Vetenskaplighet eller okunnighet? – Förvirrande konspiratoriska klickbeten på Youtube om bränderna

En kär liten dam som jag känner, som saknar vetenskaplig/ingenjörsmässig utbildning, var helt förfärad efter att ha betraktat följande klickbete på Youtube. [korrigerade till rätt länk 12:e augusti] Jag ska här förklara för min kära lilla dam varför människorna som saknar kompetens och skepticism i videon, med stor sannolikhet, har fel och förvillar henne, samt ge henne något äkta att verkligen oroas över istället.

I bränder kommer temperaturen ofta upp i 800 grader Celcius.

”T.o.m. innan flammorna av en skogsbrand kommer till en speciell plats, så värmer värmeöverföringen luften till 800 °C …”

”Even before the flames of a wildfire arrive at a particular location, heat transfer from the wildfire front warms the air to 800 °C …” Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Wildfire

Aluminiumfälgar kan därför smälta:

”Smältpunkt … 660,32 °C” Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Aluminium

…undantaget vissa aluminiumlegeringar (på engelska ”alloy”) källa: https://www.americanelements.com/meltingpoint.html

Släcker man hus med vatten brinner inte hela huset upp, annars kan det givetvis brinna ned nästan helt, särskilt om det är omgivet av annat som brinner vid en hög temperatur, ex andra hus precis såsom allt brinner upp i en eldstad.

Glaset i hus brinner inte upp givetvis, eftersom smälttemperaturen för glas är ca 1,320 °C , men när struktur som håller glaset försvinner så faller det naturligtvis ned och krossas i små bitar, d.v.s. ”smashed to pieces”, som den inkompetenta damen helt riktigt säger i videon.

Vattnade träd i bostadsområden, som inte brinner, beror på högre fuktinnehåll inuti, än vad torrt virke i hus har. Källa: https://www.metabunk.org/explained-unburned-trees-next-to-burned-down-structures-as-evidence-of-secret-energy-weapons.t9168/

Laser har idag varje ung människa eller varje kattägare. Att en pilot i ett rökigt område, där det ligger och pyr, således får syn på en laserstråle vid flygning i denna rökiga miljö är inget särskilt anmärkningsvärt alls.

Vad säger då vetenskapsmannen i klippet? Jo han säger att det finns kraftfulla lasrar. Det vet vi redan. Att det finns militär laser vet vi, även att militärer gör experiment för att påverka väder, men varför skulle dessa lasrar riktas mot det egna folket i USA eller ens tända eld på något annat land? Det verkar onekligen vara en otroligt dyr och dum självskadetaktik mot Sverige som numera ingår i USA:s stöveltrampande, rysshetsande, diktaturstödjande och terrorstödjande.

Det räcker förmodligen bättre att överbefolka nationer med extrema sekter som tror på sin egen gudibehagliga sanning, utan bevis och evidens, och på den punkten verkar ju världens människor, samt den media de envisas med att läsa, samt den politikeradel de väljer, redan vara rörande eniga.

Människor vill, stick i stäv med Vetenskapliga partiet, att världen ska överbefolkas, jobb skall ”skapas” och konsumtionen ska ”tillväxa” på bekostnad av verklig beredskap. Inte fan behöver USA skjuta lasrar på Sverige för att nå total förödelse, det räcker att göra precis som nu, d.v.s. ljumt fortsätta som vanligt, skita i hållbarheten, rösta på det borgerliga tillväxt-laget, det rödgröna tillväxt-laget eller det svenska tillväxt-laget. Ur min samling av citat om överpopulationens verkliga hot mot mänskligheten:

isaac_asimov_80x80
”Vilken är den största faran – kärnvapenkrig eller befolkningsexplosionen? Det senare absolut! För att åstadkomma kärnvapenkrig, måste någon göra något; någon måste trycka på en knapp. För att åstadkomma förstörelse genom trångboddhet, massvält, anarki, förstörelsen av våra mest omhuldade värderingar- finns det inget behov av att göra någonting. Vi behöver bara göra ingenting utom vad som kommer naturligt – och fortplanta oss. Och så lätt det är att inte göra någonting.
/ Isaac Asimov

“Which is the greater danger — nuclear warfare or the population explosion? The latter absolutely! To bring about nuclear war, someone has to do something; someone has to press a button. To bring about destruction by overcrowding, mass starvation, anarchy, the destruction of our most cherished values-there is no need to do anything. We need only do nothing except what comes naturally — and breed. And how easy it is to do nothing.”
/Isaac Asimov

Så min kära lilla dam, sprid kunskap till dina vänner och rösta rätt i valet! Det är en viktig signal. Evidensbaserad dessutom, ja, t.o.m. matematiskt bevisad.

3 reaktioner till “Vetenskaplighet eller okunnighet? – Förvirrande konspiratoriska klickbeten på Youtube om bränderna

  1. Youtubelänken är en typisk konspirationsteori i mycket av det som sägs. Bilderna är med största sannolikt äkta.

    Vad som kännetecknar en K-teori är snabba klipp mellan bilderna, (likt tvångsmatning innan man hinner svälja) d.v.s. inget tid för eftertanke samt, (t.ex. varför bara delar av hus brinner upp och andra delar inte) total brist på djupare teknisk analys och förklaringar av vad som faktiskt hänt och varför.

    Mystisk musik till bilder som ska skapa den ”rätta förstämningen” i känslolivet och är en klassiskt Hollywood sak (som drar upp spännings och ångestnivån), vilket givetvis inte ska finnas med i en äkta dokument. Dessutom måste man skilja på bilder / film på vad tuben visar och vad som vederbörande säger i berättelsen.

    Till en film eller bilder kan vem som helst berätta vilken fejkad historia som helst, som passar in händelsen i fråga t.ex. lägga in egna omdömen, uppfattningar, åsikter och attityder.

    Datoranimationer har nu blivit mer regel än undantag. Panikslagna röster som inte ställer sig kritiska frågor till sina egna påståenden. Meningen med en Konspirationsteori är att bli matad utan att behöva tugga och svälja själv. Vem är källan? Varför och i vilket syfte har någon lagt ut filmen? Vad vill man åstadkomma?

  2. Oftast är det någon som vill sälja en historia i bokform. Romaner liksom konspirationsteorier säljer. Människor vill ha spänning och underhållning, liksom babbelunderlag att dela med andra. Själva vet de ingenting om relevansen i det de betraktat eller hört.. Där går skiljelinjen mellan makten och folket, de som vet och de som äter propaganda, de som styr och de som låter sig styras.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s