twitter har sannolikt en mycket lång historik av ”Shadow banning” och fenomenet har även upptäckts på  Instagram och kan säkert också finnas på andra sociala medier som kräver inloggling och scripts för att kunna läsas, såsom Google plus, Facebook och Youtube.

Själv funderar jag på om jag som en av grundarna till Direktdemokraterna kan ha råkat ut för s.k. ”shadow banning” i samband med att Direktdemokraterna togs över och placerades i en digital svart låda utan insyn, om man inte var inloggad.

Hur undviker man det klandervärda fenomenet med smyg-bannlysning?

 • Sätt upp kommentarsregler eller be om dem.
 • Följ och moderera enligt dessa regler och komplettera dem med eftertanke vid behov.
 • Moderera kommentarer innan de publiceras.
 • Använd endast öppna forum eller öppna bloggsystem som kan läsas och köras utan scripts ex. phpBB eller WordPress, säg upp dina konton på de sociala medier som använder ”shadow banning”.
 • Lär dig att reagera balanserat på internettroll, genom ett djupare lugn som kan uppnås genom meditation, d.v.s att sitta still och andas djupt. Försök betrakta trollingen utifrån, från ett högre medvetandeplan, där ditt ego inte är inblandat i ditt beslut, men där det bästa för dig själv och alla andra övervägs.
 • Se alltid till att meddela om du modererar, så vida det inte rör sig om uppenbar spam eller internettrolling.
 • Människor som är mentalt lågpresterande eller mentalt underutvecklade kan ibland upplevas som troll, men kan med milda tillrättavisningar ofta utvecklas. Ha tålamod! Även professionella internettroll kan utvecklas till högre nivåer.
 • Människor som överbevisas i sak kan ibland förfalla i personangrepp eller andra osanningar. Det betyder inte automatiskt att de är medvetet ondskefulla. Döm inte för snabbt!
 • Ta inte personangreppet personligt! Bli inte arg! Se det istället som ett kvitto på att den angripnes argumentation var bättre än den internettrollade motpartens argument och försök moderera och tillrättavisa på ett vänligt sätt.
 • Låt ex. den som angripits få sista ordet, redigera bort personangreppen med en kommentar om varför, att den som angripits med personangrepp har vunnit argumentationen p.g.a. detta, samt stäng ev. sedan tråden.
 • Framförallt kom ihåg följande citat från Vernon Howard:

  Bild på Vernon Howard
  ”Sanningen gör inte ont, snarare, är det vårt motstånd mot dess budskap som skapar smärta.”

  ”Truth does not hurt, rather, it is our resistance to its message that causes pain.”

   

Mer intressant vad gäller shadowbanning:

SUBSCRIBERS BEWARE – YouTube is broken, Subscription issues & English Subtitles Tutorial

Annons

5 reaktioner till “Shadowbanning – Är du skuggbannlyst precis som Donald Trump? – Så här kan du kolla upp den saken

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s