Venezuela – Deltagardemokrati – Det som skrämmer skiten ur alla korrumperade överbetalda karriärister i väst

Oppositionspartierna i Venezuela bojkottade valet och hade inga egna kontrollanter vid valurnorna, enligt ett av röstningsföretagen, läser jag i New York Tmes. Det kan naturligtvis leda till misstanke om fusk. Men har den som är inbjuden till val, men inte är där och kontrollerar, någon rimlig rätt att klaga, eller ens evidens för fusk?

”Oppositionspartierna bojkottade omröstningen och avstod från att delta i valet eller granskningen av resultatet … Avsaknaden av kontrollanter möjliggjorde manipulering av valresultatet, säger företaget.” Källa: https://www.nytimes.com/2017/08/02/world/americas/venezuela-election-turnout.html

”Opposition parties had boycotted the vote, declining to participate in the election or review the returns … The absence of auditors, the company said, allowed for a manipulation of the turnout numbers.” Source: https://www.nytimes.com/2017/08/02/world/americas/venezuela-election-turnout.html

Venezulanerna är sannolikt mycket stolta över sitt demokratiska valsystem som höjts till skyarna av ex. president Jimmy Carter. Så varför skulle Maduro uppmana sina anhängare att fuska? Är det inte istället rimligt att folket fått stränga order om att INTE fuska, ens om tillfälle gavs?

Bild som visar valresultatet i Venezuela

Evidensen tyder, i min mening, istället på att en övervägande del av folket faktiskt föedrar Chavez och hans efterträdare Maduro. Oppositionen ogillar sannolikt Chavez och Maduro lika mycket som alla borgare ogillade Olof Palme, kanske ännu mer?

Oppositionen vill sannolikt INTE ha progressiva skatter som ökar välfärden och balanserar förmögenheterna i samhället, men oppositionen i Venezuela är helt enkelt i minoritet. Det är sannolikt därför de inte vill ställa upp i valet, men gärna vill påskina fusk. De är dåliga förlorare som säkert skriker att ”skatt är stöld”, precis som vilken borgarbracka som helst.

Tidigare har vi tittat på olja som orsak till problemen, men det inledande problemet för oppositionen i Venezuela är sannolikt att Chavez införde s.k. ”deltagardemokrati”, vilket sannolikt gjorde att demokratin nådde ut till folket och gjorde dem mer aktiva och mer medvetna om vad som faktiskt pågick inom politiken, ex. vart oljepengarna tog vägen, d.v.s. i fickorna på de redan rika och de korrumperade, men även gav folket makten att kunna förändra det.

”De kommunala råden visar den deltagande karaktären av den venezuelanska demokratin. 2006 års lag om kommunala rådsförsamlingar tillät medborgargrupper att bilda Medborgarförsamlingar, vilka representerar 150 till 400 familjer i stadsområden, och 20 familjer i lantliga områden. Mer än 19’000 grupper av medborgare möjlighet att bilda medborgarförsamlingar som representerar 150 till 400 familjer i stadsområden, 20 familjer i landsbygden och 10 i ursprungsbefolkningar. 19 000 medborgarförsamlingar har registrerats. De väljer sitt ledarskap, möter och beslutar om projekt som behövs för samhället. De har fått 1 miljard dollar i finansiering för olika projekt och har etablerat nästan 300 kommunala banker, som tillhandahåller mikrolån. Kommuner är kombinationer av lokala medborgarförsamlingar som arbetar på större projekt. ”

”The communal councils show the participatory nature of Venezuelan democracy. The 2006 law on Community Councils allowed groups of citizens to form Citizen Assemblies that represent 150 to 400 families in urban areas, 20 families in rural areas, and 10 in indigenous communities. More than 19,000 councils have been registered. They elect their leadership, meet and decide on projects needed for the community. They have received $1 billion in funding for various projects and have established nearly 300 communal banks, which provide micro-loans. Communes are combinations of local councils that work on larger projects.” Källa: https://www.counterpunch.org/2018/05/30/venezuela-defeats-us-in-election/

I stället för att betrakta vilseledande monopolkapitalistiskt ägda medier, så talade nu sannolikt folket med varandra om politiska frågor, precis som den svenska soldathandboken föreskriver, och började då förstå sambanden bättre och tog på så vis tillbaka sin demokrati, sitt folkstyre.

Exakt detta är förmodligen korrumperade EU-politikers stora skräck. Venezuela har sannolikt ett av världens mer demokratiska styrelseskick och det skrämmer förmodligen skiten ur alla kurrumperade överbetalda karriärister, som undergräver vår demokrati genom globalisering och EU-medlemskap. Varifrån kan Chavez, Maduro och venezulanerna ha fått de här idéerna, kanske från en annan ”märklig diktator” och hans folk? Mycket möjligt.

Vill ni skrämma de korrumperade överbetalda karriäristerna i Sverige? Sluta då läsa de medier som karriäristerna är i maskopi med och känn er sedan motiverade att starta nya folkliga valsamverkande partier som är för mer demokrati, eller om ni gillar vetenskapliga partiet ansök då ev. om medlemskap, eller blida gärna ett annat parti som förstått det hållbara med folkets valsamverkan, mot karriäristernas 4%-spärr.

Mer intressant:

Trump: Vägrar tala med demokratiskt valde Maduro, menar att Guaido är mycket demokratisk, och hotar med militär

En reaktion till “Venezuela – Deltagardemokrati – Det som skrämmer skiten ur alla korrumperade överbetalda karriärister i väst

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s