Hur skapar man en RSS-feed i bloggsystemet WordPress.com?

Undrar du hur man skapar man en RSS-feed i bloggsystemet WordPress.com, så att du får listor med relevanta länkar till andra bloggar, på din egen blogg? Lite längre ned ska jag redogöra för hur du gör detta, men läs gärna lite till innan du skapar dina RSS-feed:er så att du verkligen länkar i ditt eget intresse!

Du kommer genom RSS-feed:en få bloggposter som du tycker är intressanta automatiskt publicerade på din egen blogg, och du kommer kunna rangordna dem, samt välja hur många poster du vill visa av dem, men du kommer även få mer trafik till din egen blogg, p.g.a. detta, särskilt om du skriver intressanta saker i anslutning och länkar relevant och ofta till andra relevanta bloggar, samt erbjuder läsarna att gilla och att kommentera, naturligtvis.

Det beror på att varje gång du, eller någon annan, besöker din blogg och där klickar på en sådan RSS-länk, så kommer dessa bloggare kunna se varifrån de besökarna kom. Då kommer din bloggpost synas i statistiken som tillhör deras administratörspanel. Detta leder ofta till fler besök hos dig, särskilt om du skriver intressanta och relevanta saker, kommenterar dem relevant och intressant, samt gillar dem och deras kommentatatorer, samt ”taggar” dina bloggposter relevant och kategoriserar dem relevant.

Varje gång du länkar till någon annans blogg så får de också en s.k. ”ping” (en signal) genom en s.k. ”trackback” (tillbakaspårning).

Du gynnar även den s.k. ”relevansen” för din egen och dina favoritbloggar genom detta, hos olika sökmotorer, och det finns flera bra sådana som jag listat i högerspalten, i fall någon sökmotor skulle tvingas att börja manipulera sökresultaten, ex. p.g.a. att vissa regimer kan vara emot yttrandefrihet.

Men rent generellt ska ett relevant och kontinuerligt bloggande medföra att både din och andra bloggar, som du länkar till och skriver om, kommer komma högre upp i sökresultaten i de flesta sökmotorer.

Överväg därför också att använda, Internet Archive, eller ”unv.is”, eller tagggen rel=”no follow” när du länkar till något du inte gillar, som du skriver om så att deras relevans sjunker jämfört med saker som du gillar och vill gynna mer!

Överväg även om du verkligen ska länka till sidor som tvingar människor att köra okänd javascript på folks datorer! Richard Stallman som skapade GNU, som GNU/Linux bygger på, förklarar här problemet närmare.

Vill du ex. inte skicka dem rakt i famnen på Youtube, som gör just detta, så kan du ex. ge dem en nedladdningslänk via ”Convertinmp4” där mp4-filer kan laddas ned med NoScript påslaget, utan att köra javascript. Gör du egna ljud- eller film-klipp så rekommenderar jag även varmt att prova att lägga upp dem på Internet Archive istället i ogg- eller ogv-format, som både jag och Richard Stallman föredrar.

Nu till hur skapar man en RSS-feed i bloggsystemet WordPress.com

Om du inte redan har en egen WordPress-blogg:

1. Gå till WordPress.com

2. Skapa din blogg, gratis, eller betala för mer speciella teman, eller egen ”.se” eller ”.org”-adress i fall du inte vill att din sida ska innehålla den reklam som finansierar WordPress.com.

3. Utforma din egen blogg.

Om du har en egen WordPress-blogg:

1. Gå till den blogg du gillar och ta reda på RSS-adressen till den.
På alla WordPressbloggar brukar tillägget vara ”/feed”
Markera och kopiera (ctrl+C) WordPress-adressen eller feed-adressen.

2. Gå till administratörs-sidan på din egen blogg genom att lägga till ”/wp-admin” efter din egen bloggadress, ex. https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/wp-admin/

3. Klicka där på ”Utseende”, och sedan ”Widgets”.

6. Scrolla ned till ”widgeten” som heter ”RSS” (de ligger i boxar i bokstavsordning). Dubbelklicka på den, eller drag och släpp den med musen i fältet till höger, där du vill ha din nya RSS-widget. Gör det flera gånger om du vill ha flera stycken.

7. Klicka i fältet och klistra in (ctrl+V) WordPress-adressen eller feed-adressen. Om det var en WordPress-blogg, ska det nu stå ”/feed” bakom adressen. Så här ska det se ut:

Bild på widgeten för att skapa en RSS-feed i sidopanelen

(Bilden är inverterad eftersom jag använder tillägget ”Dark Reader” i Firefox, för att minska energiåtgång, samt för att inte förstöra min dygnsrytm vid läsning på kvällen.)

8. Kom i håg att klicka på ”spara” när du är färdig. Nu är det klart och du kan besöka din egen blogg för att se hur det blev.

Om du gillade den här beskrivningen, eller om något inte stämmer, så kommentera gärna nedan! Om du blev hjälpt av detta och känner stor tacksamhet och har pengar så kan du gärna donera en slant.

Välkommen att kommentera! Läs gärna kommentarsreglerna i menyn!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s