Kritik – SR:s korrespondent i Latinamerika, Lotten Collin, i maskopi med främmande makt mot demokratin i Nicaragua?

Collins personangrepp på Nicaraguas folkvalda president och hans fru via P1 den 1:a april 2015 gör mig besviken, när jag får vetskap om detta. Det får mig att skämmas å Sveriges och public service vägnar. Collin själv tycks inte skämmas eller be om ursäkt.

Efter att ha hört det vilseledande reportaget från Sveriges radio P1 och sedan betraktat evidens som tydligt visar en helt motsatt bild, samt läst på lite om Nicaragua så är jag helt enig med kritiken mot Collin.

Dick Emanuelsson försvarar henne och tror istället att den politiska redaktionsledningen i Stockholm är ansvarig. Collins direkta kontakter och vädjan om finansiering via USA:s ambassad och ensidiga intervju med en person som är tydligt negativ mot Nicaraguas president, samt har kopplingar till USA:s ambassad, tyder på något helt annat, anser jag, om den uppgiften är korrekt:

”När SR:s Lotten Collin intervjuobjekt gick med tiggarstaven och ansökte om 100.000 dollar hos USA-ambassaden i anslag till sin “autonoma” kvinnorörelse!”

Tonen i reportaget från Collins via P1 är helt tydligt onödigt partisk. Reportaget anspelar på diktatur, personkult, sekterism och vidskepelse, men glömmer helt bort vad Nicaraguas demokrati utsatts för historiskt.

Krig och fattigdom kan naturligtvis få den vanliga människan att bli vidskeplig och Nicaraguas demokrati har varit extremt utsatt för krig och fattigdom, p.g.a. Contras terror. I jämförelse med ex.USA:s egen fattigdom och vidskepelse är vinklingen mot Nicaragua helt oförlåtlig i min mening.

1986 fälldes USA av Internationella domstolen i Haag för det olagliga kriget mot Nicaragua. USA dömdes till skadestånd, vilket USA har vägrat att betala genom sitt veto. USA:s kongress hade officiellt stoppat allt stöd till Contras, men CIA smugglade ändå kokain och sålde vapen till det odemokratiska Iran för att finansiera fortsatt stöd till terrororganisationen Contras, den s.k. Iran-Contras-affären. Det nämner inte Collin alls. Inte alls.

Skulle någon, likt Collin, måla upp en motsvarande negativ och obalanserad bild av vilket annat land som helst, där politikeradeln är i klorna på finanskapitalet genom Bilderberggruppen, så skulle det förmodligen bli ramaskri i våra fulmedier, eftersom de ägs av finanskapitalet, men det här vilseledande reportaget sker faktiskt genom Public service, d.v.s. en tvångsfinansierad avgiftsbelagd kanal som folket förväntas skaffa sig opartisk information igenom, inte genom vanlig privatägd fulmedia, och det är därför är det ytterst beklagligt.

Fulmedierna, som ägs av finanskapitalet, har INTE uppdraget att försöka vara opartiska. De farständigt med osanning. Det är heller inte olagligt för dem. De har finanskapitalets agenda, så det är det ingen bildad människa som förväntar sig någon objektiv bild från fulmedierna, men detta är alltså en journalist för Public service som går USA:s kriminella ärenden mot huvudmännen, d.v.s. vårt eget folk, samt mot ett annat lands demokratiskt valda president som inte får försvara sig.

Collin desinformerar, i min mening, grovt mot vårt eget folk via P1, vilket skulle kunna betecknas som folkförräderi eller tjänstefel, samt kanske trolöshet mot huvudman, vilket är olagligt enligt brottsbalken och därför kanske skulle kunna polisanmälas?

Jag ringde därför polisen för att polisanmäla Collins tilltag via 114 14, men poliskvinnan fick veta av sitt befäl att journalister på Sveriges Radio inte anses vara tjänstemän som kan anklagas via brottsbalken, så eftersom Polisen inte anser att ett brott är begånget så väljer jag att kolla in Granskningsnämnden istället.

Granskningsnämnden har krav och regler för medierna. Opartiskhet gäller för Public service-företagen (SVT, SR och UR), alltså även för Collin när hon arbetar för P1.

 • De av Collin angripna individerna som kritiserats har inte fått möjlighet att bemöta kritiken.
 • Reportaget behandlas på ett ensidigt sätt.
 • Collin har som representant för programföretaget helt uppenbart tagit ställning i frågan.
 • De utpekades uppfattning redovisas inte.

Inslaget är vilseledande genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas. Korrigering eller replik har inte sänts i anslutning till programmet, vad jag kan se. Om reportaget har sponsrats via den kvinna som intervjuas, som ev.  är känd för att ha starka band med USA:s ambassad och om detta kan anses vara bestickning från främmande makt, eller förräderi, låter jag vara osagt, eftersom jag saknar hållbara evidens, men noterar att inget sådant ”sponsringsmeddelande” har lämnats av henne, men enbart av Dick Emanuelsson i länken och citatet ovan.

Inslaget präglas i min mening INTE av det demokratiska statsskickets grundidéer, eftersom presidenten i Nicaragua är demokratiskt vald, men att antydningar görs om att Nicaragua inte längre är en demokrati, vilket är mycket vilseledande av Collin och P1-morgon.

Och vad sade granskningsnämnden?  I princip ingenting!!!!! Det fick mig intresserad av Granskningsnämnden. Enligt Klimatupplysningen tycks Granskningsnämnden inte utföra sin granskande uppgift alls, men mestadels vara monopolkapitalets lydiga instrument så att indoktrineringen in i olika lögner kan fortgå ostört.

2 reaktioner till “Kritik – SR:s korrespondent i Latinamerika, Lotten Collin, i maskopi med främmande makt mot demokratin i Nicaragua?

  1. Nja. Högertroll brukar beteckna det rådande som ”vänster” fastän detta som de kallar ”vänster” faktiskt befinner sig extremt höger på den traditionella höger-vänsterskalan.

   Då hjälper det knappast att ropa på en mångmiljonär som kommer sänka de rikes skatter ytterligare. Det förvärrar enbart träsket.

   Det som saknas är lite djävla vänsternationalism för vårt eget land och våra egna medborgare, istället för högerns daltande med migranter i syfte att pungslå medborgarna genom sin asylbaronsindustri, fastän vi vet att vi hjälper riktiga flyktingar bättre lokalt för de här pengarna, helt utan att folk behöver drunkna i Medelhavet och att deras anhöriga måste sörja i tårar.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s