Olika former av lögn – Del 8 – Grupptänkande/sekterism/gruppvillfarelse

Grupptänkande/sekterism/gruppvillfarelse är då medlemmarna i en grupp värdesätter anpassning, lojalitet och viljan att uppnå enhet högre än ett öppet och självkritiskt förhållningssätt till gruppens fastslagna idéer. Gruppmedlemmarna kan samtidigt ha ett trångsynt och överdrivet kritiskt förhållningssätt till idéer utifrån, som inte överensstämmer med gruppens traditioner.

Jag har tidigare kallat fenomenet för sekterism, vilket pekar på en slags religiös villfarelse, vilket det inte behöver vara. Eftersom begreppet ”grupptänkande” är sammansatt av ”grupp” (som upplevs som positivt), men även av ”tänkande” (som också upplevs som positivt), men står i motsats till begreppets betydelse i sig självt, så borde begreppet kanske kallas för ”gruppvillfarelse” istället, vilket blir tydligt och samlande och passar extremt bra på de flesta religiösa sekter, såväl som på sekter som tror sig vara vetenskapliga, likt ex. VoF.

Tecken på ”gruppvillfarelse” är att gruppen håller fast vid orealisttiska tankegångar, ex. att folk som inte tagit vaccin är farliga för de som tagit vacciner, d.v.s. helt evidenta villfarelse ifall nu verkligen vaccin har skyddande effekt. En känsla av överlägsenhet gentemot andra grupper är heller inte ovanligt,

Tecken på ”gruppvillfarelse” kan även vara att individer i gruppen utövar självcensur i rädsla för konflikt med gruppens uttalade eller outtalade normer.

Botemedel kan ex. vara att gruppen bör vara tydlig med vilka regler som gäller inom gruppen för att minska gruppvillfarelser, d.v.s. var gränserna går, ha människor med olika bakgrunder, samt att gruppen uppmuntrar kritik och skepticism, såväl öppet som anonymt.

Kanske kan kunskapen rädda Nato och USA från gruppvillfarelse, med följden att detta skapar världsfred redan 11:e april 2022 och balans med naturen redan 11:e april 2027? (Realistiskt? Här uppmuntrar vi i alla fall att allt ifrågasätts i våra öppna kommentarsfält, där vi även svarar på tilltal.)

En liknande lögn är argumentationsfelet ”ad populum” som vi gått in på tidigare i denna serie om sanning under del 6 argumentationsfel.

En bra beskrivning av grupptänk finns på Svenska Wikipedia och en ännu bättre finns på Engelska Wikipedia med många bra exempel.

Känner du tacksamhet för mitt arbete om sanning kan du uttrycka denna tacksamhet på flera olika vis. Ex. kontakta mig för att donera pengar, eller berätta om partiet och denna text för dina vänner och bekanta, enligt Soldathandbokens principer, eller bli aktiv medlem gratis, eller skapa ett eget parti som valsamverkar med Vetenskapliga partiet.

För att bli mer sann, så lär dig fler former av lögn i denna serie om sanning!

 

Annonser

Välkommen att kommentera! Läs gärna kommentarsreglerna i menyn!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s