Katarina Rohringer Vešović – Peter Hankes essäer om Jugoslavien väcker frågor om journalisters etiska integritet

”Handkes essäer om Jugoslavien väcker frågor om journalisters etiska integritet; om deras kompetens; om missbruk av språket för att legitimera krig; om hur man avlägsnar dissonanta element och lyfter fram det som överensstämmer med den politiska synen i journalistens hemland. Handke är en av de första som indirekt påpekat att den systematiska anpassningen av sanningen till egna intressen leder till en försvagning av känslan för gott och ont och ger hyckleriet en central roll i demokratin.”
/ Katarina Rohringer Vešović
Källa: https://fib.se/for-en-folkets-kultur/fodd-i-ett-fragetecken/

Katarina Rohringer Vešović gör en intressant och välskriven genomgång av Peter Handkes 8 ässäer som lockar till läsning. Jag inser att Handkes Nobelpris kommer skaka om många människor i världen. Vilken medveten läsare kommer kunna läsa media på samma sätt efter en läsning av Handkes essäer?

Vakna människor misstänkte det som Handke berättar. Vakna människor förstår ägarförhållanden och bankmaffians agenda, men få vakna människor kommer väl få en så handgriplig skildring av krigets verklighet som de kommer få av Handke?

Men hur kommer det sig att Noblestiftelsen väljer att gå emot Nato-intressen helt plötsligt? Märkligt. Konstigt.  Ovanligt.

Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s