Tips för dig som vill prova på Linux Mint och helst vill lyckas

Top 5 Mistakes New Linux Users Make från https://www.ezeelinux.com/ är en onödigt lång, men ändå väldigt bra och kritisk video, för de som vill prova på att installera Linux på sin gamla dator. Killen som gjort videon varnar för flera möjliga missöden som även ganska erfarna Linux-användare kan vara omedvetna om, redan kan ha snubblat på eller kan komma att snubbla på i framtiden.

Det som tyvärr saknades i videon var information om hur man installerar Linux Mint på en dator samt att själva installationen kan vara en utmaning och kanske bör göras av en tålmodig eller mer datorvan person.

Kunskap om hur man installerar program/appar i Linux Mint i detta dokument är också viktigt eftersom Linux Mint är alldeles förträffligt utmärkt, men skiljer sig rejält från Windows. På sidan 30-31 i pdf-dokumentet ovan berättas om ”Programhanteraren”.

Att använda ”Programhanteraren” är det rekommenderade sättet att söka och installera nya program i Linux Mint, INTE att ladda ned lite program lite varstans på nätet. Alla program som finns för Linux Mint i förvaret (repository), är kontrollerade centralt, fungerar bra med just din utgåva av Linux Mint och det ökar givetvis tryggheten för dig som användare.

Om du är van att använda ex. Paint i Windows söker du efter Paint i Programhanteraren och får då upp en mängd olika varianter på olika program som motsvarar Paint, ex. Kolorpaint, vilket är min egen favorit. För Photoshop finns ex. GIMP o.s.v.

När du lekt med en begagnad dator med Linux och börjar gilla den nya friheten som Linux Mint ger dig så kan jag rekommendera dig att ev. börja leka med en Libreboot-dator med Linux Trisquel också.

Varför ska man då göra det? – Om precis detta berättar Richard Stallman och Justin Hall i denna video, som du givetvis kan ladda ned direkt, helt utan att köra scripts på din dator, eftersom Richard och Justin är schyssta killar som använder Web Archive och därigenom inte kräver att du kör okänd programvara på din dator för att kunna titta på deras ogg-video-klipp.

En reaktion till “Tips för dig som vill prova på Linux Mint och helst vill lyckas

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s