Analys – Vad är fascism? Låt oss titta på olika definitioner!

Lars Bern tar upp begreppet fascism, menar att monopolkapitalet allt mer börjar bli en ny fascistisk entitet, samt anser inte att SD är fascister, så låt oss då titta närmare på olika definitioner av vad fascism kanske är! Jag börjar med två citat:

Bild på Georgi Dimitrov
”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element”
/ Georgi Dimitrov Källa: http://jinge.se/allmant/jan-myrdal-hog-tid-att-skriva-klartext.htm

Tja. SD har inte röstat för terror-krigen eller imperialismen och vill ville t.o.m. gå ur finanskapitalets reaktionära EU och dess massimport av reaktionära terror-ideologier.

Bild på Josef Stalin
”Socialdemokrati är rent objektivt fascismens moderata flygel …. Dessa organisationer (dvs. fascism och socialdemokrati ) är inte antipoder, de är tvillingar.”
/ Josef Stalin

Jodå. Socialdemokraterna har nog allt utvecklats alltmer i den riktningen efter Olof Palmes frånfälle. De är nu att betrakta som allt mer ljusbå, eller mörkblå, hur man nu ser på saken.

Låt mig nu även påminna om Björnbrum som gjort utdrag ur en artikel från den norska maoistiska gruppen Tjen Folket, med anledning av en kolmassaker i USA. De listar tänkbara orsaker och pekar på att problemet är mycket större. Björnbrum kommenterar:

”Det är en ”killer kombo”, en dödlig kombination, när man i ett samhälle odlar individualism, militarism och chauvinism. Tillsammans med en växande fascism, automatvapen, missbruk, ensamhet och upplöst gemenskap är resultatet av dessa förhållanden inte överraskande – även om det är tragiskt.”

Det som varken maoisterna eller Björnbrum verkar vilja gå in på är det som många intelligenta Socialdemokrater poängterat innan de fösts bort från makten, sannolikt av det fascistiska monopolkapitalets lojala agenter.

Mer intressant om definitioner på fascism:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fascism#Definitioner
https://en.wikipedia.org/wiki/Fascism#Definitions

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s